Saakasvili cere evitarea unui "divort definitiv" de Rusia

Luni, 18 August 2008, ora 10:56
1804 citiri
Saakasvili cere evitarea unui "divort definitiv" de Rusia

Presedintele georgian Mihail Saakasvili a cerut luni, intr-un discurs televizat, lansarea unor "negocieri" cu Rusia pentru a "evita un divort definitiv" intre cele doua tari.

"Cerem retragerea fara intarziere a fortelor de ocupatie. Apoi vom incepe sa reflectam, sa negociem un mod de a evita un divort definitiv intre tarile noastre" ruse, a declarat Saakasvili, relateaza AFP.

"Georgia nu se va preda niciodata, nu va tolera niciodata pierderea unei bucati din teritoriul sau", a afirmat el.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a promis ca tara sa isi retrage, incepand de luni, trupele din Georgia, al carei Guvern respinge orice prezenta militara rusa pe teritoriul sau.

In pofida unui acord de incetare a focului aprobat in urma cu aproape o saptamana de cele doua parti, tancuri si soldati rusi erau inca prezenti in Georgia, in afara provinciei separatiste Osetia de Sud si isi "fortificau" chiar, duminica, pozitiile din apropierea capitalei Tbilisi, potrivit Guvernului georgian.

Acuzand Moscova ca trage de timp, occidentalii au ridicat tonul. Cancelarul german Angela Merkel s-a deplasat la Tbilisi pentru a-si aduce sprijinul Georgiei si a reitera ca aceasta tara are vocatia de a deveni membra NATO, perspectiva care irita profund Rusia.

Merkel a cerut inca o data retragerea trupelor ruse, asa cum facuse la Washington si secretarul de stat Condoleezza Rice, care a apreciat si ca reputatia Rusiei este grav afectata. Rice si-a exprimat de asemenea speranta ca Moscova isi va tine "de aceasta data promisiunea si isi va retrage trupele din Georgia luni.

Lecția de viață a unei românce care îi va pune pe mulți pe gânduri. "Vedeți dacă nu cumva aveți chiar tot ce vă trebuie"
Lecția de viață a unei românce care îi va pune pe mulți pe gânduri. "Vedeți dacă nu cumva aveți chiar tot ce vă trebuie"
Majoritatea oamenilor se află într-o alergătură continuă, din dorința de a avea mereu mai mult. Adesea ne comparăm cu cei din jur și avem o stare de insatisfacție legată de viață. Unii...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#Georgia, #retragere, #Rusia, #Osetia de Sud, #trupe, #divort, #evita, #Mihail Saakasvili , #stiri externe