Ziare.com

Dungaciu: Daca se va declansa un conflict militar in Ucraina, intreaga regiune va exploda - Interviu

de Camelia Badea
Joi, 06 Martie 2014, ora 09:00

   

Dungaciu: Daca se va declansa un conflict militar in Ucraina, intreaga regiune va exploda - Interviu
Conflictul din Ucraina se indreapta catre o "pace stramba", mai buna decat un "razboi drept", spune prof. Dan Dungaciu, care sustine ca Romania trebuie sa faca parte din viitorul format de negociere postconflict pentru Ucraina.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI) decripteaza mesajele pe care si le transmit reciproc Rusia si puterile occidentale, vorbeste despre modul in care se poarta negocierile si subliniaza faptul ca alegerile din Ucraina vor fi "cele mai importante alegeri din acest spatiu de dupa caderea Cortinei de Fier".

Incotro se indreapta Ucraina?

In acest moment lucrurile se indreapta spre o pace rece, inghetata poate. Nimeni nu e dispus sa depaseasca liniile rosii ale unei confruntari militare directe, in niciun caz una in care sa fie implicati si alti actori in afara de Ucraina si Rusia. Dar si la nivel bilateral se incearca aplanarea conflictului.

Vedem din partea Kievului eforturi majore de a nu provoca, vedem lauda administratiei americane pentru aceasta atitudine a liderilor ucraineni si faptul ca vorbesc bilateral cu rusii, vedem ca germanii deschid canale de negociere cu Putin si croiesc formate de negociere pe baza de OSCE, prin urmare se asteapta o "pace stramba", oricum mai buna decat "un razboi drept".

Rusia, la randul ei, transmite mesaje ca nu a pus in miscare aprobarea de a intra cu trupe in Ucraina, iar toate miscarile ei militare ar fi in acord cu documentele semnate privind stationarea flotei ruse in Crimeea. Deci, tot semnale de calmare a situatiei, oricat de cinice.

Sigur, Putin a transmis si un mesaj cum ca isi pastreaza toate optiunile pentru a-i apara la nevoie pe rusii din tara vecina, atat in Crimeea cat si in regiunile estice ale Ucrainei, daca acolo se vor semnala "faradelegi", si e de asteptat ca Rusia sa pregateasca negocierile cu Occidentul inclusiv prin resuscitarea la nivel public a vocilor pro-ruse din aceste regiuni.

E un mesaj clar indreptat spre Kiev, in primul rand, si care suna asa: daca vreti razboi, il vom face, dar s-ar putea sa pierdeti si teritoriile din Est, iar Ucraina sa nu mai aiba iesire la mare. Cine o sa va apere?... Acesta e mesajul rusilor pentru Ucraina, tradus pe intelesul tuturor. Iar Kievul intelege asta foarte bine, de aici si retinerea de care da dovada.

Exista si un mesaj clar pentru occidentali din partea rusilor: daca vreti sa ne scoateti din Ucraina si Crimeea, va trebui sa mergeti la razboi. Sunteti pregatiti, cum zicea un oficial american pe vremea razboiului ruso-georgian, sa va trimiteti copiii sa moara pentru Crimeea? Noi, rusii, suntem!...

Si, ca sa vorbim pe sleau, e o diferenta enorma intre ce inseamna Crimeea pentru occidentali si americani si ce inseamna pentru rusi Crimeea, Sevastopol etc. Nici macar nu exista comparatie.

Credeti ca Rusia va accepta negocieri?

Eu cred ca da, pentru ca optiunea unui razboi este si pentru Moscova extrem de costisitoare, din toate punctele de vedere, incepand de la reactia internationala pana la dificultatile de a gestiona (asta inseamna pensii, salarii etc.), pe ea insasi, Crimeea sau bucati mari din Ucraina, inclusiv toata partea rusofona din sud-est. Sunt costuri financiare mari, probleme de securitate, costuri de imagine etc., isi va ridica in cap tot Occidentul, America, Turcia - care deja da semne de nemultumire etc.

Nu cred ca Rusia vrea asta, vrea doar sa isi asigure controlul in Ucraina, nu sa gestioneze nemijlocit Ucraina. Este si o geopolitica negativa: vrea ca sa blocheze Ucraina sa plece spre Vest.

In plus, in acest moment, Moscova are o pozitie de negociere extrem de buna. Vedeti, ideea ca Rusia a pierdut contactul cu realitatea in Ucraina mi se pare hazardata in acest moment. Daca lucrurile nu vor degenera si Rusia nu va merge, militar, mai departe, si va reusi sa intinda coarda doar atat cat trebuie, atunci miscarea rusilor a fost extrem de bine calculata. La eventualele negocieri, e clar ca va avea avantajul celui care, chipurile, face concesii.

Dar UE si America vor sa negocieze in acest moment?

Cu siguranta. Actuala administratie americana nu vrea razboi cu Rusia in acest moment, nu e de interes, deci vrea ca pacea sa se instaureze, fie si una rece. Acesta a fost si mesajul trimis de Kerry inclusiv la Kiev.

UE, ghidonata de Germania, e clar ca tot asta vrea, tinand seama si de interdependentele economice cu Rusia. Din pacate, puterea ei de negociere e stirbita. UE si-a pierdut o buna parte din prestigiu pe Euromaidan, din moment ce nu a fost in stare sa garanteze nimic dupa semnarea "istoricului" acord intre Ianukovici si contestatari.

Cand iesi cu declaratii teatrale de genul "semnati, altfel veti muri cu totii", partile semneaza, dar daca nu esti in stare sa asiguri implementarea acordului sau sa oferi garantii celor implicati, atunci e clar ca ai pierdut si pe termen scurt, si pe temen lung.

Cum sa mai pretinzi sa fii crezut a doua oara, cand un alt Ianukovici va aparea pe scena accidentata si imprevizibila a estului? De ce sa te mai creada? Cum se mai pot uita acum la negociatorii UE, de pilda, "oficialii" de la Tiraspol? Ce le poate garanta Bruxellesul? Evident, nimic. Sau Lucasenko? Iarasi, nimic... Este a doua mare infrangere diplomatica a UE pe frontul ucrainean dupa ce l-a pierdut pe Ianukovici inainte de Vilnius.

Este exclus razboiul in Ucraina?

Evident, nu. Situatia e volatila, exista grupari paramilitare, exista si la Kiev, si in estul Ucrainei, exista tatarii anti-rusi in Crimeea, exista arme in mainile civililor, deci se poate intampla orice. Dar, repet, Ucraina se va abtine sa provoace Rusia din motivele pe care le-am spus deja.

Insa, dupa cum ne amintim in fosta Iugoslavie, un incident de tipul exploziei unui obuz intr-o piata - nimeni nu stie nici azi cine l-a declansat! - poate duce la o escaladare necontrolata a conflictului.

Incidente locale si spontane, mai mult sau mai putin, schimburi de focuri soldate cu victime, pot degenera in conflicte de mare amploare. Aici este pericolul. Dar daca se va declansa un conflict militar, el va depasi frontierele Ucrainei, intreaga regiune va exploda si rezultatele nu pot fi evaluate in acest moment.

Sa presupunem ca nu se va extinde conflictul. Ce poate aduce negocierea in acest moment?

In opinia mea, daca excludem scenariul de razboi, exista patru scenarii.

Scenariul transnistrean (ruptura de facto), scenariul georgian (adica ruptura de facto si de jure, din perspectiva rusa) - in cazul in care tensiunile nu vor fi eliminate prin negocieri - si scenariul federalist,iar primii care vor dori asa ceva vor fi cei din zonele din Estul republicii.

Rusia va fi multumita, "federalismul" este o solutie "europeana", iar intr-o asemenea constructie Moscova va avea parghii serioase de influenta prin intermediul Estului si sudului Ucrainei. O solutie pe care ambele parti, atat Vestul, cat si Estul, o pot vinde relativ bine publicului lor. Germania e o federatie, nu-i asa? (Va fi insa un scenariu extrem de negativ pentru R. Moldova, pentru ca va exista riscul exportului si aici, ceea ce ar insemna transnistrizarea R. Moldova).

Ultimul scenariu este un soi de "condominium" ruso-occidental, de doua tipuri, unul negativ altul pozitiv. "Condominium" negativ inseamna ca Ucraina va ramane suspendata intre Vest si Est, fara semnarea acordurilor nici cu UE, nici cu Uniunea Vamala. Despre NATO nici nu se va mai pune problema! Ucraina ramane asa cum este acum, unita, dar tinuta in picioare doar de presiunile care se vor compensa reciproc dinspre Est si Vest.

"Condominuim" pozitiv inseamna ca se va incerca o convergenta intre spatiul european de liber schimb al Bruxellesului si Uniunea vamala ghidonata de Moscova, chestiune care a fost deja semnalizata pozitiv si de rusi, si de nemti.

Cum se vor derula alegerile in Ucraina?

Primele conditii de reglementare a conflictului tin de faptul ca trebuie eliminat riscul militar. A doua conditie sunt alegerile anticipate. Concomitent vor urma negocieri, retragerea trupelor in cazarmi, vor aparea misiuni de pacificare, cercetare a situatiei de pe teren in ceea ce priveste drepturile minoritatilor etc.

In ceea ce priveste alegerile, e clar ca Ianukovici nu mai are viitor politic, e clar asta si pentru rusi, care il folosesc doar pentru a sublinia lipsa de credibilitate a UE in negociere si "lovitura de stat de la Kiev". Alegerile anticipate vor fi insa cruciale, caci ambele parti, Vestul si Estul, vor incerca sa fructifice sau sa amplifice rezultatele de pe teren.

Vom asista la cele mai importante alegeri din acest spatiu de dupa caderea Cortinei de Fier. Singurul lor echivalent este doar scrutinul din Italia, de dupa razboi, din 1948, absolut decisiv, cand au fost cele mai importante alegeri geopolitice din timpul razboiului rece.

America si URSS au fost parte nemijlocita a campaniei electorale si a alegerilor, au fost promisiuni, ajutoare financiare, campanii de presa, iesiri in strada etc. Cred ca asa va fi si cu ocazia alegerilor din Ucraina. Suntem, practic, in aceeasi situatie, in ciuda celor care murmura induiosator ca s-a incheiat cu vremea sferelor de influenta...

Care este situatia politica interna, in Ucraina?

Deja noul sef al statului da semnale ca nu va promulga anularea legii privind politicile de stat in privinta drepturilor lingvistice ale minoritatilor - care a fost oricum o neghiobie tactica, daca nu o provocare - si asta inseamna deja un semnal. Klichko s-a pozitionat ca radical si, dupa gafa enorma de a da mana cu Ianukovici, ceea ce a infuriat Maidanul, incearca sa se pozitioneze ca si lider prezidential al protestatarilor puri si duri.

Cea mai interesanta miscare este a Iuliei Timosenko, care si-a fixat deja profilul politic. Sa fim atenti la vorbele ei, care sunt de multe ori citate trunchiat. Ea spune asa: "ucrainenii sa ramana calmi... nu suntem singuri in confruntarea cu Rusia... Eu sunt sigura ca SUA si Marea Britanie nu vor incalca niciodata acest memorandum si vor face totul ca sa asigure pacea in Ucraina... Putin stie ca daca ne va declara razboi noua, va declara razboi si Americii si Marii Britanii. Nu cred ca Rusia va trece aceasta linie, deoarece va pierde. Acesta este cel mai puternic motiv pentru a pastra calmul in tara noastra".

Cum se traduc politic vorbele Iuliei Timosenko? Iata cum: 1. Ucrainenii sa ramana calmi, deci sa nu puna mana pe arme si sa inceapa confruntare cu rusii; 2. SUA si Marea Britanie ne vor ajuta "sa asiguram pacea in Ucraina", adica nu vor face razboi cu rusii si nici sa nu le cerem asta, sa ne asigure pacea e de ajuns; 3. Rusia nu a declarat razboi Ucrainei si nici nu va face asta! Este exact agenda care convine pentru negocieri si rusilor si americanilor si europenilor. Toata lumea iese bine si are cum sa isi camufleze in victorii eventualele cedari. Iulia Timosenko se pregateste sa devina liderul "echilibrului" Est-Vest, in care ambele parti au relativa incredere si relativa suspiciune.

Ce se va intampla cu R. Moldova?

Apar doua consecinte strategice. Prima, conjunctura pozitiva - Chisinaul iese in fata, primeste sprijin politic si financiar fara precedent din spatiului euroatlantic, criticile se suspenda chiar si in UE, pentru ca nu poti sa te asezi de partea Rusiei criticand un membru al Parteneriatului Estic.

Dar este si o consecinta negativa majora. E clar de aici incolo ca trupele armatei ruse nu vor pleca si ca Chisinaul va trebui sa isi gandeasca viitorul european plecand de la ideea ca Nistrul este frontiera de razboi pentru Rusia.

Dar Romania?

Niciodata Bucurestiul si Kievul nu au avut relatii bune, din vina ambilor, in special a nationalismului tanar si nelinistit al ucrainenilor, obsedati chiar de o Romanie care se obstineaza de a nu vorbi decat rarissim despre tara vecina. Cu toate acestea, Romania are peste 600 de km de granita cu Ucraina si a treia etnie (romani/moldoveni), dupa ucraineni si rusi, de acolo. Miza Bucurestiului trebuie sa fie apartenenta la viitorul format de negociere.

Ar fi complet nefiresc ca, dupa ce a ratat participarea la al doilea format de negociere pe chestiunea transnitreana, sa fie neglijata si in acest dosar. Nu ar fi nici in avantajul europenilor, care ar trebui sa mai schimbe distributia dupa esecul din Maidan, nici al SUA (ca partener strategic), nici chiar al rusilor, pentru ca Romania a incercat sa fie echilibrata pe dosarul ucrainean si nu poate fi acuzata de parti-pris-uri virulente.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13178 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
40 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

felicitari globedreamer pentru bolovaniada; de mentionat cultura a-

ferenta rostogolirii acestora, opozitia emotional istericoasa si exercitiul demo de bagare in seama c-asa se face la noi.
Suntem saracii europei, suntem coruptii europei, suntem viitorii incultzi idem, da ne bagam in seama asa de vartos ca nu mai stim cum sa iesim....noroc cu Base ca ne da semnalul la alinierea proletara: pe aici nu se trece, daca nu ai acceptul partidului unic majoritar, doar se protesteaza, activeaza, prostitueaza, c-asa merg trebili la noi.

 

Arma Romaniei este alta , fie ca ne place sau nu

Minima rezistenta...
Ii lasam pe toti sa treaca peste noi, prin noi si cand ies pe partea cealalta, noi ramanem la fel.. ca bolovanii.
Stiti voi, apa trece...bolovanii raman, chiar daca se mai dau putin de-a dura.
De-aia mea tenteaza sa dau dreptate teoriilor cu limba latina si pastrarea Romaniei "profunde" la fel ca acum 2500 de ani ;)
Deci vin peste noi rusii sau nato sau ue... si???
Il schimba pe Ponta cu alt "ales" in mod sigur mai destept decat asta (nici nu ar fi greu) si... trecem inapoi pe ratie si...?!
Isi vor irosi resursele si timpul de pomana cu noi.
Pe noi NIMENI nu ne schimba! SISTEMUL vegheaza ca nimic sa nu se schimbe aici.
Uitati-va la macsi... nu isi schimba in ruptul capului atitudinea si daca-l bate Putin cu racheta in cap sau daca i se plimba cu tancul in batatura.

 

o sa explodeze cu triluri de manele in capul vostru !

-----------------------------

 

Dom'le Rusii nu renuntza la Crimeea!

Intrebarea e de ce vrea SUA sa aibe Crimeea, de ce vin asa de tare peste rusi, de ce-i provoaca!?
Se pare ca toata agitatzia din Ucraina, dupa refuzul de a intra in U.e., este sponsorizata la greu de SUA si probabil si de Germania!
Dar cum doamna Neuland ne-a spus ca nu-i pasa de U.E. se pare ca interesul american e cel care dicteaza!
Ucraina sa devina un avampost pentru distrugerea Rusiei sau SUA vrea doar resursele din Crimeeea!?
In ambele cazuri Rusia e in legitima aparare, e perfect indreptatzita sa-si apere drepturile actuale!

Rusi, carati-va acasa!

Русский отвали дом!

@ Dl.prof. Dan Dungaciu - o intrebare, since eu

am 8 clase .

Cine va raspunde ca sa scos armata obligatoriul ??
Cine a raspuns si pentru DISTRUGEREA Flotei Romane??Adica nimeni......

Doamne fereste de vom fi afectati cu problemele de la granita va raspunde careva ?? Tot cum au raspuns si dupa Lovitura de STAT din 89 ?? adica sta la pensie nesimtita pe banii familiilor victemelor.

Vam spus ca NU am carte si NU stiu sa ma exprim....;)

kiatra...felicitari

Incepe din ce in ce mai mult sa-mi placa de tine.
Sinceritatea ta de astazi mi te-a facut prieten.
Imi amintesti din ce in ce mai mult de taranul care sta incurcat si-si freaca caciula in maini in fata boierului si recunoaste ca el nu stie multe..
Si NU ESTE NICI O RUSINE SA FACI ASTA.
Apreciez la tine faptul ca incerci sa te documentezi, ca te implici si ca vrei sa faci ceva si ca, in plus de asta, esti mult mai deschis decat altii la tot ce se discuta pe-aici.
O sa incerc sa raspund eu... NU VA RASPUNDE NIMENI pentru nimic ce s-a intamplat rau in Romania.
In schimb se vor impopotona toti ca am intrat in UE, NATO si ca ne plimbam la Paris si la Londra fara viza.
Treaba cu UE are parti bune si parti rele.
Pe lumea asta NIMIC nu se face pe degeaba.
Din poacate noi nu am stiu sa ne pastram poztiile ferme de negociere cu UE.
Asa am pierdut si flota si Petromul si agricultura si toata industria.
De armata... vorbim cu NATO si de neputinta unei tari ramase fara industrie de a sustine o armata cel putin decenta.
Suntem adica la mana UE .
Partile bune, este important pentru noi sa facem parte dintr-o lume deschisa unde ne putem fatai de colo colo si intra in contact dirct cu alte culturi, ca putem sa vedem ce est ebun sau rau la ei si la noi, ca in felul asta putem progresa. A intra inapoi sub mana Rusiei ar fi un act de sinucidere colectiva.
Politicienii de rang inalt de la Moscova sunt inca in Evul Mediu. Nu sutn i stare sa-si rezolve problemele interne dar au pretentia ca detin secretul rezolvarii problemelor altora, vezi cazul Ucrainei.
Gata... cam mult pentru astazi. Nu suntem toti pensionari pe-aici ;)

DECESUL Politic a lui PUTIN = conflictul din Ucraina?

NU putem spunecatotul afost spontan .....

Cei care au scos oamenii pe "maidan" sa stinga si acest conflict.

Si la noi in 89 a fost identic : A raspuns careva pentru cei care au fost omorati ??

Stim dupa 25 de anii cu subiect si predicat cine sunt cei care au tras in cetatenii nevinovati ??

Da acumDISTRUG si Romania.

Eu cred ca ai 8 clase pe-un picior!

globedreamer era deja fericit ca el are BAK-ul si tu nu!
lasa draga Globe ca daca ai diplome si scoli nu inseamna ca esti automat mai istetz ca Kiatra!
p.s.
Prea ne ingijoram noi de Ucraina cand Romanica are si ea muuulte probleme si destul de grave!
Tariceanu, viitorul presedinte, va reusi sa uneasca poporul asta, sa ne alegem obiective ma demne pentru intaia natziune a Europei, pentru noi care suntem la baza latinitatzii, intaistatatori pe aceste meleaguri!

macsi... de-asta imi place de kiatra

El are inca bunul simt care tie iti lipseste cu desavarsire.
Am intr-adevar diplome multe dar nu am zis niciodata ca asta ma face mai destept. Experientele de viata impreuna cu o oarecare "deschidere"... poate.
Sa crezi ca Tariceanu va face ceva cu "poporul asta"... este insa o dovada clara ca tu nu esti deloc destept si ca nici macar diplome nu ai.
daca ieri tu ai inteles din discutia depre limba latina vs limba romana ca suntem primul popor din europa... asta este dovada clara a limitarii tale.
Succesuri!

Dungaciule, te vad baiat destept!

Cine trebuia sa-i spuna marinelului sa cujete-nainte de-a deschide gura? Cin' l-a pus sa se ia de rusi?
Uitati-va bine, sunt printre putinii care n-au sarit pe rusi. Ia uitati aici:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2573923/Was-massacre-started-Ukraine-revolution-ordered-new-leaders-Leaked-tape-says-Maidan-snipers-NOT-control-ousted-president-opposition-drove-power.html
Acesti "politicieni" mai au tupeul sa iasa-n public?!
"Sa mearga sa depuna flori"?!

Daca se va declansa un conflict militar in Ucraina

Nu au de suferit nici USA nici UE nici Rusia ci Ucraina,Romania si poate Polonia.Rachetele vor devia din senin din Crimeia si in Romania nu numai in Ucraina.
Noi in decursul istoriei am suportat multe pe teritoriul tarii.In al doile razboi ne-au bombardat "sanatos"SUA ca mai apoi sa fim dati ca capra de muls URSS.

 

@Mcquin, nu se va declansa nimic... pana la 30 martie nu ...

mai este mult....Rusii legal o sa "fixeze" Crimeia. care, sigur se duce... in Rusia -legal, asa cum o sa faca Scotia in toamna cand va fi independenta si libera la orice asociere.Daca... va fi ceva, va fi prin mislocul Ukrainei unde "acum se duce lupta est -west".dar... nu vad pe bancherii de pe Wall Street(carora le tremura mana daca pierd bani), nu vad ca le convine un conflict lung, instabilitate, si...sa mai fie si "fortati::))" sa... bage $$$ in Ukraina falimentara. PS.:) Romanii sant.."experti in ..cucerirea peninsulei Crimeia" daca tot santem in Nato?? un mic serviciu sa faca si Basescu al nostru in favoarea,cinstea si ..."istoria aliantei:)"...la "cerere" binentels::))

Ai uitat sa bagi ceva cu sionismul ca sa fie...

... tabloul frumos. Asadar pe Wall-Street se fac guverne, se planifica razboaie si se incheie pace. Pam-pam!

- Bancherii de pe Wall-Street nu dau bani tarilor si nici nu au habar unde e Ucraina. Ei dau bani firmelor si fondurilor de investitii si se uita la ratingul de tara si la rapoartele de risc ale firmelor specializate. Nici cea mai buna propaganda nu le scoate un cent in plus daca nu "miros" ei profitul. Iar Ucraina miroase a faliment si a paguba de jur-imprejur. Numai FMI, UE si ajutoare guvernamentale straine pot scoate Ucraina din gaura in care a bagat-o Ianukovici.

Globalizarea se opreste la granitza Ucrainei!

Dincolo de Ucraina deocamdata nu avm globalizare, nu avem control american, nu avem abolirea democratiei!
Ce ne-a adus noua controlul american!?
Ne-a adus pierdera dreptului de a vota!
Am votat in masa pentru demiterea lui Basescu, am votat in masa pentru un guvern social liberal si in schimb ce avem?
Un guvern unguresc impus de Merkel si pe Basescu-7 dosare penale presedinte!
Asta nu e democratie, e dictatura, e globalizare ... e comanda unica de la Washington!

@macsi

Un sigur omNU poate DISTRUGE Cancerul Clanurilor INTERLOPE Securiste Politice.

Daca NU exzista unitate in randul cetatenilor NU vomaveanici o iesire .....

Am fost prin comisiile de votare din greseala , am ramas uluit cand am vazut ....etc Cred ca sti la ce ma refer.

Stim cu toti ca BANUL este ochiul lui cel dela Cotroceni ILEGITIM.

De ce trebuie sa asteptam sa se intample un eveniment nedorit si neplacut pentru a se lua masuri ??

Un exemplu :

NU a fost an sa NU avem inundatii ori inzepeziri ,se aloca sume de banii dar NU se face absolut nimic.

Stiu ca NU avem justitie , de fapt nici NU stiu cum ar arata o justitie sau un politist ,atata timpcat Interlopi Politici au confiscat aceste institutii.....dar cred ca avem si noi cetatenii de rand o vina si o problema.

Da am 8 clase ,pe timpul lui Ceausescu le-am terminat . Problemele sociale mau trimis mai devreme la munca.

Esti fricos si nici istorie nu stii

1. In primul rand, un razboi cu arme nucleare nu va avea ca tinte RO sau Ucraina, ci marile orase ale protagonistilor. Daca e sa se ajunga la confruntare (ipotetica doar) intre rusi si romani, in interiorul RO, rusii sunt facuti arsice. Rusii n-au castigat niciodata un razboi de unul singur decat prin superioritate numerica masiva, de obicei 3-4 contra 1. Iar ei nu pot aduce mai mult de 1 milion de oameni sub arme peste ce au deja, deci o campanie in zona asta ar presupune fo 20-30 de divizii maxim. Ceea ce e o gluma la teritoriul Romaniei.

2. In al doilea rand, RO trebuie sa afirme clar si raspicat tot ce vrea, oricand, in orice problema, altfel nimeni nu o sa vina sa ne ofere nimic; nici celor din RO, nici romanilor din Ucraina sau Serbia sau aiurea. Trebuie sa participam la discutiile privind asezarea lucrurilor din Ucraina cerand drepturi pentru romanii de acolo. Modificarea granitelor Ucrainei nu se va realiza nici macar cu armata rusa acolo.

3. Rusnacii se bazeaza pe efectul psihologic: "suntem multi, avem arme nucleare, avem gaze". Aici avem nevoie de strategie pe termen lung in 2 directii:
- a. armata super-profesionista si bine echipata,
- b. reducerea dependentei de surse externe de energie prin dezvoltarea energiei nucleare.

Vorbesti vorbe!

Romanii nu au cu ce, Europa nu are cu ce!
Ca sa controlezi o zona, ca sa-ti impui punctul de vedere trebuie sa ai armata!
Nici Romania, nici Europa nu mai are armata, ...
Armata Romaniei e sub 200 000 de oameni si din astia 80 la suta sunt paznici la depozite sau sterg praful de pe niste masini de 20 de ani vechime ...
20% sunt generali cu varste cuprinse intre 65 si 100 de ani!

@globedreamer - Cu STIMA si RESPECT

Ai tot respectul unui ANALFABET ca mine.

Dar ce facem cu acei ANALFABETI cu functie publica ,pe care-i platim cu salari nesimtite sa ne DISTRUGA ??

Traficanti de ARMAMENT vor "exploda" de bucurie ??

Sa auzim numai de bine din partea unui analfabet.

Pe aceasta cale transmit tuturor celor care JEFUIESC Banul Public sa umble ca banul dintr-o celula in alta.

@kiatra...nu a zis nimeni ca esti analfabet...

Sunt exact de aceeasi parere cu tine in ceea ce priveste analfabetii care, platiti de noi, ne distrug.
De-aia am zis ca statul trebuie REFORMAT. reformat inseamna pur si simplu scuturat de scame si indivizi care nu fac nimic decat consuma si fac birocratia din ce in ce mai stufoasa, ca sa aiba si ei "servici".
Nu mai avem nevoie de 40 de judete. 10 Regiuni (sau 8 sau 12) sunt suficiente.
Sa se treaca o data la folosirea internetului de la platit taxele si pana la votul electronic. Asta inseamna reducerea personalului. Daca pe cei eliberati de sistem ii folosim in invatamant sau industrie sau agricutura, facem exact ce voia Nea nicu. Adica schimbam raportul dintre direct productivi si indirect productivi (asa le spuneau comunistii bugetarilor astora)..si asta inseaman mai bine pentru toata lumea,. Bugetul mic va creste, cheltuielile se vor reaseza si vom elibera resure pentru educatie, sistem de sanatate, investitii in infrastructura (care la randul lor vor crea locuri de munca deci taxe, deci buget si mai mare).
Este chestie de bun simt si fara sa fii expert in economie sti ica merge.
E ca acasa. Nu-ti ajunge un salariu sa tii si nevasta casnica si copii la scoala si pe mama soacra la crosetat, fie gasesti ceva mai bine platit, fie mai angajezi pe cineva (nevasta sau pe mama soacra femeie de serviciu sau stungarita sau motostivuitorista, cum ii placea ei pe vremuri) sau reduci mancarea sau scoti copilasii de la scoala sau vinzi casa si te muti in canal.
Nu-s prea multe variante, nu-i asa?!
Va la acum ca ma dau astia afara... si nu e bine ca si au am familie mare inspate si toti au asteptari ;)

@macsi

Mai avem si acei JENERALI laapelul bocancilor .....

Ce va face Turcescu ,Pinalty , Oprea ect....stiu doarsa incaseze banii publici nemunciti.

Le transmit tuturor celor care se bucura labanul public nemuncit sa umble ca banul dintr-o celula in alta.

Da padurarii ?

Intrarea Romaniei in NATO.Un post de TV local din Galati a invitat un veteran din al doilea razboi sa povesteasca ce s-a intimplat cind am intors armele impotriva nemtilor ,
Omul povesteste : Eram in padure la Garboave , de partea cealalata a paduri erau nemti , am primit mesajul ca acum suntem cu natiunile ca aliati. Noi ne-am imbarbatat si imediat le-am tras o bataie nemtilor de sau Ka ka-t pe ei, mumai ca ei cu tehnica lor sau reunit si ne-au tras o bataie ne ne-am cufurit pe noi. Intervine reporterul , nea Ioane s-a lasam pasta cu cufureala , povesteste-ne cum sa sfarsit . Nea Ion incheie : A venit padurarul sictirit si nea spus ca daca ne mai KA Ka -m ne f.... e o amenda de ne ia dracu.
Kestiunea este ca uitam de armata de vanatori care are o multime de arme si comandament la pescuit si vanatori, apoi sa nu uitam de padurari, avem hiducii de la agentiile de paza cu blazoane , cotiere, insigne , bocanci de iarna, agentii secreti de secreti,
Armata noastra-i pazita de badyguarzi la poarta, preotii care vor intona rugaciuni sa fie vreme nefavorabila , jandarmi care te bat de protestezi si-i dezapezeste curtea iarna. Suntem de Kala fat cu ce avioane , cu ce oameni.
Tot tineretul din Romania trebuia sa faca cel putin una / doua luni de armata intensiva sa invete disciplina , respectul, umilinta educatiei militare , sa poata fi mobilizati la inundati, cutremure, inzapeziri cu uniforma si ranita acasa asa cum este in elvetia si alte tari .
Domnul Dungaciu, Corneanu , .... sunt experti in ce priveste Rusia si tarile rezultate din ruperea URSS -lui.
Este cunoscut ca rusii au stat cu pusca la fundul altora sa munceasca sa le fie lor bine . Mentalitatea politica rusa este una agresiva , duplicitara , hoteasca -sa nu uitam de tezaur, de pactu molotov, de ultimatumul si comportamentul rusilor in romania . Sa nu uitam cati etnici germani au ajuns in lagarele din siberia , sa nu uitam ca ne-au vandut tehnica perimata folosita in corea , dar, revopsita , sa nu itam ca am platit ajutor de razboi de zece ori mai mult , neau lasat fara petrol, uran iu , grine , ne-au fuat fabrici . Ce oameni sunt astia , chiar nu vedeti ca Putin este bolnav de putere , ca se imburicareaza sa para007. Cemocratie in Rusia ? Este vremea KGB -stilor, oligarhi care au resurse, poporul rus este flamind si nu mai gusta razboiul patriotic pentru interesele miliardariilor rusi.
Asta este , paranoia ruseasca ca nu mai pot fi atit de importanti militar . China le-a dat flit cu pompa si rusii chiar stiu ca lucrurile se schimba si nu in favoarea lor.

@spirit...buna povestea cu paduraru'

De-abia m-am oprit din ras inainte sa ma apuce si pe mine "burta"... ca mi-e tare frica de padurar :))))))))))))

globedreamer

Glumeste cu voi. Kiatra e baiat destept, eu am baut o bere cu el.

Dar este si o consecinta negativa majora. E clar de aici incolo ca trupele armatei ruse nu vor pleca si ca Chisinaul va trebui sa isi gandeasca viitorul european plecand de la ideea ca Nistrul este frontiera de razboi pentru Rusia.

romanii vor avea o atitudine duplicitara - ca asa e firea lor

si vor prefera sa se dea cu rusii numai sa fie lasati sa-si inghita ciorba de stevie ....
adica in viata .....
Ca de obicei , se va vota , iar batranii de peste 60 de ani vor hotara soarta de sluga pe urmatorii 100 de ani .

Asa cum nu au fost in stare sa-i faca nimic ieri lui Ponta .... tot asa nu vor fi in stare de nimic pe viitor ............

 
 

Ia vezi ca Base i-a vandut Kiatra lu' Putina

Si tot Base a ordonat invadarea Crimeii. De ce nu zici asta? Ti-e frica?

Crimeea nu a fost invadata!

Rusii doar si-au updatat numarul de soldati, sa fie in limitele tratatului Rusia-Ucraina!

Kiatra.. nu te mai ambala atat.

CVum adica a vandut Baseasca "teritoriul" Romaniei? Era al ei?
Hai sa discutam despre asta. Inchide intai televizorul sau treci de pe Antena 3 pe Discovery.
Nici acum nu se spun lucruri adevarate la televizor-nu te lua dupa ei.

.. "istoricului" acord intre Ianukovici si contestatari ...

De aici a inceput tot carnavalu lu Nulland. S'au sters la ko.oor maidanezii cu .. ACORDU negociat de UE!!!! Aaaaaaa .. caterinca ca'n Ferentari minca'v'ash!

 

@globedreamer

Cu toti AUROLACI Politici NU vom avea nicodata ce ne dorim/

Inziua de astazi mai degraba construiesti ceva cu "analfabeti" decat cu cei care sunt in stare de orice pentru o functie publica .

Daca Doamne fereste de un Razboi si vom fi implicati DIRESCT - va fi de durata si cu parere de rau trebuie sa spun :" Pleci la drum cu mortul" asa vom pati si noi ....plecam la razboi cu cine??? Oricum e mai bine cu "analfabeti ca NU sunt Tradatori de Tara".

Sunt foarte multe de spus la acest articol , dar mai sus am avut un comentariu si lau scos ...sub aspectul ca NU are legatura cu subiectul.

Are legatura cu subiectul...dar cand lespui lucrurilor pe nume doare.....

De acord cu tine kiatra-partial.

Aurolacii politici nu-mi plac nici mie. De-aia nu il vreau pe Ponta Prim ministru sau pe Crin Presedinte.
Astia nu au facut NIMIC toata viata lor. Basescu, este om normal , care rade, plange, bea si f... iubeste , ca noi toti. Si cari=uia nu-i e rusine sa recunoasca daca o da in bara.
Analfabetii construiesc TOTUL. Numai ca daca nu le spune nimeni ce s afaca, iese exact cumeste acum Romania. Stramba si fara rost.

@ma(r)csi 07.46

- pai atunci de ce zic ca n-au trimis trupe in crimeea !

romania nu are armata?

120000 militieni, 90000 popi (cu studenti teologi cu tot), 50000 jandarmi (la Pungesti sunt 3 la un manifestant), 30000 agenti secreti si 200000 de politicieni (foarte odihniti si bine platiti). Total aproape 500000 + armata regulata cred ca vreo 60-80 000, iaca avem cam 35% din armata Rusiei si daca mai adaugam si tinerii pensionari facem 50% din armata Rusiei!

 

@violet-9:44-URSSS este puternic si tu esti... violet

Daca nu se schimbau asa guvernele,si nu puneau umaru' americanii si EU, aveai si acum doua ore de program la tv, mancai un kil de malai de mamaliga pe luna-din ratie- cu gheare de pui si adidasi de porc, nu aveai internet sa scrii prostii de fata cu toata lumea si ai fi petrecut 25% din viata la munca, 25% la somn si restul "socializand" la cozi la iaurt, la lapte si la "vedem si noi ce-o baga".

Globe>De ce te oftici ca suntem a mai prima natzie

Cea mai veche si mai importanta natzie din Europa?
Astea-s realitatzile istorice, in muntzii Orastiei erau cele mai mari si mai pure zacaminte de fier, Dacia era prima exportatoare de fier din Europa in perioada lui Burebista!
Eu chiar sunt mandru ca limba romana e mama limbilor latine, e un lucru care dovedeste ca suntem un popor de prima mana!
p.s.
Cat despre Ucraina, eu cred ca lucrurile trebuie judecate la rece, poate ar trebui sa vedem ONU sau Curtea de la Haga sa dea un verdict care sa oblige Ucraina la respectarea intzelgerilor cu statul rus!

Romania n-a avut armata

"adevarata", niciodata. Si nici domnitorii. Romanii au fost doar carne de tun. De ce credeti ca romanilor li se toarna in cap o istorie "glorioasa" ? Pai la o adica, nu trebuie carne de tun? Daca le-ai spune adevarul, acela crud, credeti ca ar mai fi "viteji"(mult, din gura)?

Sa priceapa toti maidanezii

ca nu se poate impune un Presedinte sau Guvern cu forta, cu anvelope arse si cu bucati de caldaram. Evident, in aplauzele ursului american si iepurelui european!
Fostul URSS este mult mai puternic!

 

@macsi..tu nu prea intelegi ce citesti

In primul rand ca nu noi suntem prima natie si nici buricu' pamantului. Toti cred asta, dar asta este alta poveste. Nici macar nu suntem primii convinsi ca ei ar fi primii...
Daca s-ar dovedi si s-ar pica de acord ca asa este, nu m-as oftica ci m-as bucura... nu stiu de ce, dar m-as bucura.
Daca se dovedeste treaba cu latina, la fel.
Stiam despre asta de cel putin 15 ani cand am citit o carte ce umbla pe vremea aia "pe sub mana"... am citit si carti cu OZN-uri si extraterestri si nu am vazut nici unul la Carrefour pana acum, cu exceptia martienilor aia cu tricourile rulate peste burtile paroase, in slapi si bermude si care se scarpinau insistent la putze.
Cat despre Ucraina, daca mi se permite o parere personala, Crimeea este plina de rusi deci este ruseasca. A fost cam mereu ruseasca.
Nu pot insa sa fiu sub nici o forma de acord cu modul in care Putin si-a bagat botu' in haratul ala ca acum sa ne explice ca ce i-a ramas pe buze nu-i decat ciocolata sau ceva secretii de la tanara si mobila Doamna Putin.

Modul acesta de explica pt. "prostime",

geopolitica locului, facut de d-ul Dungaciu imi suna oarecum strain.Nu rezonez de nicio culoare cu felul asezat, "mioritic", de a analiza o situatie care de departe este chiar mai simpla decat se vede cu ochiul liber. Da, cu ochiul liber, pt.ca noi romanii ne-am dezobisnuit demult sa mai si gandim cu adevarat, sa privim cu "ochii mintii"!
Un pic de judecata de am avea cu totii, nu ar fi ajuns Romania azi, sa stea hipnotizata, asteptand sa decida altii pt. noi.Spre acest tip de reactie ne impinge usurel si tov. Dungagiu, stiind bine ca nu putem mai mult.Sincer, la un car de oale, precum suntem noi astazi, ii este suficienta o maciuca precum Dungagiu si suntem praf...Chestia asta ma pune pe ganduri pt viitorul nostru.Desi, recunosc, ca mai mult conteaza supravietuirea noastra , cu orice sacrificiu, parca nici starea asta amorfa neconfigurata clar,nu ne mai poate aduce nimic bun . Trebuie ,odata si odata sa ne luam destinul in maini si sa fim iarasi demni si mandri, precum predecesorii nostrii multimilenari. Caci altfel mai sigur vom pierde tot.Asa nu mai merge.Ne asteapta pieirea...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor