Kievul cere Romaniei sa dezminta sustinerea Rusiei in criza gazelor

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 16:23
1843 citiri
Kievul cere Romaniei sa dezminta sustinerea Rusiei in criza gazelor

Viceministrul afacerilor externe al Ucrainei, Konstantiv Eliseev, a cerut Romaniei sa dezminta ca ar impartasi pozitia Rusiei in scandalul gazelor.

Rusia arunca responsabilitatea crizei asupra Ucrainei pentru refuzul de a relua tranzitul de gaz.

Ucraina a cerut Romaniei sa dezminta oficial informatia, aparuta in presa din Rusia, cum ca tara noastra ar fi impartasit pozitia Rusiei de responsabilitate a Ucrainei pentru refuzul de a relua tranzitul de gaz, a declarat pentru jurnalisti viceministrul afacerilor externe al Ucrainei, Konstantin Eliseev, informeaza agentia RBK-Ucraina.

Agentiile de presa ruse au facut acest anunt in 13 ianuarie facand trimitere la o discutie telefonica dintre premierul Federatiei Ruse si presedintele Romaniei.

"Astazi (miercuri - n.r.) am avut o discutie telefonica cu ambasadorul Romaniei, care a dezmintit aceasta informatie. Nu a existat o astfel de discutie. De aceea Ucraina s-a adresat partii romane cu cererea de a dezminti oficial aceasta informatie", a declarat Eliseev, citat de agentia RBK.

Surse diplomatice romane au declarat pentru NewsIn ca o discutie intre ambasadorul Romaniei in Ucraina, Traian Hristea, si Konstatin Eliseev ar fi avut intr-adevar loc. Insa, potrivit sursei, Eliseev l-ar fi sunat pe Hristea si l-ar fi intrebat despre existenta discutiei dintre Basescu si Putin.

Hristea nu a negat existenta discutiei, ci doar ar fi raspuns ca nu stie daca aceatsa a avut sau nu a avut loc si a cerut ragaz pentru a afla mai multe informatii. Potrivit NewsIn, ambasadorul roman nu a apucat sa revina cu informatii la Eliseev, pentru ca in presa ucraineana aparusera deja informatii ca el ar fi dezmintit ca existenta unei convorbiri Putin-Basescu.

Informatia potrivit careia premierul rus Vladimir Putin ar fi vorbit cu presedintele Traian Basescu la telefon a aparut marti seara prin intermediului unui comunicat al Guvernului de la Moscova. Administratia Prezidentiala din Romania a confirmat existenta convorbirii, dar nu a dat mai multe detalii.

"Va pot confirma ca presedintele Traian Basescu a fost sunat de premierul Vladimir Putin pentru o informare cu privire la furnizarea de gaze de catre Federatia Rusa", a declarat pentru NewsIn Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.

Potrivit comunicatului Guvernului rus, Putin l-a informat pe presedintele roman ca Ucraina nu permite accesul gazului in sistemul national de transport.

Mai mult, din comunicatul partii ruse reiesea ca Romania ar impartasi pozitia Rusiei in acest conflict.

"Presedintele Romaniei si-a exprimat ingrijorarea serioasa si impartaseste pozitia Federatiei Ruse cu privire la responsabilitatea Ucrainei pentru tranzitarea gazului catre consumatorii din Europa", afirma serviciul de presa al guvernului federal rus.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#romania rusia disputa, #kiev romania dezminte, #conflict gaze naturale , #stiri externe