Atacul statului paralel din Turcia

Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 11:17
4315 citiri
Atacul statului paralel din Turcia

Publicul turc este obisnuit cu termenul de "stat paralel". O asemenea structura a fost dezvoltata dupa lovitura militara din 1960 si intarita prin constitutia din 1982.

Statul paralel este compus dintr-o componenta aleasa, vizibila si civila - Guvernul; a doua reprezinta o structura invizibila, ce nu a fost aleasa de electorat si nu este responsabila in fata acestuia, si este integrata in birocratie, presa si marile afaceri.

Guvernele civile au fost mereu sobordonate acestei structuri paralele, ce a dictat agenda tarii si are autoritatea si ultimul cuvant in chestiunile importante. Desi procesul de democratizare din ultimul deceniu implica o lupta impotriva acestui sistem, ultimele evolutii din Turcia, ce au culminat cu anchetarea a sute de persoane suspectate de coruptie, arata ca statul paralel moare greu, scrie Galip Dalay, doctorand in Relatii Internationale la Universitatea Tehnica din Ankara, pentru Al Jazeera.

Intr-o ampla analiza a situatiei din Turcia, Dalay arata ca, in timp ce tara s-a ocupat, in ultimii zece ani, cu destructurarea vechiului sistem paralel, un nou sistem paralel s-a nascut.

Ancheta care zguduie societatea turca are doua dimensiuni: juridica si politica. Turcia a facut progrese importante in directia transparentei si luptei impotriva coruptiei. Prin urmare, Turcia a atras mai multi investitori si increderea acestora in administratia publica turca a crescut.

Pentru ca aceasta tendinta sa continue, guvernul trebuie sa se asigure ca aspectul juridic al anchetei se desfasoara fara probleme, pentru a satisface investitorii si publicul. Insa concentrarea doar pe aspectul juridic al cazului inseamna ca se pierde din vedere imaginea mai larga a situatiei.

Ancheta este doar ultima inclestare intr-o lupta ce dureaza de cativa ani, intre Miscarea Gulen, un grup religios condus de liderul Fethullah Gulen, ce locuieste in SUA, si partidul de guvernare, AKP.

Felul in care s-a desfasurat pana acum ancheta deschisa in data de 17 decembrie anul trecut dezvaluie, potrivit autorului analizei, existenta statului paralel in Turcia.

Totul a inceput de la dezbaterea privind inchiderea scolilor particulare de meditatori. AKP considera ca pune presiune inutila pe elevi si este o povara suplimentara pentru parinti, asa ca a inceput procedurile de transformare sau chiar inchidere a acestor scoli.

Insa Miscarea Gulen detine un sfert din aceste scoli si se bazeaza pe ele pentru venituri si recruti, asa ca a privit initiativa drept o lovitura la adresa sa. A inceput o campanie impotriva acestei initiative, utilizand presa.

La un moment dat, a dat presei documente secrete de la intalniri privind securitatea nationala ce ar fi demonstrat ca Guvernul vrea sa lichideze Miscarea, cu toate ca realitatea, anume ca Miscarea avea cea mai infloritoare perioada sub AKP, contrazicea aceste acuzatii.

Lupta AKP-Miscarea Gulen a continuat si pe retelele de socializare, cu amenintari de tot felul, inclusiv de postare a unor inregistrari video cu oficiali guvernamentali in diverse situatii sexuale.

Pe acest fond a inceput ancheta din 17 decembrie, ce reuneste intr-un singur dosar trei cazuri separate (de la tranzactii ilegale cu aur cu Iranul la cazuri de coruptie in sectorul constructiilor). Ar fi o razbunare a Miscarii Gulen impotriva AKP, inainte de alegerile locale din martie, si nu o operatiune de curatire a sistemului.

Natura si metodele acestei anchete, dar si contextul in care a fost deschisa, demonstreaza existenta unui grup autonom de "Gulenisti" in interiorul birocratiei, in special in politie si justitie, folosit de Miscare pentru a pune presiune pe Guvern.

A.I.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Turcia ancheta coruptie, #Turcia stat paralel , #Turcia