Socialistii sarbi vor parteneri de coalitie proeuropeni

Luni, 26 Mai 2008, ora 09:08
1042 citiri
Socialistii sarbi vor parteneri de coalitie proeuropeni

Socialistii sarbi, care detin cheia formarii Guvernului dupa alegerile neconcludente din 11 mai, vor insista ca partenerii lor de coalitie, pe care nu i-au ales inca, sa aiba legaturi mai stranse cu Uniunea Europeana, informeaza Reuters.

Alegerile din 11 mai au lasat Serbia divizata intre ultranationalistii condusi de Partidul Radical al lui Tomislav Nikolici si liberalii condusi de Partidul Democratic al presedintelui Boris Tadici.

Socialistii fostului dictator Slobodan Milosevici, aliati cu partidul Serbia Unita si Partidul Pensionarilor, detin cheia unei coalitii viabile si negociaza cu nationalistii de doua saptamani.

Liderul Serbiei Unite, Dragan Markovici, a declarat ca formatiunea sa a decis ca Serbia trebuie sa-si continue calea spre aderarea la UE, asa cum sustin liberalii, si nu sa isi amane candidatura pana cand statele membre vor renunta sa mai sprijine independenta Kosovo, asa cum cer nationalistii.

Majoritatea tarile UE au recunoscut independenta Kosovo, proclamata in luna februarie, iar Bruxelles-ul spera sa desfasoare o misiune de politie in fosta province, care sa preia atributiile fortei ONU, MINUK.

Markovici a declarat ca socialistii isi vor continua discutiile pentru formarea unei coalitii cu nationalistii - radicalii si Partidul Democratic din Serbia, condus de premierul in exercitiu Voislav Kostunita - dar isi vor sustine cu fermitate conditiile.

Testul final il va reprezenta Acordul de Statbilizare si Asociere (ASA) oferit de Uniunea Europeana chiar inainte de alegeri. Nationalistii vor sa anuleze sau sa suspende candidatura Serbiei pana cand membrii UE vor revoca recunoasterea independentei Kosovo.

Progresele inregistrate de Serbia pe calea aderarii la UE au fost haotice dupa indepartarea lui Milosevici de la guvernare, in anul 2000, care a pus capat unui deceniu de izolare a Belgradului, provocata de rolul sau in razboaiele din Iugoslavia.

Socialistii incearca sa lase trecutul in urma si sa isi creeze imaginea de partid respectabil, de centru, cu un program axat pe dreptatea sociala. Acestia erau etichetati in ultimii opt ani drept reminiscente ale unei epoci brutale.

Democratii, altadata critici vehementi ai nationalismului agresiv al lui Milosevici, sunt dispusi in prezent sa ajute socialistii, incercand sa formeze o coalitie cu ei, sub drapelul reconcilierii nationale.

Socialistii sunt constienti ca pentru a-si indeplini promisiunile au nevoie de o economie sanatoasa care sa atraga investitori si sa creeze locuri de munca.

Serbia a inregistrat o crestere economica de 7,5% in anul 2007, dar aceasta ar putea scadea daca instabilitatea politica se va mentine si daca investitorii vor fi in continuare ingrijorati ca Serbia ar putea intoarce spatele UE.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Serbia, #democrati, #socialisti, #coalitie, #guvernare, #proeuropeni , #stiri externe