Organizatia Meteorologica Mondiala: Vremea extrema si valurile de caldura din emisfera nordica au provocat zeci de decese

Marti, 24 Iulie 2018, ora 23:28
2717 citiri
Organizatia Meteorologica Mondiala: Vremea extrema si valurile de caldura din emisfera nordica au provocat zeci de decese
Foto: Pixabay.com

Temperaturile au atins niveluri record saptamana aceasta in mai multe regiuni din Europa si Asia, iar zeci de persoane au murit in incendii sau din cauza insolatiei, informeaza DPA.

"Vremea extrema, cu temperaturi record si valuri de caldura, seceta si precipitatii devastatoare, a marcat prima jumatate a verii in emisfera nordica", a precizat Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) intr-un comunicat dat marti publicitatii.

"Acest lucru a avut un impact semnificativ asupra sanatatii oamenilor, agriculturii, ecosistemelor si infrastructurii si a provocat incendii devastatoare", a precizat organizatia cu sediul la Geneva.

Grecia

In Grecia, cel putin 74 de persoane au fost ucisein cele mai devastatoare incendii de vegetatie din ultimii ani, iar temperatura a depasit 40 de grade Celsius. Peste 1.200 de locuinte au fost distruse de flacari. Prim-ministrul Greciei a anuntat trei zile de doliu national in memoria victimelor.

Suedia

Suedia a fost de asemenea lovita de cele mai severe incendii din istoria sa, iar in iulie au fost inregistrate cele mai ridicate temperaturi pentru aceasta luna.

In timp ce cea mai mare parte a focarelor era tinuta marti sub control, serviciul meteorologic suedez a anuntat ca temperaturile vor creste din nou la sfarsitul saptamanii.

Fermierii din Suedia au avertizat ca seceta prelungita - in unele regiuni ale tarii nu s-au mai inregistrat precipitatii inca din luna mai - va avea ca efect o penurie de alimente.

Se estimeaza ca recolta de cereale de anul acesta va fi cea mai saraca din ultimii 25 de ani, iar fermierii care produc lactate spun ca sunt fortati sa-si sacrifice parte din animale.

Italia

Italia a fost de asemenea lovita de incendii, cateva focare fiind inregistrate luni in Sicilia, potrivit departamentului impotriva incendiilor. Cu toate acestea, numarul total de incendii declansate in Italia a fost mai mic decat de obicei in aceasta perioada.

SUA

In Statele Unite, un incendiu de proportii a distrus, incepand cu jumatatea lunii iulie, 15.000 de hectare din Sierra National Forest din California, provocand deces unui pompieri si ranirea altor sase.

Peste 3.300 de membri ai echipelor de interventie se lupta cu flacarile, reusind sa tina sub control, pana marti, 25% din incendiu.

Flacarile ameninta Parcul National Yosemite, care nu a fost inchis inca.

Japonia

In Japonia, cel putin 14 persoane au murit in aceasta saptamana din cauza temperaturilor extreme, care in anumite regiuni au depasit 40 de grade Celsius.

Saptamana trecuta, 65 de oameni au murit si 22.647 au fost transportati la spital din cauza insolatiei, a informat agentia de presa Kyodo.

Potrivit Agentiei meteorologice nipone, termometrele au inregistrat o temperatura record de 41,1 grade Celsius in orasul Kumagaya, la 60 de kilometri nord-vest de Tokyo.

Marea Britanie

Se prognozeaza ca temperaturile vor creste la valori record si in Marea Britanie, in aceasta saptamana, pana la 38,5 grade Celsius.

Agentia meteorologica britanica Met Office a emis, in ultima saptamana, mai multe avertizari de canicula si pentru evitarea expunerii la soare.

Marti, agentia a precizat ca unele regiuni din Marea Britanie au inregistrat 54 de zile secetoase consecutive, cu mai putin de 1 milimetru de

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Organizatia Meteorologica Mondiala, #vreme internationala, #meteo internationala , #stiri internationale