Un nou dezastru umanitar. Bilanțul inundațiilor devastatoare din Libia ar putea ajunge la 2.000 de morți

Marti, 12 Septembrie 2023, ora 09:01
1975 citiri
Un nou dezastru umanitar. Bilanțul inundațiilor devastatoare din Libia ar putea ajunge la 2.000 de morți
Furtuna mediteraneeană Daniel a provocat inundaţii devastatoare care au măturat cartiere întregi şi au distrus case în mai multe oraşe de coastă FOTO Twitter

Există temeri că până la 2.000 de persoane au murit în Libia după ce furtuna mediteraneeană Daniel a provocat inundaţii devastatoare care au măturat cartiere întregi şi au distrus case în mai multe oraşe de coastă din această ţară nord-africană, a declarat luni unul dintre liderii libieni citat de Associated Press.

Bilanţul confirmat al victimelor inundaţiilor din weekend se ridică la 38 de morţi, potrivit autorităţilor sanitare. Însă acest bilanţ nu includea victimele de la Derna, cel mai grav afectat oraş, care a devenit inaccesibil.

Anterior, un purtător de cuvânt al executivului care funcţionează în estul ţării anunţase un bilanţ de cel puţin 150 de morţi.

Înregistări realizate de locuitorii din Derna şi postate online arată scenele unui dezastru major în acest oraş de coastă. Zone întregi cu blocuri de locuinţe au fost măturate de-a lungul Wadi Derna, un râu care coboară din munţi prin centrul oraşului. Clădiri de apartamente cu mai multe etaje, care altădată se aflau la mare distanţă de râu, s-au prăbuşit parţial în noroi.

Într-un interviu telefonic acordat luni postului de televiziune al-Masar, prim-ministrul Ossama Hamad al guvernului din estul Libiei a declarat că se teme că în Derna au murit 2.000 de persoane, iar alte mii sunt considerate dispărute. El a spus că Derna a fost declarată zonă calamitată.

Derna, localitatea care a fost cel mai grav afectată, a devenit inaccesibilă, iar presa locală susţine că situaţia de acolo este catastrofală, fără electricitate sau comunicaţii. Imaginile care circulă pe reţelele sociale arată cum inundaţiile au măturat zone întregi de clădiri rezidenţiale şi alte proprietăţi.

Essam Abu Zeriba, ministrul de interne al guvernului din estul Libiei, a declarat că se aşteaptă ca peste 5.000 de persoane să fie date dispărute în Derna. El a precizat că multe dintre victime au fost târâte spre Marea Mediterană. Într-un interviu telefonic acordat canalului de ştiri prin satelit Al-Arabiya, deţinut de Arabia Saudită, el a îndemnat agenţiile locale şi internaţionale să se grăbească să ajute oraşul.

LOCUITORII DIN ESTUL LIBIEI SUNT DISPERAŢI

Zeci de alte persoane au fost date dispărute, iar autorităţile se tem că acestea ar fi putut muri în inundaţiile care au distrus case şi alte proprietăţi în mai multe oraşe din estul Libiei, potrivit presei locale.

Cel puţin 23 de persoane au fost raportate ca fiind moarte în oraşul Bayda din estul ţării, a declarat principalul centru medical al oraşului. Alte şapte persoane au fost raportate ca fiind moarte în oraşul de coastă Susa din nord-estul Libiei, potrivit Autorităţii pentru Ambulanţă şi Urgenţe. Încă şapte persoane au fost declarate moarte în oraşele Shahatt şi Omar al-Mokhtar.

Semiluna Roşie libiană a anunţat că a pierdut contactul cu unul dintre lucrătorii săi în timp ce încerca să ajute o familie blocată în Bayda.

Premierul a anunţat luni trei zile de doliu şi a ordonat ca drapelele din întreaga ţară să fie coborâte în bernă.

În weekend, libienii au distribuit pe reţelele sociale imagini care arată case şi drumuri inundate în multe zone din estul Libiei. Aceştia au implorat ajutor, în timp ce inundaţiile i-au blocat pe oamenii în interiorul caselor şi în vehiculele lor.

Guvernul a declarat sâmbătă stare de urgenţă şi a suspendat cursurile ca măsură de precauţie înaintea furtunii, care a atins pământul în timpul nopţii.

Controlând estul Libiei, comandantul Khalifa Haftar a desfăşurat trupe pentru a ajuta locuitorii din Benghazi şi alte oraşe din est. Ahmed al-Mosmari, un purtător de cuvânt al forţelor lui Haftar, a declarat că au pierdut contactul cu cinci soldaţi care ajutau familiile asediate din Bayda.

LIBIA, O ŢARĂ DIVIZATĂ, CARE A PLONJAT ÎN HAOS

Libia, o ţară cu peste 6 milioane de locuitori, suferă de o infrastructură debilitată după mai mult de un deceniu de conflict. Naţiunea mediteraneană a intrat în haos de când, în 2011, o revoltă susţinută de NATO l-a răsturnat de la putere pe dictatorul de lungă durată Moammar Gadhafi, care a fost ucis ulterior.

Ţara, bogată în petrol, a fost divizată în cea mai mare parte a ultimului deceniu între administraţii rivale din est şi vest. Fiecare administraţie este susţinută de grupuri armate şi miliţii, precum şi de guverne străine.

Furtuna Daniel este aşteptată să ajungă luni în unele părţi din vestul Egiptului, iar autorităţile meteorologice ale ţării au avertizat în legătură cu posibile ploi şi vreme rea.

"Inundațiile secolului" în sudul Chinei. 11 persoane sunt date dispărute și zeci de mii de locuitori au fost evacuați VIDEO
"Inundațiile secolului" în sudul Chinei. 11 persoane sunt date dispărute și zeci de mii de locuitori au fost evacuați VIDEO
Unsprezece persoane sunt date dispărute în China după ploile torenţiale din sudul ţării, care au provocat inundaţii şi au dus la evacuarea a zeci de mii de locuitori, informează luni...
O mașină de curse a intrat în plin într-un grup de spectatori. Șapte persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite grav VIDEO
O mașină de curse a intrat în plin într-un grup de spectatori. Șapte persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite grav VIDEO
O maşină de curse a ieşit de pe traseu în timpul unei competiţii desfăşurate duminică în Sri Lanka şi a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a...
#inundatii, #Libia, #morti, #decese , #stiri internationale