Vinovatii pentru mineriade (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 16 Iunie 2013, ora 18:54
6687 citiri
Vinovatii pentru mineriade (Opinii)

Justitia romana nu a putut gasi dupa 23 de ani de la prima mineriada decat un singur vinovat - Miron Cozma, care a fost condamnat definitiv de doua ori: pentru mineriada din 1991 si pentru cea din 1999.

Au existat in total sase mineriade, daca le punem la socoteala si pe cele "de incalzire" din ianuarie si februarie 1990.

Miron Cozma a sesizat probabil potentialul urias de afirmare inca din acele prime descinderi in Capitala, la doar cateva zile dupa evenimentele din decembrie '89, iar in iunie 1990 lua contactul pentru prima oara cu Ion Iliescu.

Astazi (mai corect sambata, la Realitatea Tv), Miron Cozma a spus ca la descinderea din 14-15 iunie 1990 minerii l-au sechestrat si l-au luat cu forta in Bucuresti, evident impotriva propriei vointe. Ca el s-a opus din start acestei miscari si datorita lui au ajuns in Capitala doar vreo 1.500 de mineri.

Astfel de nebunii predica dupa 23 de ani omul poate cel mai vinovat de teroarea pe care minerii au exercitat-o asupra bucurestenilor ani la rand. Considerandu-se o victima a sistemului, a politicienilor care l-au manipulat si in primul rand a lui Ion Iliescu, Miron Cozma a ajuns astazi extrem de suparat si nervos pe toata lumea.

Se stie povestea vietii lui dupa 1990 si pana la momentul primei condamnari din 1999. Ajuns star local si apoi national, imbogatit din afaceri dubioase, Cozma a fost cel mai puternic lider sindical pe care l-a avut Romania, pentru ca a stiut cum sa se foloseasca atat de minerii din Valea Jiului cat si de relatiile pe care si le-a construit cu grija printre politicienii influenti de la Bucuresti.

Mosit si crescut de Ion Iliescu, Cozma a fost intr-adevar manipulat de la inceput pana la sfarsit, in aceeasi masura in care si el s-a folosit doar in scopuri personale de minerii pe care a pretins ca-i apara.

Si atunci, zburat din panteonul vedetelor nationale, cum sa nu urasca astazi Miron Cozma pe toata lumea? Ajuns o umbra a ceea ce a fost odata, frustrarea lui este cu atat mai mare cu cat stie ca nu are niciun secret ascuns, nicio arma eficienta cu care sa se apere. Odata lasat din mana si aruncat de o putere politica, omul a ajuns un simplu agitator de fantasmagorii prin studiourile de televiziune, unde cu noroc ajunge de doua ori pe an.

Celalalt mare suspect al istoriei pentru mineriadele din 1990, Ion Iliescu, a fost scos de sub urmarire penala din dosarul mineriadei din 13-15 iunie in 2009, la fel ca si Virgil Magureanu, M. Chitac si A. Stanculescu.

Iliescu era acuzat de propaganda pentru razboi, genocid, tratamente neomenoase si complicitate la tortura. Acestea sunt performantele justitiei romane. Ele pot fi puse in balanta cu declaratiile video si audio, cu notele informative si rapoartele oficiale ale autoritatilor statului de unde rezulta limpede implicarea lui Ion Iliescu in evenimentele tragice din 13-15 iunie.

Oricine are rabdare si interesul sa citeasca, sa asculte si sa se documenteze va gasi in bibliografia mineriadei din iunie 1990 teza manipulata de Ion Iliescu in acele zile, care a condus si, cel mai grav, a legitimat pana la cel mai inalt nivel atacul minerilor: lovitura de stat care s-a incercat a fi data pe 13 iunie.

De cine? De catre toti cei care nu il preaslaveau pe alesul poporului cu 87% la alegerile care tocmai avusesera loc pe 20 mai. Autorii loviturii erau disipati peste tot: agenti secreti straini infiltrati printre protestatari autohtoni fascisti, intelectuali intarziati care nu avusesera curajul sa protesteze la adresa comunismului sub Ceausescu, deci nici imediat dupa decembrie '89 nu aveau caderea morala sa o faca si alti golani marunti plus elemente huliganice sub influenta drogurilor.

Aceasta manipulare ordinara din partea proaspatului regim Iliescu a fost sustinuta popular si inca mai functioneaza pentru unii. Pe de alta parte, ea a lasat in urma sase morti, sute si mii de raniti si o teroare care s-a vindecat abia dupa condamnarea lui Miron Cozma.

Din nou, de ce a platit doar el? Poate pentru ca restul vinovatilor au avut si au inca o influenta politica uriasa. Ramane, ca in atatea alte cazuri, ca timpul sa vindece ranile si sa scoata la lumina adevarul.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#mineriade Iliescu Cozma, #Cozma condamnat mineriade, #Iliescu mineriade , #mineriade
Comentarii