Noul Guvern moldovean va fi investit in urmatoarele zile

Marti, 25 Martie 2008, ora 17:33
1354 citiri
Noul Guvern moldovean va fi investit in urmatoarele zile

Prezentarea componentei noului Guvern de catre prim-ministrul desemnat Zinaida Greceanii in Parlament este o chestiune de zile si nu de saptamani sau luni, a declarat marti Marian Lupu, presedintele Legislativului Republicii Moldova, citat de corespondentul NewsIn la Chisinau.

Intrebat in ce masura este definitivata componenta noului Guvern, Marian Lupu a spus ca asupra acesteia "se lucreaza, se negociaza" si aceste discutii vor fi incheiate curand.

"Personal, astept de la acest cabinet o noua calitate a politicilor - economice, sociale, democratice - care ar fi intr-o mai mare corespundere cu aspiratiile noastre europene", a mai spus presedintele Parlamentului moldovean.

Potrivit unor surse guvernamentale, noul guvern de la Chisinau va fi investit si isi va incepe activitatea pana la sfarsitul saptamanii.

Premierul desemnat a si propus mai multor ministri din guvernul Tarlev sa-si pastreze portofoliile. Toate candidaturile sunt coordonate cu presedintele Vladimir Voronin si vor fi apoi discutate si in cadrul grupului parlamentar al comunistilor, majoritar in Parlamentul de la Chisinau. Joi, noul guvern ar urma sa primeasca votul de investitura a Parlamentului, iar vineri sa depuna juramantul.

Graba cu care majoritatea comunista vrea sa investeasca noul Guvern se datoreaza si faptului ca Parlamentul se reuneste in sedinta plenara doar doua zile pe saptamana - joi si vineri - , iar saptamana viitoare la Chisinau ar urma sa soseasca pentru o vizita de lucru premierul rus Victor Zubkov.

Presedintele Voronin ar fi dat indicatii ca la acel moment noul guvern sa fie functional, iata de ce investirea Guvernului ar trebui sa se produca pe parcursul acestei saptamani.

Premierul Vasile Tarlav si-a prezentat demisia miercuri, 19 martie, dupa ce a ocupat acest post din martie 2001, cand alegerile parlamentare au fost castigate de catre Partidul Comunistilor, iar demisia sa a constituit o surpriza pentru majoritatea participantilor si observatorilor proceselor politice din Republica Moldova.

Aceasta nu fusese precedata de nemultumiri sau critici la adresa celui mai longeviv premier in istoria Republicii Moldova, mai mult chiar, presedintele Voronin i-a elogiat activitatea si i-a conferit distinctia "Ordinul Republicii".

Acest lucru a determinat analistii locali sa considere ca schimbarea premierului este, de facto, doar o actiune preelectorala a Partidului Comunistilor in anticiparea campaniei electorale pentru parlamentarele din 2009.

La doua zile dupa aceasta demisie, presedintele Voronin a desemnat-o pe prim-vice-premierul Zinaida Greceanii in calitate de candidat la functia de prim-ministru.

Guvernul Greceanii ar urma sa conduca Republica Moldova pana la alegerile parlamentare din primavara lui 2009, motiv pentru care se asteapta sa aiba putin spatiu de manevra si sa fie unul provizoriu.

Analistii moldoveni spun ca acest nou Guvern nu va aduce schimbari de politici si nu trebuie privit in contextul unei tari democratice, pentru ca "cel care conduce Republica Moldova este de fapt presedintele comunist Vladimir Voronin", si "doar el si echipa sa de la Presedintie cunosc scopul final al miscarilor pe care le fac pe tabla de sah".

Premierul desemnat Zinaida Greceannii este nascuta in regiunea Tomsk a Federatiei Ruse, unde in anii 50 au fost deportati din Moldova parintii ei.

La sfarsitul anilor 60, Greceannii s-a stabilit la Chisinau, unde a facut Colegiul financiar-bancar si facultatea de Economie a Universitatii de stat.

A lucrat multi ani in Ministerul de Finante, iar in 2002 a fost numita ministru de Finante. Din 2005 Zinaida Greceannii este prim-vicepremier pentru probleme macroeconomice si este co-presedinte al Comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economica cu Federatia Rusa.

Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#guvernul moldovean, #va fi investit, #in urmatoarele zile , #stiri externe