Un raid al forțelor speciale ale armatei israeliene pentru salvarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza a eșuat

Duminica, 10 Decembrie 2023, ora 19:53
4501 citiri
Un raid al forțelor speciale ale armatei israeliene pentru salvarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza a eșuat
Soldați israelieni în Gaza/ FOTO: IDF

O misiune a forțelor speciale ale armatei israeliene (IDF) într-un complex Hamas din Gaza în încercarea de a salva ostatici a eșuat, relatează The Jerusalem Post.

Operațiunea „condusă de serviciile de informații” nu a reușit să elibereze niciun ostatic, iar doi soldați israelieni au fost grav răniți, scrie JP.

"Forțele au atacat o clădire Hamas și au eliminat teroriștii care au luat parte la răpirea și ținerea ostaticilor. Niciun ostatic nu a fost salvat în această operațiune", a declarat IDF, potrivit publicației N12 din Israel.

Operațiunea desfășurată vineri seară, 8 decembrie, a vizat un complex Hamas unde se presupune că ar fi localizați militanții responsabili pentru răpirea și ținerea ostaticilor.

Forțele speciale s-au angajat într-o luptă cu luptătorii Hamas, potrivit rapoartelor. În ciuda succesului tactic, nu au fost găsiți ostatici.

Familiile soldaților răniți au fost anunțate, iar IDF rămâne angajată în diferite eforturi operaționale și de informații, în colaborare cu alte organizații de securitate, pentru a localiza și elibera ostaticii, a spus IDF.

Un purtător de cuvânt al Tzahal a subliniat angajamentul continuu de a oferi familiilor informații verificate și a avertizat împotriva răspândirii zvonurilor neverificate.

Hamas susține că a dejucat o „tentativă sionistă” în timpul operațiunii, raportând un schimb de focuri când au fost descoperite forțele speciale, conform N12.

Grupul a susținut că avioanele militare au intervenit și au bombardat locația. Hamas mai susține că au capturat o pușcă aparținând unuia dintre soldați și un radio al forțelor speciale.

Aceasta este a doua încercare cunoscută a armatei de a elibera ostatici. Pe 30 octombrie, un militar IDF a fost salvat.

Business Insider nu a putut verifica aceste afirmații în mod independent.

”Ambuscadă după ambuscadă”

Atât Forțele de Apărare Israelului, cât și aripa militară a Hamas au făcut declarații cu privire la ”ambuscadă după ambuscadă” și lupte aprige în interiorul taberei de refugiați Jabalia din nordul Gazei.

În timp ce operațiunile israeliene din Gaza s-au extins la sudul enclavei, confruntările dintre luptătorii Hamas și trupele IDF au continuat în nord.

Luptătorii Hamas „au pus o ambuscade, pregătindu-se să atace forțele noastre în timp ce treceau prin ruta centrală de trafic. Forțele au flancat inamicul pe una dintre alei, surprinzându-i și trăgând în teroriști”, a precizat Tzahal, citată de Sky News.

IDF a mai anunțat că a urmat un schimb de focuri, care s-a încheiat doar când luptătorii Hamas au fost „eliminați”, a spus IDF, fără a oferi alte detalii.

Hamas și alți militanți au capturat aproximativ 247 de ostatici în atacul terorist din 7 octombrie asupra sudului Israelului, în care au fost ucise peste 1.200 de persoane.

Israelul a ripostat printr-o campanie aeriană feroce și o invazie terestră în Fâșia Gaza, ucigând cel puțin 17.000 de palestinieni, două treimi dintre ei femei și copii, potrivit autorităților sanitare din teritoriul controlat de Hamas.

Într-o încetare a focului de săptămâna trecută, Hamas și Israel au schimbat zeci de ostatici ținuți în Gaza cu zeci de palestinieni eliberați din închisorile israeliene.

Israelul a declarat săptămâna trecută că 136 de ostatici rămân în Gaza, potrivit AP.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Gaza, #ostatici, #eliberare, #tzahal , #Razboi Gaza