"Iisus în moloz": Sărbătorile de Crăciun din Betleem au fost anulate. "Dacă Iisus s-ar fi născut acum în Gaza, s-ar fi născut printre dărâmături"

Marti, 26 Decembrie 2023, ora 03:08
3684 citiri
"Iisus în moloz": Sărbătorile de Crăciun din Betleem au fost anulate. "Dacă Iisus s-ar fi născut acum în Gaza, s-ar fi născut printre dărâmături"
Reverendul Munther Isaac lângă scena Nașterii de la Biserica Evanghelică Luterană de Crăciun/ FOTO: The Washington Post

De Crăciun, lumea venea la Betleem. Acoperișul primăriei era în ziua de ajun plin de echipe de filmare din întreaga lume pentru a surprinde un brad impunător în Piața Manger, în timp ce clopotele băteau pentru slujba de la miezul nopții la Biserica Nașterii, construită pe grota în care, conform tradiției, s-a născut Iisus.

Anul acesta nu a fost niciun brad. Nici parade, formații sau muzică. Fără lumini. Fără piețe, fără sărbători, fără colinde. Nici Moș Crăciun care să împartă bomboane copiilor.

Și nici pelerini. Nici turiști.

În locul decorațiunilor tradiționale de sărbători, o biserică a amenajat o simplă scenă a Nașterii pentru Crăciunul 2023: Iisus vine pe lume în mijlocul unui morman de moloz din Gaza, scris The Washington Post într-un amplu reportaz din Betleem.

Atmosfera din Betleem în ajunul Crăciunului din acest an a fost sumbră, întunecată, tristă - și politică.

Masa de cercetași care însoțesc în mod tradițional procesiunea patriarhului latin în oraș - 28 la număr, în sunet de cimpoi - a fost redusă la o singură trupă tăcută. Băieții au recitat versete biblice despre pace.

Liderii creștini de aici sunt atenți să condamne atacul surpriză al Hamas asupra comunităților israeliene din 7 octombrie, când militanții au ucis 1.200 de persoane și au luat ostatici alte aproximativ 240, declanșând ostilitățile actuale. Dar ei par să se concentreze cel mai mult asupra războiului acum. Forțele de apărare israeliene, care luptă pentru eradicarea Hamas, au ucis peste 20.000 de persoane în Gaza, a declarat vineri, 22 decembrie, Ministerul Sănătății din enclavă. Cu apă, hrană și adăposturi insuficiente, grupurile de ajutor internațional avertizează că se așteaptă o catastrofă umanitară.

În Țara Sfântă locuiesc mai ales evrei și musulmani. Însă 2% din populația palestiniană din Cisiordania este creștină, iar mulți dintre ei își urmăresc cu mândrie rădăcinile cu un mileniu sau mai mult în urmă. Există, de asemenea, o mică rămășiță de creștini - poate o mie de persoane, nu mai mult - în Gaza.

În mesajul său anual de Crăciun, primarul Betleemului, Hanna Hanania, a vorbit în acest an despre doliu - și a condamnat continuarea războiului din Gaza de către Israel ca fiind o "epurare etnică" și un "genocid".

La fel a făcut și șeful Camerei de Comerț. "Sunt trist și supărat de eșecul moral al Occidentului" de a opri uciderea civililor din Gaza, a declarat Samir Hazboun.

Clerul creștin de aici folosește un limbaj similar, dând vina pentru eșecul de a proteja nevinovații pe liderii mondiali, inclusiv pe președintele Biden.

Reverendul Munther Isaac, pastorul Bisericii Evanghelice Luterane de Crăciun, stătea lângă mica scenă a Nașterii din capela sa. Pruncul Iisus stătea în mijlocul unor lumânări pâlpâitoare, deasupra unui morman de ciment spart și piatră murdară.

"Așa arată Crăciunul în Palestina", a spus Issac. "Acesta este adevăratul mesaj".

"Este ca pe vremea cruciadei, dar mai rău"

La început, a spus el, ideea de a plasa nașterea lui Iisus într-o zonă de război "a fost șocantă - a fost greu chiar și pentru oamenii noștri. Dar a lăsat o impresie puternică, deoarece imaginea este foarte reală, te confruntă cu realitatea - atunci și acum - într-un mod foarte puternic".

"Dacă Iisus s-ar fi născut astăzi", a spus el, "s-ar fi născut în Gaza, printre dărâmături".

"Cine poate cânta astăzi "Joy to the World"?"

Fotografii ale scenei au devenit virale.

Astăzi, a spus Isaac, povestea Crăciunului pare mai contemporană ca niciodată. În Evanghelia după Matei, Iosif, un evreu care trăiește în Palestina sub dominația romană, este obligat să se prezinte la Betleem pentru un recensământ. El o ia cu el pe tânăra sa soție însărcinată, Maria. Nereușind să găsească cazare - nu este loc la han - ei se stabilesc într-un grajd.

Acolo, într-o iesle - un adăpost pentru hrana animalelor - Maria dă naștere copilului pe care credincioșii cred că este fiul lui Dumnezeu.

Regele Irod al Iudeii, aflând de nașterea unui rival, ordonă ca toți copiii de sex masculin sub 2 ani să fie uciși: Măcelul inocenților. Iisus, Maria și Iosif fug în Egipt.

"Așadar, povestea este că Iisus se naște în greutăți, a trăit sub ocupație, a supraviețuit unui masacru și a devenit refugiat", a spus Isaac.

"Aceasta este o poveste pe care noi, palestinienii, o putem înțelege".

Betleemul se află la doar câțiva kilometri la sud de Ierusalim, în Cisiordania ocupată. Există kilometri de ziduri și garduri înalte. Există puncte de control israeliene pentru a intra și a ieși din oraș, unde palestinienii care merg pe jos trec prin scanere și răspund la întrebări ale polițiștilor de frontieră israelieni. Multe dintre aceste puncte de control sunt închise acum sau sunt deschise doar câteva ore pe zi, din cauza războiului din Gaza și a creșterii violenței în Cisiordania.

Hanania a declarat că "nu-i vine să creadă la ce ne uităm în Gaza. Acestea sunt cele mai rele zile pe care le-au văzut vreodată palestinienii".

În perioada premergătoare sărbătorii din acest an, Biserica Nașterii, care a fost renovată cu mare atenție și care datează din secolul al VI-lea, nu a avut aproape niciun vizitator.

Câțiva jurnaliști s-au plimbat pe acolo. Un preot danez și fiica sa au venit. O familie de localnici s-a minunat de graffitile din timpul cruciadelor și de mozaicurile restaurate din secolul al XII-lea care înfățișează îngeri care plutesc.

"Este ca pe vremea cruciadei, dar mai rău", a spus custodele Nicola Hadur.

Într-un an normal, a spus el, pelerinii și turiștii așteptau ore în șir la mai multe cozi pentru a vedea peștera în care se spune că s-a născut Iisus.

Potrivit poliției turistice, în toată luna noiembrie au fost doar 624 de vizitatori străini. Cei mai mulți au fost din Indonezia.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
#Israel, #Hamas, #Gaza, #betleem, #craciun, #Iisus , #Razboi Gaza