Lumea la 13 ani de la 9/11: Monstrii nascuti de al Qaida care raspandesc acum teroarea

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 22:27
6374 citiri
Lumea la 13 ani de la 9/11: Monstrii nascuti de al Qaida care raspandesc acum teroarea
Foto: 911review.com

In timp ce fumul inca se mai ridica din mormanul de moloz care fusese complexul de zgarie nori de la World Trade Center, in timp ce alti oameni rataceau printre daramaturi la Pentagon, un nume se afla in mintea tuturor, sinonim cu teroarea. Al Qaida.

Timpurile s-au schimbat, iar peisajul terorii s-a schimbat odata cu ele. Inamicul numarul 1, Osama bin Laden, nu mai e, gruparea sa nu mai domina, in schimb alte organizatii teroriste au aparut pe scena, scrie CNN.

Al Qaida are parte de multa competitie in aceste zile, din partea unor grupari pe care le-a inspirat, a partenerilor ei sau grupuri care s-au desprins din ea. Departamentul de Stat al SUA a facut o lista cu 59 de grupari teroriste. Care sunt cele mai importante?

ISIL

Grupul a fost condus initial de Abu Musab al-Zarqawi si era cunoscut sub denumirea "al Qaida in Irak", ocupandu-se cu asasinarea oficialilor irakieni si decapitarea ostaticilor. Ulterior, si-a schimbat denumirea in Statul Islamic al Irakului si Levantului, stabilindu-si si o noua misiune, crearea unui califat in regiune.

Tarile arabe vor sa distruga Statul Islamic: Cum vor ajuta SUA

Schimbarea a dus la o noua strategie, grupul axandu-se pe asigurarea de hrana, ingrijire medicala si alte necesitati pentru populatia pe care o domina in zona. In schimb, relatia cu necredinciosii si inamicii a ramas la fel de taioasa.

ISIL a profitat de instabilitatea din Siria, unde a devenit cel mai temut adversar al presedintelui Bashar al Assad. Succesul sau s-a datorat si insatisfactiei populatiei sunnite. Tacticile sale sangeroase si apelul la forta bruta a trezit insa nemultumirea organizatiei sale mama, al Qaida.

Gruparea era vanata de fortele americane in timpul cat acestea au ocupat Irakul. Dupa plecarea trupelor SUA, ISIL si-a aratat din nou muschii, reusind sa ocupe partea de nord a Irakului si amenintand Bagdadul. Miercuri noaptea, intr-un discurs in fata natiunii, presedintele Obama a promis ca va relua lupta cu ISIL, atat in Irak, cat si in Siria.

AL-SHABAAB

Al-Shabaab, al carei nume inseamna "Tineretea", in araba, a aparut in anii 2000, in Somanlia, ca o factiune a unei organizatii create de bin Laden, care urmarea instalarea unui emirat islamist.

In 2006, al Shabaab, impreuna cu o alta grupare islamista, a ocupat capitala Mogadiscio si a trezit temeri ca va exporta revolta peste granita. Ca urmare, Etiopia si-a trimis trupele in Somalia, indepartand islamistii de la putere.

De atunci, al Shabaab a inceput sa se extinda in tarile din regiune, atacand civili de peste granita.

Al-Shabaab a ucis activisti, jurnalisti, lucratori umanitari si a atacat locuri frecventate de turisti. Cel mai ucigator atac a avut loc toamna trecuta in capitala Kenyei, Nairobi, unde un comando al gruparii a ocupat mall-ul West Gate, torturand cativa ostatici inainte de a-i ucide. Asediul cladirii a durat 4 zile, soldandu-se cu 67 de morti.

BOKO HARAM

Atitudinea Boko Haram fata de civilizatia occidentala e clara chiar din numele ei care inseamna, literal, "educatia occidentala e interzisa", in limba Hausa.

In urma cu 12 ani, un cleric carismatic pe nume Mohammed Yusuf a format secta in incercarea de a realiza un stat islamic pur in Nigeria. Politia l-a ucis in 2009, dar ideile sale au dus la intarirea gruparii.

Un nou lider, Abubakar Shekau, a aparut in 2010, si si-a afiliat gruparea la al Qaida. Pentru a-si dovedi hotararea, a organizat un atentat impotriva unei cladiri a ONU din Nigeria, ucigand 25 de oameni. De atunci, a inceput o lunga serie de atacuri devastatoare in regiune.

Tactica Boko Haram e simpla: "Omoara, arde, rapeste!". Acolo unde pune stapanire, grupul incearca sa aplice preceptele stricte ale legii islamice. Cel mai cunoscut act terorist comis de grup este rapirea a peste 230 de fete din internatul unui liceu crestin in orasul Chibook, in nord estul Nigeriei.

Grupul inca nu a fost tinta unei campanii militare internationale sustinute, insa SUA au pus pe capul lui Shekau o recompensa de 7 milioane de dolari.

AL QAIDA

Numele ei in araba inseamna "Baza". In multe feluri, este exact ceea ce a fost al Qaida: o platforma de pe care au pornit celelalte grupari. Primul camin al gruparii a fost Afganistan, unde voluntarii arabi s-au dus sa lupte cu sovieticii si guvernul local.

Bin Laden, fondatorul gruparii, era arab saudit, dar scopul lui suprem mergea dincolo de o regiune sau alta. Miscarea sa urmarea sa creeze un califat islamic si sa-i infranga pe cei care ii stateau in cale.

SUA au devenit marele inamic al lui bin laden dupa ce URSS s-a retras din Afganistan in 1989, ura care a explodat dupa ce trupele americane au venit in Arabia Saudita pentru a ataca Irakul.

In 1996, bin Laden a declarat razboiul sfant impotriva SUA. In 1993, a organizat un prim atac impotriva World Trade Center, care a esuat. Opt ani mai tarziu, a reusit, aproape 3.000 de oameni murind dupa ce mai multe avioane au fost deturnate de comandouri islamiste si indreptate catre tinte strategice, blocurile Gemene si Pentagonul fiind lovite.

Atacul a declansat contrareactia SUA, America si aliatii ei atacand cu zeci de mii de militari Afganistanul stapanit de aliatii lui bin Laden, talibanii.

13 ani mai tarziu, americanii sunt tot acolo, desi presedintele Obama a spus ca operatiunile militare vor fi incheiate anul acesta.

Acum, problema lumii nu mai este al Qaida. Alte grupari au aparut din umbra acestei organizatii. Unele dau dovada de o cruzime fara margini. Sunt extrem de periculoase. Dau dovada de un zel deosebit in credintele lor religioase. Toate insa ne reamintesc ca teroarea nu a plecat, ci a prins noi forme, sub noi denumiri.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#WTC teroare al Qaida, #terorism dupa WTC grupari, #grupari teroriste analiza WTC , #terorism