Pe cine a " violat" Julian Assange?

Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 22:36
3226 citiri
Pe cine a " violat" Julian Assange?
Deutsche Welle

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a fost arestat in Marea Britanie. Pentru viol, este varianta oficiala. Altii sustin ca este vorba despre hartuire sexuala. Adevarul este ca in Suedia, unde se presupune ca a avut loc delictul, hartuirea sexuala este considerata ca fiind viol. Deci, pentru ce l-au arestat pe Julian Assange?

Anul trecut, in Suedia, au fost inregistrate peste 5.000 de infractiuni de viol. Spre exemplu, in Germania, numarul oficial al acestor infractiuni a fost de 7.000, cu 2.000 peste cifra inregistrata in Suedia. Insa, populatia Germaniei este de 10 ori mai mare decat a tarii scandinave, scrie Deutsche Welle

Daca apelam si la alt tip de calcule, in Suedia, la suta de mii de locuitori revin 53 de violuri pe an. In Marea Britanie, care conform statisticilor este pe locul doi in Europa la acest gen de infractiuni, numarul de violuri nu atinge nici jumatate din totalul infractiunilor contorizate de Suedia.

Teza suedezilor

Un studiu al Uniunii Europene desfasurat in anul 2009 indica posibilele raspunsuri la aceste diferente apreciabile: inceperea precoce a vietii sexuale, un consum ridicat de alcool, o atitudinee libertina fata de sexualitate si tot ceea ce este legat de subiectul sex.

Suedezii par a avea o alta versiune. Conform acestora, infractiunile sexuale nu depasesc media euorpeana. Consiliul de Stat pentru Prevenirea Criminalitatii din Suedia identifica principala cauza a numarului mare de infractiuni sexuale inregistrate: o cunoastere mult mai amanuntita a dreptului femeilor si barbatilor de catre opinia publica.

Statisticile arata ca in Suedia, incepand cu anul 1995, numarul infractiunilor de viol s-a triplat. Cea mai mare crestere fost inregistrata in perioada 2005-2009. Din 2005, termenul de "hartuire sexuala" a capatat alte conotatii in codul penal.

Chiar daca victima nu se opune...

Hartuirea este definita ca fiind "situatia in care autorul profita de neputinta victimei sale". In afara de aceasta, termenul de "amenintare" a fost extins la un asemenea nivel, incat victima poate invoca infractiunea de viol chiar daca nu s-a opus deloc presupusului atacator. Este de-ajuns ca aceasta sa simta sentimentul de amenintare, pe care ulterior sa-l invoce in fata judecatorului.

Redefinirea acestor termeni in codul penal a condus la reconsiderarea actiunii care se considera viol. Astfel s-a creat un vid legislativ, dovada stand si numarul mare de condamnari pronuntate in Suedia incepand cu 2005.

In acest an, numarul unor astfel de condamnari a fost de 500, de doua ori mai mare fata de sentintele pronuntate in 1975 in privinta infractiunilor de viol.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#Assange Wikileaks viol, #viol Julian Assange Suedia, #Suedia femei viol , #Wikileaks