Am supravietuit unei ere de teroare, vom castiga si acum, dar cum? Trei lucruri esentiale

Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 11:41
4035 citiri
Am supravietuit unei ere de teroare, vom castiga si acum, dar cum? Trei lucruri esentiale
Foto: Arhiva Hepta.ro

Europa traieste intr-o continua stare de panica de cand cu atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie. Desi moartea a 130 de oameni, majoritatea tineri, este cutremuratoare, nu e pentru prima data in istorie cand Europa a fost ravasita de violente.

Daca Uniunea Europeana si-a castigat statutul de oaza de toleranta si securitate intr-o lume problematica, este pentru ca cele doua generatii precedente de europeni si-au pastrat tot timpul calmul, noteaza jurnalistul si scriitorul italian Beppe Severgnini, intr-un editorial publicat de New York Times.

Multi dintre cei nascuti in anii 1920 si 1930 au trait sub dictatura - din Germania pana in Italia, din Portugalia pana in Polonia - si au luptat intr-un lung razboi, cu zeci de milioane de victime. Copiii lor, cei nascuti intre 1946 si 1966, au crescut cu terorismul.

Era insecuritatii: De ce vom mai vedea multe atentate teroriste

In anii 1970 si 1980, atacurile teroriste erau la ordinea zilei, iar amenintarea era la fel de inspaimantatoare precum cea de mai tarziu a al Qaida si din prezent a Statului Islamic.

De la Armata Republicana Irlandeza pana la gruparea separatista Euskadi Ta Askatasuna din Spania, de la Action directe din Franta pana la Factiunea Armata Rosie din Germania (toate organizatii extremiste armate), celulele politice violente erau o normalitate in acea perioada.

Alti atacatori au venit din afara Europei. Teroristi precum palestinianul Abu Nidal si venezueleanul Ilich Ramirez Sanchez, zis Carlos Sacalul, s-au aflat in spatele celor mai sangeroase atentate ale vremii.

Niciodata nu stiai cand va fi urmatorul atac

Niciodata nu stiai cand, unde si cum va fi comis urmatorul atac. Teroristii putea rapi si executa un politician sau putea arunca in aer un club de noapte. Puteau deturna un avion sau asedia o ambasada. Si, spre deosebire de prezent, autoritatile, cel putin la inceput, nu aveau nici resursele, nici experienta de a-i opri.

O predictie inspaimantatoare: Unul din 50 de refugiati sirieni e terorist al Statului Islamic

Potrivit Global Terrorism Database, anii de teroare si-au atins apogeul in 1979, cand au avut loc 1.019 atacuri. In anii 1970 si 1980, media atentatelor teroriste era de circa zece pe saptamana. In 1988, 440 de oameni au fost ucisi in astfel de atacuri, inclusiv in urma doborarii avionului Pan Am care s-a prabusit deasupra Scotiei, dupa ce o bomba a explodat la bord.

In Italia, intre 1969 si 1988, au fost comise peste 1.300 de atacuri teroriste, atat de extremisti de dreapta, cat si de stanga. Printre acestea s-a numarat rapirea si executia prim-ministrului Aldo Moro, in 1978 (cinci garzi de corp au fost de asemenea ucise), precum si bombardarea principalei gari din Bologna, in 1980, cand 85 de persoane au fost ucise si 200 ranite.

Totusi, Europa a continuat sa functioneze. Guvernele au cazut, insa politicienii si cetatenii si-au pastrat calmul.

Pentru copiii generatiei trecute, cei nascuti intre 1980 si 2000, ce se intampla in prezent este nou si terifiant, sustine autorul articolului.

Ce a functionat impotriva terorismului

Dupa 25 de ani de la ultima era a terorii, generatia care a asistat la aceasta are obligatia sa le spuna copiilor sai ce a functionat impotriva terorismului si, in cele din urma, l-a invins.

In primul rand, acestor criminali nu trebuie sa li se ofere niciun pic de credibilitate, scrie Severgnini. Precum predecesorii lor, ei sunt niste fanatici care cred ca convingerile lor justifica orice actiune, inclusiv macelarirea altor oameni.

Strigat de ajutor in lupta cu jihadistii: Doar noi stam intre teroristi si Europa

Nimic - nici ideologia, nici valorile culturale si cu siguranta nici Dumnezeu - nu justifica uciderea oamenilor nevinovati in cafenele, pe stadion sau in sali de concerte, in gari, autobuze sau trenuri - cum s-a intamplat la Madrid in 2004 (191 de morti si 1.800 de raniti) si la Londra in 2005 (52 de morti si 700 de raniti).

In al doilea rand, teroristii trebuie izolati de restul societatii, pentru a preveni raspandirea credintelor otravitoare, mai arata scriitorul.

Sa luam ca exemplu Italia. In anii 1970, activistii de la Brigadele Rosii au incercat sa recruteze muncitori, sindicalisti si studenti, pentru a putea transforma terorismul in revolutie. Au esuat.

Fabricile, scolile si universitatile au spus nu. Poate ca voiau sa inlature Guvernul de la putere, insa oamenii nu erau pregatiti sa ucida pentru a-si face cunoscut punctul de vedere.

Astazi, fanaticii de la Statul Islamic cauta sprijin in randul comunitatilor musulmane din Europa. Este vital sa nu il obtina.

In al treilea rand, trebuie "sa ne pastram calmul si sa mergem inainte" (keep calm and carry on), spune autorul. Sloganul - lansat de guvernul britanic in 1939 pentru a ridica moralul poporului in fata atacurilor aeriene si amenintarii invaziei naziste - a fost recent redescoperit si printat pe cani, tricouri si alte obiecte.

Este un cliseu. Dar este si un sfat. Un atentat nu poate distruge principiile aflate la baza guvernelor noastre si nici stilul nostru de viata. Cel mai bun raspuns pe care il putem da teroristilor este sa le aratam ca convingerile noastre sunt mai puternice decat ale lor, subliniaza jurnalistul italian.

In timpul sangerosilor ani '70 si '80, tinerii de atunci au continuat sa studieze, sa lucreze, sa se joace, sa se indragosteasca si sa calatoreasca prin toata Europa si mai departe. Ei au refuzat sa lase o mana de psihopati sa le distruga vietile. Si au castigat. Copiii lor, tinerii de acum, vor castiga si ei.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#trecut terorism, #combatere terorism, #terorism Europa , #terorism