De ce este Kalasnikovul arma preferata a teroristilor

Joi, 31 Decembrie 2015, ora 14:43
12841 citiri
De ce este Kalasnikovul arma preferata a teroristilor
Foto: Facebook/Kalashnikov AK47

In anii de dupa atentatele teroriste din SUA, pe 9 septembrie 2011, centura sinucigasa, masina-capcana si dispozitivele explozive improvizate erau cele mai folosite arme de catre jihadisti: ascunse, brutale si greu de contracarat.

Mai recent au avut loc atacurile de la Charlie Hebdo, Paris, Tunis si Copenhaga - toate comise cu arme AK-47, se arata intr-o ampla analiza The Guardian.

Atentat terorist in Tunisia: Mitralierele de tip Kalasnikov AK-47 au provenit din Romania

In Europa, jihadistii au folosit anul acesta pustile de asalt Kalasnikov in atentate mai mult decat orice alta arma. In multiplele atacuri de la Paris din 13 noiembrie, teroristii kamikaze au ucis cativa oameni, in timp ce jihadistii cu AK-47 au curmat multe vieti. Si in Tunisia si Kenya tot armele automate au facut cele mai multe victime.

Se stie de ani intregi cat de accesibile sunt aceste arme in intreaga lume, insa a fost nevoie de masacrul din Paris ca Europa sa deschida ochii in fata acestei amenintari.

Autoritatile de pe continent incearca sa raspunda unor intrebari decisive: De unde provin aceste arme? Cine sunt intermediarii care le furnizeaza teroristilor si de ce au devenit din nou atat de populare?

Conexiunea din Balcani

Un simplu cetatean din Muntenegru, Vlatko Vucelic, a vrut sa faca niste bani in plus, asa ca a inceput sa isi joace micul rol in vastul comert ilegal cu armament.

Pe 5 noiembrie, Vucelic a fost prins pe o autostrada din Germania cu un intreg arsenal asupra sa: un revolver, doua pistoale, doua grenade, 200 de grame de TNT si opt arme Kalasnikov.

Propaganda terorista, o arma mai periculoasa decat Kalasnikovul

Politia nu a legat numele lui Vucelic de niciun complot terorist. Insa crede ca acesta joaca un rol mic in amplul comert ilegal cu arme de foc, in valoare de circa 320 milioane de dolari pe an in intreaga lume.

Muntenegreanul a parcurs o ruta cunoscuta pentru traficul de arme: din Muntenegru prin Croatia, Slovenia, Austria si Germania. Destinatia finala era o parcare din Paris.

Potrivit lui Michael Hodges, autorul cartii "AK47: Povestea armei oamenilor", la ora actuala exista in lume circa 200 de milioane de pusti Kalasnikov, adica una la 35 de persoane.

Sunt fabricate legal, pentru comertul international, in peste 30 de tari, fruntasa fiind China. Insa armele legale pot fi introduse rapid in contrabanda ilicita. China exporta in principal in state africane. De acolo, mitralierele pot ajunge usor pe piata neagra, fie pentru ca soldatii prost platiti le vand, fie pentru ca statele respective le furnizeaza fortelor rebele din alte tari.

De exemplu, Libia este un important furnizor de arme ilegale. Un raport al ONU a aratat ca acestea au ajuns in 14 tari si este doar o chestiune de timp pana vor patrunde si in Uniunea Europeana, sustin analistii.

Europa, tinta jihadistilor in 2015: Cele mai sangeroase atentate teroriste

Pe langa faptul ca in lume continua sa fie fabricate circa un milion de arme Kalasnikov pe an, zeci de milioane de astfel de pusti exista si inca functioneaza in Balcanii de vest, fostele state sovietice si nordul Africii, chiar daca au fost produse in anii 1980 sau chiar mai demult.

Doar in Albania, dupa razboiul civil din 1997, aproximativ 750.000 de arme Kalasnikov au disparut si au ajuns pe piata neagra. Ele sunt folosite acum de criminali si teroristi, care exploateza extraordinara lor durabilitate.

Simplu de folosit

"Sunt foarte simplu de folosit. De aceea le vedem chiar si la copii de 12 ani. Sunt dure, functioneaza in tot felul de medii - in deserturi fierbinti sau in Siberia. Sunt rezistente oriunde ar fi depozitate, de asta sunt atat de populare", a explicat Mark Mastaglio, expert balistic din Marea Britanie.

In Serbia se estimeaza ca exista pana la 900.000 de arme ilegale, majoritatea AK-47. In Bosnia sunt in jur de 750.000. Multi oameni pur si simplu au plecat cu ele acasa dupa razboaiele din Balcani de la finalul anilor 1990.

"La finalul razboaielor, intregi batalioane si-au luat armele acasa. In primii ani, multi le-au ascuns, insa apoi oamenii au inceput sa le vanda pe piata neagra, cu doar 100 de euro bucata", a precizat Aleksandar Radic, expert in armament.

Multe dintre armele folosite in atentatele din Paris se pare ca provin din Balcani. Insa, chiar daca se descopera originea lor, este greu de stabilit cum au ajuns in mainile extremistilor islamisti, un alt motiv pentru care jihadistii le prefera.

Atentate la Paris: Pusti Kalasnikov, descoperite in masina gasita la Montreuil

Iar profitul traficantilor este urias. O mitraliera Kalasnikov poate fi cumparata din Balcani cu 300-500 de euro si este vanduta in Europa cu pana la 4.500 de euro.

Pe jihadisti ii atrage faptul ca aceste arme sunt greu de detectat, mai ales in spatiul Schengen, iar in multe tari europene sanctiunile pentru trafic de arme sunt mai putin severe decat in cazul traficului de droguri.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Kalasnikov teroristi, #Kalasnikov jihadisti, #Kalasnikov atentate Paris, #Kalasnikov comert ilegal , #terorism