Descoperire surpriză privind un obicei bun al oamenilor. Risc mai mare de moarte și viață scurtată: Ce se poate schimba?

Miercuri, 27 Decembrie 2023, ora 01:00
7486 citiri
Descoperire surpriză privind un obicei bun al oamenilor. Risc mai mare de moarte și viață scurtată: Ce se poate schimba?
Oamenii nu trebuie să fie îngrijorați în mod exagerat de sănătatea lor FOTO: Science Alert

Un grup de oameni de știință de la universități din Suedia, Norvegia și Danemarca, care a realizat un studiu publicat în revista JAMA Network pe 13 decembrie 2023, a făcut o descoperire remarcabilă pentru oameni. Experții au constatat că persoanele care își fac griji excesiv pentru sănătatea lor prezintă un risc mai mare de mortalitate față de ceilalți, având o viață mai scurtă.

Pare un paradox ciudat că ipohondriacii care, prin definiție, își fac griji dar nu au nimic în neregulă cu ei, să se bucure de o durată de viață mai scurtă decât noi ceilalți. Oamenii care își fac griji excesive pentru sănătatea lor tind să moară mai devreme decât cei care nu o fac, au anunțat cercetătorii, potrivit Science Alert.

În primul rând, un cuvânt despre terminologie. Termenul „ipocondriac” devine rapid peiorativ. În schimb, profesioniștii medicali sunt încurajați să folosească termenul de tulburare de anxietate legată de boală (IAD). Deci, pentru a evita critica cititorilor mai sensibili, a trebuit să folosim acest termen.

Descoperire neobișnuită a experților pe fundul oceanului: Acolo trăiau 500.000 de oameni VIDEO

Putem defini IAD ca o afecțiune de sănătate mintală caracterizată prin îngrijorare excesivă cu privire la sănătate, adesea cu o credință nefondată că este prezentă o afecțiune medicală gravă. Poate fi asociată cu vizite frecvente la medic sau poate implica evitarea lor completă pe motiv că ar putea fi diagnosticată o afecțiune reală și foarte probabil fatală.

IAD poate fi destul de debilitant. O persoană cu această afecțiune va petrece mult timp îngrijorându-se și vizitând clinici și spitale. Este costisitoare pentru sistemele de sănătate din cauza timpului și a resurselor de diagnostic utilizate și este destul de stigmatizantă.

Profesioniștii ocupați din domeniul sănătății ar prefera să petreacă mult timp tratând oameni cu „afecțiuni reale” și pot fi adesea destul de disprețuitori. La fel și publicul.

În studiul recent, cercetătorii suedezi au urmărit aproximativ 42.000 de persoane (dintre care 1.000 aveau IAD) de-a lungul a două decenii. În acea perioadă, persoanele cu tulburare aveau un risc crescut de deces. (În medie, cei îngrijorați au murit cu cinci ani mai tineri decât cei care s-au îngrijorat mai puțin.)

În plus, riscul de deces a crescut atât din cauze naturale, cât și nenaturale. Poate că oamenii cu IAD au ceva în neregulă cu ei până la urmă.

Descoperire ce a îngrozit experții. Ceva intră în corpul oamenilor și produce cancer: Cine sunt cei mai expuși?

Persoanele cu IAD care au murit din cauze naturale au avut o mortalitate crescută din cauze cardiovasculare, cauze respiratorii și cauze necunoscute. Interesant este că nu au avut o mortalitate crescută prin cancer. Acest lucru pare ciudat, deoarece anxietatea de cancer este răspândită în această populație.

Principala cauză a morții nenaturale în cohorta IAD a fost de sinucidere, cu o creștere de cel puțin patru ori față de cei fără IAD. Se știe că IAD este mai frecventă la cei care au avut un membru al familiei cu o boală gravă. Deoarece multe boli grave au o componentă genetică, pot exista cauze constituționale bune pentru această creștere a mortalității: durata de viață este scurtată de genele „defectuoase”.

Poate că putem ilustra acest punct cu cazul romancierului francez Marcel Proust. Proust este adesea descris de biografii săi drept un ipohondriac, dar a murit în 1922, la vârsta de 51 de ani, într-un moment în care speranța de viață a unui francez era de 63 de ani.

În timpul vieții sale, el s-a plâns de numeroase simptome gastrointestinale, cum ar fi plenitudinea, balonarea și vărsăturile, totuși medicii săi nu au putut găsi nimic greșit.

Sfaturile experților spun că oamenii nu trebuie să se îngrijoreze exagerat pentru sănătatea lor, ci numai atunci când sunt semne importante de boală.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#ipohondrie, #ipohondria cauze, #ipohondrie simptome, #ipohondria psiholog, #ipohondria tratament, #ipohondru , #stiri externe