Verdicte dure ale unei printese saudite - persecutarea femeilor si saracia extrema

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 08:24
9382 citiri
Verdicte dure ale unei printese saudite - persecutarea femeilor si saracia extrema
Foto: shafaqna.com

Basma Bint Saud este o printesa adevarata. Este nepoata actualului rege saudit, Abdullah bin Abdul Aziz al Saud. Spre deosebire de fetele ascultatoare de la curtea regala, ea a adoptat o alta atitudine si indreapta critici dure catre regimul din Arabia Saudita.

In urma cu 5 ani, printesa Basma Bint Saud bin Abdul Aziz, dupa numele sau intreg, a divortat, parasind resedinta din Jeddah, oras situat in vestul Arabiei Saudite. De atunci, ea locuieste la Londra impreuna cu cei 5 copii ai sai. Aici, printesa este proprietara unui lant de restaurante, dar lucreaza si ca jurnalista.

In ultimul timp, a acordat mai multe interviuri pentru mass-media britanica si libaneza, in care vorbeste despre situatia din tara sa natala. In cadrul acestor interviuri, printesa nu ezita sa critice dur statul saudit si pe ai sai conducatori, scrie Deutsche Welle.

"Sunt inca un cetatean ascultator si, intotdeauna, voi fi de partea familiei regale", spune printesa. "In regat, exista 15.000 de printi si printese. 2.000 dintre acestia sunt multimilionari, iar in mainile lor detin intreaga putere si bogatiile tarii. Cel care nu vrea sa piarda totul nu ar indrazni sa spuna un cuvant impotriva acestor oameni. Ceilalti 13.000 nu au pozitii egale cu ale celor 2.000", explica printesa.

Basma isi indreapta criticile nu doar impotriva regelui. In colimator sunt luati si o seama de guvernatori, administratori si politicieni . Acestia sunt acuzati ca intretin viata unui "sistem corupt, impenetrabil", care a condamnat la saracie jumatate din populatia acestei tari incredibil de bogate.

"Daca esti sarac si furi, a treia zi iti taie mana. Daca esti bogat, nimeni nu te va intreba de sanatate", suna una dintre cele mai dure constatari ale printesei.

In ceea ce priveste situatia femeilor, conform printesei Basma, este ciudat ca Occidentul a fost impresionat doar de interdictia legata de sofat. Alte lucruri sunt mult mai importante, spune Basma. "De ce nu ne luptam pentru dreptul unei femei de a face reclamatie la politie, daca este supusa violentei domestice? Daca astfel de femei se adreseaza, pentru ajutor, institutiilor abilitate, acolo li se spune: 'duceti-va acasa, la barbatii si tatii vostri'.

Astfel, ele sunt din nou batute si batjocorite. Nicio lege, nicio politie nu le protejeaza pe aceste femei", acuza printesa Bint Saud.

Ce o ingrijoreaza cel mai mult?

Printesa a fost crescuta in Beirut, unde a urmat cursurile unei scoli catolice. Din cauza razboiului civil din Liban, familia ei s-a mutat in Marea Britanie. Basma termina colegiul la Oxford, apoi, timp de doi ani, studiaza in Elvetia.

In timpul unei excursii studentesti, efectuate in 1980, ea a vizitat China. "In China mi s-a parut ca sunt pe Luna. Cand m-am intors in Arabia Saudita, parca eram pe Marte", a fost unul dintre comentariile ei.

In Arabia Saudita de astazi, cel mai tare o irita intoleranta care a cuprins intreaga societate si care este incurajata de politia religioasa, Mutawwa. Aceasta politie a fost creata de tatal sau, regele Saud al-Saud, si avea rol de combatere a camatariei.

"Acum, Mutawwa spala mintile oamenilor, inducandu-le idei false despre lume si societate. Mintile tinerilor sunt napadite de boli psihice, precum fanatismul, boli cum tara noastra nu a cunoscut niciodata", a incheiat printesa.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#conditia femeii Arabia Saudita, #marturii printesa Arabia Saudita, #populatie saraca Arabia Saudita , #stiri externe