Fostul presedinte Ion Iliescu a transmis, pe blogul sau, un mesaj cu ocazia preluarii de catre Romania a presedintiei UE, subliniind ca noua generatie de politicieni din Romania trebuie sa dovedeasca responsabilitate si angajament in slujirea interesului public si a binelui comun.
Iliescu spune ca Uniunea Europeana nu poate fi tap ispasitor pentru neputintele noastre, pentru esecurile noastre, pentru egoismul si iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la Bucuresti sau de la Bruxelles.
De asemenea, acesta mai afirma ca ii place sa creada ca manifestarile de joi seara, de la Ateneul Roman, au fost, inainte de orice, un omagiu adus simplilor cetateni, care au facut posibila implinirea acestui proiect national.
El considera ca pentru Romania trebuie sa inceapa un nou capitol: cel al integrarii europene, adica un nou proiect, in care tara noastra sa contribuie pe deplin, cu idei si solutii, la reforma Uniunii, la progresul ei.
"Ar fi trebuit sa ne definim, deja, profilul nostru, ca tara, in concertul european. Presedintia prin rotatie a Consiliului European ne pune la incercare capacitatea administrativa, viziunea politica si solidaritatea, ca natiune. Vom vedea care ne sunt punctele tari, care ne sunt slabiciunile. Sper ca vom realiza, in sfarsit, ca nu confruntarea, ci consensul, face lucrurile sa progreseze in sensul dorit de noi, toti", adauga Ion Iliescu.
In opinia sa, acum Romania nu este nici eurosceptica, nici deziluzionata de aderare.
"Este doar realista, s-a maturizat, politic si social, abordeaza critic realitatea, si asta este bine. Va ramane sustinatoare a proiectului european atata vreme cat el va genera buna guvernare, prosperitate, va reduce decalajele de dezvoltare si polarizarea economica si sociala. Criza prin care trece acum Uniunea nu are cum sa nu aiba ecouri si in Romania. Dar putem alege sa fim parte a solutiei pentru problemele Uniunii, si nu generatori de noi probleme, cum este cazul Brexitului. Pentru asta noua generatie de politicieni din Romania trebuie sa dovedeasca responsabilitate si angajament in slujirea interesului public si a binelui comun. Uniunea Europeana nu poate fi tap ispasitor pentru neputintele noastre, pentru esecurile noastre, pentru egoismul si iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la Bucuresti sau de la Bruxelles", subliniaza Ion Iliescu.
Iliescu apreciaza ca este nevoie, mai mult decat oricand, de solidaritate.
"Si de democratie in functionarea institutiilor politice si economice ale natiunilor si ale Uniunii. Criza proiectului european, reala, este inainte de toate, o criza a democratiei. Si nu poate fi rezolvata cu masuri de forta, cu reducerea la tacere a vocilor critice, cu etichetarea celor care au o alta viziune despre Uniune si despre problemele ei. Un populism nu poate fi combatut tot cu un populism, fie el si de sens opus. Iar reforme de genul Europa cercurilor concentrice nu pot creste sustinerea cetatenilor pentru Europa. Cred ca a venit vremea sa ne intoarcem la politica, sa ne vindecam de iluzia 'tehnocrata'.
Pentru ca politicul poate fi controlat democratic de popor, tehnocratii, nu, ei nu-si asuma erorile si deciziile gresite, nu raspund in fata nimanui. Spun aceste lucruri si pentru ca urmeaza alegerile europene, alta incercare pentru presedintia Romaniei. Demnitatea de europarlamentar nu este, nu poate fi, o recompensa pentru niste politicieni, sau clienti ai lor, ci o implinire pentru cariere politice exemplare, in slujba cetatenilor si a natiunilor europene. Este momentul ca elitele politice sa se intalneasca din nou cu cetatenii, pe agenda publica, si cu un proiect comun, acela al integrarii europene, de care sa se bucure toti membrii Uniunii", mai afirma fostul presedinte.
Acum a simtit vantul din vest!
Ataca PSD-ul... Vezi tot