Fenomenul neobișnuit ce poate lovi catastrofal lumea. Distruge internetul global, afirmă un fizician VIDEO

Joi, 06 Iulie 2023, ora 01:21
6836 citiri
Fenomenul neobișnuit ce poate lovi catastrofal lumea. Distruge internetul global, afirmă un fizician VIDEO
Apocalispa internetului poate veni în cazul unei furtuni solare uriașe FOTO: NASA

În romanul lui Becky Chambers din 2019 „To Be Taught, If Fortunate”, un fenomen neobișnuit colosal distruge internetul Pământului, lăsând un grup de astronauți blocați în spațiu fără nicio modalitate de a suna acasă. Este o perspectivă terifiantă, însă această catastrofă este posibilă în cazul ueni furtuni solare puternice, afirmă fizicianul britanic Mathew Owens.

Furtunile solare, cunoscute și sub numele de vreme spațială, apar atunci când Soarele eliberează o explozie intensă de radiații electromagnetice, potrivit Live Science.

Ar putea o furtună solară să distrugă internetul din lume în viața reală? Și dacă da, cât de probabil este să se întâmple asta? ”Da, s-ar putea întâmpla, dar ar fi nevoie de o furtună solară gigantică”, a declarat Mathew Owens, un fizician de la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Descoperire neobișnuită sub calota din Antarctica: Corpuri extraterestre găsite ascunse sub gheață VIDEO

„Avem nevoie într-adevăr de un eveniment uriaș pentru a face asta, ceea ce nu este imposibil”, a spus Owens. „Dar aș crede că eliminarea rețelelor electrice este mai probabilă”. De fapt, acest fenomen s-a întâmplat deja la scară mică.

O furtună solară puternică reprezintră o perturbare, care aruncă valuri de energie ce călătoresc spre exterior, impactând alte corpuri din sistemul solar, inclusiv Pământul. Atunci când undele electromagnetice captivante interacționează cu propriul câmp magnetic al Pământului, ele au câteva efecte.

Primul este că determină curentii electrici să curgă în atmosfera superioară a Pământului, încălzind aerul „la fel cum funcționează pătura electrică”, a spus Owens. Aceste furtuni geomagnetice pot crea aurore frumoase care să apară peste regiunile polare, dar pot, de asemenea, perturba semnalele radio și GPS-ul. Mai mult decât atât, pe măsură ce atmosfera se încălzește, se umflă ca o marshmallow, adăugând o rezistență suplimentară sateliților din orbita joasă a Pământului și eliminând bucăți mai mici de gunoi spațial.

Apocalipsa internetului

Celălalt impact al vremii spațiale este mai terestru. Pe măsură ce curenți electrici puternici curg prin atmosfera superioară a planetei noastre, ei induc curenți puternici care curg și prin crustă.

Acest lucru poate interfera cu conductorii electrici care se află deasupra crustei, cum ar fi rețelele electrice - rețeaua de linii de transport care transportă electricitatea de la stațiile de generare la case și clădiri. Rezultatul sunt întreruperi localizate de curent care pot fi dificil de reparat; un astfel de eveniment a lovit orașul Quebec din Canada pe 13 martie 1989, ducând la o întrerupere de curent de 12 ore și milioane de oameni în beznă, potrivit NASA.

Mai recent, o erupție solară a eliminat mai mult de 40 de sateliți Starlink, în februarie 2022, atunci când SpaceX nu a reușit să verifice prognoza meteo în spațiu. Din fericire, eliminarea câțiva sateliți Starlink nu este suficientă pentru a strica accesul global la internet.

Descoperire neașteptată privind un obicei de seară al oamenilor: Renunțarea la el crește riscul de boli de inimă

Pentru a distruge în întregime internetul, o furtună solară ar trebui să interfereze cu cablurile ultralungi de fibră optică care se întind sub oceane și leagă continentele. La fiecare 30 până la 90 de mile (50 până la 145 de kilometri), aceste cabluri sunt echipate cu amplificatoare care ajută la creșterea semnalului lor pe măsură ce se deplasează.

În timp ce cablurile în sine nu sunt vulnerabile la furtunile geomagnetice, amplificatoarele sunt. Și dacă un amplificator se stinge, ar putea fi suficient pentru a scoate întregul cablu, iar dacă suficiente cabluri sunt offline, ar putea provoca o „apocalipsă a internetului”.

O întrerupere globală a internetului ar fi potențial catastrofală - ar perturba totul, de la lanțul de aprovizionare la sistemul medical la bursă și la capacitatea de bază a oamenilor de a lucra și de a comunica.

Soarele trece prin cicluri de aproximativ 11 ani de activitate mai mare sau mai mică, conform Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere. NASA a prezis anterior că următorul vârf de activitate al Soarelui, cunoscut sub numele de maximum solar, ar trebui să atingă în jurul anului 2025. Cu toate acestea, observațiile recente ale petelor solare și ale vremii solare indică faptul că următorul maxim solar va veni mult mai devreme și va lovi mult mai puternic, conform estimărilor NASA.

Sperăm că oamenii de știință vor putea găsi o modalitate de a prezice sau de a minimiza impactul următorului eveniment Carrington înainte de a ne găsi într-un viitor fără internet.

Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
Descoperirile științifice legate de univers au demonstrat că acestea sunt practic fără limite, iar omenirea este entuziasmată atunci când primește noi vești de dincolo de lumea noastră....
#intrerupere Internet, #Internet, #furtuna solara efecte, #furtuna solara Pamant, #pericol Internet UE, #evenimentul Carrington, #Quebec, #NASA , #stiri externe