Cum e viața în Islanda. Mărturii ale străinilor care s-au mutat acolo: "Vara este o provocare să dormi și iarna să rămâi treaz"

Joi, 08 Februarie 2024, ora 23:31
7683 citiri
Cum e viața în Islanda. Mărturii ale străinilor care s-au mutat acolo: "Vara este o provocare să dormi și iarna să rămâi treaz"
Imagine panoramică din Islanda FOTO Pixabay

Relocarea nu este niciodată ușoară, dar provocările variază considerabil în funcție de locul în care te muți.

Islanda are o populație mare de expatriați. Conform Statisticilor Islandei, mai mult de 20% din populația sa s-a născut în străinătate.

Cinci expatriați în Islanda au povestit pentru Business Insider despre cele mai mari provocări cu care s-au confruntat.

"Este întotdeauna o provocare să dormi"

În Islanda este constant lumină în vara și foarte puțină lumină naturală iarna.

"Încă mi se pare foarte greu vara", a spus Shruthi Basappa, scriitoare de gastronomie și cofondatoare a studioului de arhitectură SEI, care este din India, dar s-a mutat din Barcelona în Islanda acum 11 ani. "Este întotdeauna o provocare să dormi. Și iarna este întotdeauna o provocare să rămâi treaz."

În timpul iernii, cei care lucrează de la 9 la 5 pierd câteva ore de lumină naturală în timp ce sunt închiși în birou.

"Îmi era frică de venirea iernii", a spus Jewells Chambers, care s-a mutat din Brooklyn acum șapte ani și realizează podcastul All Things Iceland.

Chambers a spus că face exerciții fizice și se implică într-un proiect pentru a o distrage de la întuneric.

Sonia Nicolson, care s-a mutat din Marea Britanie acum opt ani, recomandă să "cedați filmelor Hallmark și să hibernați."

Zilele lungi de vară, pe de altă parte, fac ca oamenii să lupte să știe când să se oprească din muncă.

"Îmi este mai greu să știu când ar trebui să mă relaxez și mă pot epuiza", a spus Chambers.

"Este dificil să îți amintești să iei cina și pare că este mijlocul zilei chiar și la ora 21:00," a spus Jeannie Riley, consilier de călătorii la Iceland With a View, care s-a mutat din Texas în 2016. Expatriații au recomandat să somnul cu măști de ochi și jaluzele opace.

Cumpărăturile la supermarket pot fi o provocare

Magazinele de alimente din Islanda sunt scumpe și lipsite de varietate, spun expatriații.

"Suntem o insulă mică și este foarte dificil să obții produse proaspete care să fie coapte și gata de consum", a spus Nicolson.

Riley a spus că nu a putut să reproducă unele rețete pe care obișnuia să le facă în SUA pentru că nu putea găsi ingredientele. "Nu poți găsi avocado bun în Islanda", a spus ea. "Este ca și cum ai câștiga la loterie." Fructele sunt "foarte scumpe" și se mucegăiesc mai repede, a adăugat ea.

"Când ai rezervat un zbor, întotdeauna te gândești la ce vei cumpăra din supermarket", a spus Nicolson. Chambers a spus că cei care merg în vacanță aduc o valiză suplimentară pentru a o umple cu alimente.

Dar varietatea de alimente disponibile a crescut rapid în ultimul deceniu, a spus Basappa.

Designerul de textile Alice Olivia Clarke a spus că atunci când s-a mutat prima dată în Islanda din Canada acum 30 de ani, nu putea să comande pizza la domiciliu.

"Acum poți obține literalmente orice", a spus ea. "Și dacă nu poți găsi în țară, pur și simplu comanzi."

Și Islanda este grozavă pentru vegani, a adăugat Chambers.

Transportul public este "groaznic"

"Conducerea este standardul în Islanda", a spus Chambers. Datele din departamentul de transport al Islandei arată că existau aproape 250.000 de mașini de pasageri în uz în 2023, cu Toyota ca marca cea mai populară.

Basappa a spus că atunci când s-a mutat prima dată de la Barcelona la Reykjavik, "am fost atât de lipsită de percepție a realității despre cât de groaznic este transportul public." Ea presupusese că poate să meargă pe jos oriunde, dar "am învățat rapid după prima noastră iarnă că trebuia să avem o mașină."

Islanda nu are trenuri, iar expații au spus că autobuzele sunt lente, scumpe și nu suficient de frecvente. Chambers nu recomandă turiștilor să călătorească în jurul țării cu autobuzul public și a avertizat că taxiurile sunt "extrem de scumpe".

Oamenii sunt la fel de reci ca vremea

Riley a spus că să-și facă prieteni a fost "cea mai dificilă parte" a relocării sale.

"Nu simți niciodată că te-ai integrat în societate", a spus ea. "Islandezii sunt puțin mai retrași. Nu vor începe o conversație și nu le place vorbăria."

Nicolson a spus că mulți islandezi rămân apropiați de prietenii lor din școală "și este aproape ca și cum grupul lor de prieteni ar fi plin."

Expații au spus că, în schimb, au făcut mulți prieteni prin grupurile de străini, inclusiv unele de pe Facebook, despre care Chambers spune că este "stăpânul Islandei."

Pregătește-te să te confrunți cu turiștii

Turismul în Islanda a explodat după o acoperire mediatică extinsă a erupției vulcanului Eyjafjallajökull din 2011. Înainte de pandemie, Islanda avea aproximativ 2 milioane de turiști internaționali pe an, iar numerele revin la normal.

"Cred că turismul a fost minunat pentru Islanda", a spus Basappa. "Calitatea vieții noastre s-a îmbunătățit cu valul de turiști."

Străzile sunt mai agitate, se vorbesc mai multe limbi, iar restaurantele oferă mâncare variată, a spus ea. De asemenea, a oferit un mare impuls economiei țării.

Dar există și opoziție. "Există un sentiment crescând că acest lucru se întâmplă în detrimentul moștenirii islandeze, cum ar fi limba", a spus Basappa, referindu-se la meniurile restaurantelor tipărite în engleză și la chelneri care vorbesc engleza.

Unii turiști nu respectă natura, a spus Clarke. Și strada principală din Reykjavik erau cândva buticuri islandeze, dar "totul a fost spulberat și transformat", a spus ea. "A fost greu de văzut."

Expații au mai spus că Airbnb face găsirea și închirierea de locuințe mai dificilă și mai scumpă.

Natura încă îi cucerește pe oameni

Expații au spus că Islanda i-a fermecat în continuare. În special, au făcut referire la peisajele frumoase, siguranța și serviciile publice precum îngrijirea sănătății și educația.

"Totul pare foarte simplu în Islanda", a spus Riley. "Nu te întâlnești cu lanțuri de hoteluri și pasaje supraterane, clădiri mari și înalte."

Chambers a spus că se simte mai puțin stresată și departe de agitația urbană în Reykjavik comparativ cu Brooklyn. Nicolson, între timp, a spus că copiii merg de obicei pe jos la școală, chiar și în centrul orașului, și se joacă pe stradă.

"Suntem norocoși să avem încă asta", a spus ea.

Temuta agenție de spionaj a Chinei iese din umbră: ”Suntem 1,4 miliarde de linii de apărare”
Temuta agenție de spionaj a Chinei iese din umbră: ”Suntem 1,4 miliarde de linii de apărare”
Într-un clip video care marchează Ziua Educației pentru Securitate Națională, temuta agenția de spionaj a Chinei a transmis un mesaj dur pentru chinezi: spionii străini sunt peste tot, scrie...
Suspendat pe viață pentru că a atins-o nepotrivit pe fata din ring, luptătorul iranian explică: ”Sunt bărbat însurat” VIDEO
Suspendat pe viață pentru că a atins-o nepotrivit pe fata din ring, luptătorul iranian explică: ”Sunt bărbat însurat” VIDEO
Luptătorul iranian Ali Heibati a făcut un gest scandalos la o gală MMA organizată în Rusia sâmbătă, 20 aprilie, pentru care a fost suspendat pe viață. Sportivul născut în Iran, dar...
#Islanda, #viata, #straini, #mutat, #experienta, #marturii , #stiri magazin