Serbia acuza SUA de presiuni asupra statelor europene pentru a recunoaste Kosovo

Miercuri, 20 Februarie 2008, ora 17:58
984 citiri
Serbia acuza SUA de presiuni asupra statelor europene pentru a recunoaste Kosovo

Ministrul sarb de externe Vuk Jeremici a acuzat administratia americana ca a facut "presiuni enorme asupra guvernelor din Uniunea Europeana" pentru a recunoaste Kosovo, intr-o audiere in fata Comisiei de politica externa a Parlamentului European, transmite AFP.

"Aceasta presiune a fost factorul decisiv in decizia anumitor tari europene" de a recunoaste independenta Kosovo, a afirmat Jeremici, la trei zile dupa proclamarea independentei teritoriului, recunoscuta deja de un numar din ce in ce mai mare de tari.

"Este o noua greseala catastrofala a administratiei americane, care face lumea din ce in ce mai putin sigura, din ce in ce mai putin stabila", a afirmat el.

Seful diplomatiei sarbe spusese anterior ca viitorul european al tarii sale este "compromis" de recunoasterea independentei Serbiei de catre unele state membre ale Uniunii.

"Relatiile dintre Serbia si unele state membre ale Uniunii Europene sunt compromise si nu vad cum ne-am putea accelera eforturile spre Europa", a afirmat el in fata membrilor Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European.

"Ne-ati incoltit, ne-ati pus intr-o situatie in care nu avem de ales", a adaugat el.

Tarile europene sperau sa calmeze nemultumirea profunda a Serbiei, subliniind luni ca aceasta tara are vocatia de a adera la Uniunea Europeana.

Serbia a refuzat sa recunoasca declaratia unilaterala de independenta a Kosovo si continua sa revendice suveranitatea asupra acestei provincii cu majoritate albaneza, "suveranitate reafirmata de Rezolutia 1244 a Natiunilor Unite", a reamintit Jeremici.

"Trebuie sa continuam sa negociem pentru a gasi o situatie acceptabila pentru Serbia", a spus el.

Jeremici a condamnat distrugerile comise marti de grupuri de sarbi protestatari care au atacat si incendiat doua posturi de frontiera dintre Serbia si Kosovo.

"Este foarte regretabil. Nu sustinem si nu vom incuraja niciodata violenta in regiune", a dat asigurari seful diplomatiei sarbe. El a insistat totusi asupra "emotiei, disperarii si sentimentului sarbilor ca au fost tradati de cei pe care ii considerau prieteni, aliati, democrati".

"Ne vom lupta pentru ceea ce este al nostru in mod legitim. Nu vom tolera acest act ilegal de secesiune", a avertizat el. "Dar nu vom recurge la forta, caci violenta nu poate rezolva nicio criza", a adaugat Jeremici.

O pensionară de 74 de ani a jefuit o bancă pentru că nu-și putea plăti datoriile. Femeia era victima unei fraude
O pensionară de 74 de ani a jefuit o bancă pentru că nu-și putea plăti datoriile. Femeia era victima unei fraude
Ann Myers, în vârstă de 74 de ani, din Ohio (SUA), carenu avusese probleme cu legea, a jefuit o bancă din orașul Fairfield. Polițiștii au reținut femeia în propria casă. La...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#SUA, #presiuni, #state europene , #stiri externe