Dosarul Revolutiei, o noua povara pentru PSD, care trebuie sa decida daca il sustine sau nu pe Ion Iliescu

Sambata, 14 Aprilie 2018, ora 22:53
8340 citiri
Dosarul Revolutiei, o noua povara pentru PSD, care trebuie sa decida daca il sustine sau nu pe Ion Iliescu

Presedintele Klaus Iohannis nu avea cum sa refuze cererea Parchetului General de incepere a urmaririi penale asupra lui Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu in complicatul dosar al Revolutiei.

Seful statului nu putea construi o motivare pentru a respinge aceasta cerere fara a se pune intr-o pozitie contrara cu electoratul sau. Unul care cere de aproape 30 de ani sa se faca lumina in ceea ce numim Revolutia din 1989.

Petre Roman, la putin timp dupa anuntul oficial venit de la Cotroceni, a declarat ca "e socat" de decizia presedintelui. Domnia sa a sustinut ca in perioada precizata de cererea trimisa de procurorul general catre presedinte nu a coordonat "operatiuni militare". Dar cererea e justificata pentru ca urmarirea penala se concentreaza pe perioada 17 decembrie - 31 decembrie 1989. Amintim ca Petre Roman devine prim-ministru in data de 26 decembrie, fiind numit de Ion Iliescu, presedinte CFSN (Consiliul Frontului Salvarii Nationale), la o zi dupa executia sotilor Ceausescu.

Petre Roman a avut deplina capacitate executiva in sase din cele 14 zile de care se ocupa cercetarile procurorilor.

In cazul lui Gelu Voican Voiculescu, acesta devine vice prim-ministru in data de 28 decembrie 1989, avand atributii directe de control asupra Ministerului de Interne, cel al Apararii, dar si asupra serviciilor secrete.

O minciuna care nu a putut fi ascunsa la infinit

Inceperea urmaririi penale in cel mai complex dosar in care se incearca sa se stabileasca si sa se descopere ucigasii a peste o mie de oameni care si-au pierdut viata in acele zile va fi de departe una dintre cele mai urmarite anchete.

Acest dosar a fost tergiversat in mod voit de elita politica instalata la conducerea Romaniei dupa 1989. Procurorul militar Dan Voinea a avut un rol determinant in ingroparea acestui dosar, blocand toate incercarile ranitilor si rudelor celor ucisi de a afla adevarul.

Decizia CEDO de a declara faptele de atunci ca fiind impescriptibile a dus la redeschiderea dosarului si la oferirea unei noi sanse sistemului de justitie din Romania de a face lumina in acest caz.

Urmarirea penala va dura mult, procesul va dura mult, iar dreptatea, daca va veni, o va face mult prea tarziu pentru multi, dar pentru ca societatea romaneasca sa se vindece are nevoie de adevar.

Ce va face partidul cu onoarea presedintelui de onoare?

Din punct de vedere politic, inceperea urmaririi penale pentru fostul presedinte Ion Iliescu e o veste proasta pentru PSD. Partidul aflat la guvernare si care se afla intr-o accentuata pierdere de popularitate se va confrunta de azi inainte si cu dulapuri intregi pline cu schelete ascunse cu grija vreme de trei decenii.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Revolutiei, anunta intr-un comunicat de presa publicat pe blogul sau ca va spune tot ce stie legat de acea perioada - Foto Hepta.ro

Un prim-ministru care face fata cu greu unei interpelari in Parlament si care isi citeste replicile de pe foi generand gafe dupa gafe va avea de infruntat si iesirea din istorie a fondatorului partidului, mostenitorul PCR. Ion Iliescu chemat sa dea declaratii in fata procurorilor va insemna din punct de vedere simbolic "pierderea trecutului glorios", unul care chiar daca-l incomoda pe Liviu Dragnea, actualul presedinte PSD, nu a vaut curajul sa se distanteze de el si sa se delimiteze de Ion Iliescu.

Inceperea urmaririi penale in Dosarul Revolutiei exact asta va face, ii va obliga pe actualii lideri PSD sa reactioneze intr-un fel sau altul fata de trecut si fata de presedintele onorific al partidului Ion Iliescu.

In acest caz, tacerea va insemna recunoasterea unei mistificari care dureaza de aproape 30 de ani, iar negarea trecutului inseamna, in opinia mea, disparitia PSD asa cum il stim. Va fi o misiune imposibila pentru Liviu Dragnea, care va avea ca singura solutie marginalizarea subiectului. Dar cum il poti marginaliza pe Ion Iliescu si cum poti marginaliza tragedia din decembrie 1989, un personaj si un eveniment care au marcat pentru totdeauna destinul unei natiuni?

"Prezentul este opera colectiva. Eu mi-am facut partea mea de datorie, indiferent de ceea ce cred cei care cauta tapi ispasitori pentru esecurile lor. Stau cu capul sus la judecata istoriei", a scris Ion Iliescu pe blogul sau, reactionand la declansarea urmaririi penale impotriva sa in Dosarul Revolutiei.

Adversarii Ursulei von der Leyen. Care sunt cele 3 grupuri suveraniste din Parlamentul European și ce le diferențiază
Adversarii Ursulei von der Leyen. Care sunt cele 3 grupuri suveraniste din Parlamentul European și ce le diferențiază
Ursula von der Leyen și-a asigurat un nou mandat în funcția de președinte al Comisiei Europene, cu susținere masivă. Între timp, opoziția ”de dreapta" e destul de palidă și de...
Băsescu, scenariu bombă pentru maximizarea șanselor Kamalei Harris: „Biden să se retragă și din funcția de președinte”
Băsescu, scenariu bombă pentru maximizarea șanselor Kamalei Harris: „Biden să se retragă și din funcția de președinte”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, duminică seară, 21 iulie, că preşedintele SUA, Joe Biden, după retragerea din cursa electorală, mai are de făcut o mişcare pentru a-i crea...
#Iliescu dosar Revolutie, #Iliescu urmarit penal Revolutie, #Iliescu presedinte de onoare PSD , #Revolutie
  1. Adversarii Ursulei von der Leyen. Care sunt cele 3 grupuri suveraniste din Parlamentul European și ce le diferențiază
  2. Băsescu, scenariu bombă pentru maximizarea șanselor Kamalei Harris: „Biden să se retragă și din funcția de președinte”
  3. Un nou candidat intră în ring pentru alegerile prezidențiale. Politicianul a avut portofolii de ministru în trei guverne
  4. Mănăstirea din România care se delimitează de comportamentul Dianei Șoșoacă din PE: ”Este contrar Creștinismului”
  5. Traian Băsescu, avertisment sumbru: „România nu este pregătită să țină piept unei invazii ruse, să spunem 30 de zile”
  6. Traian Băsescu consideră că a fost cel mai bun, dar și cel mai rău președinte al României: „Depinde la ce televizor vă uitați”
  7. Analiza lui Băsescu privind prezidențialele: "Sunt cele mai necinstite alegeri". Pe cine vede fostul președinte intrând în al doilea tur
  8. Burduja anunță când va exista o definiție a consumatorului vulnerabil. Ce se întâmplă cu prețul la energie electrică
  9. Cum a dus Diana Șoșoacă circul din Parlamentul României la Bruxelles. Politicienii care ne-au făcut țara de râs în ultimii 17 ani
  10. Mircea Geoană, huiduit la zilele unei comune din Olt. Cum și-a dojenit primarul concetățenii. ”Dați-o-ncolo de politică!” VIDEO