Liderii lumii cer întreruperea luptelor dintre Israel și Hamas pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza

Miercuri, 25 Octombrie 2023, ora 08:00
1413 citiri
Liderii lumii cer întreruperea luptelor dintre Israel și Hamas pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza
Ministrul Israelian al Apărării, alături de soldați FOTO Facebook/Yoav Gallant

Statele Unite şi Rusia conduc apelurile internaţionale pentru o pauză în luptele dintre Israel şi Hamas, pentru a permite accesul ajutoarelor în Fâşia Gaza asediată, în timp ce Israelul a continuat să bombardeze enclava în care palestinienii trăiesc în condiţii îngrozitoare, transmite Reuters.

În total, 704 palestinieni, dintre care 305 copii, au fost ucişi marţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza controlată de Hamas, un bilanţ despre care Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare a declarat că este cel mai ridicat raportat într-o singură zi de la începutul conflictului, în urmă cu aproape trei săptămâni.

Reuters nu a putut verifica independent aceste cifre.

Israelul a lansat loviturile asupra Fâşiei Gaza după ce militanţii Hamas au atacat oraşe din sudul Israelului la 7 octombrie, într-un raid care a ucis 1.400 de persoane, majoritatea civili.

Liderii mondiali încearcă acum să împiedice extinderea conflictului într-o regiune cheie pentru aprovizionarea cu energie la nivel mondial.

Preşedintele american Joe Biden şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, au vorbit la telefon marţi şi au convenit asupra unei diplomaţii mai ample "pentru a menţine stabilitatea în întreaga regiune şi a împiedica extinderea conflictului", a declarat Casa Albă.

SUA şi Rusia au oferit soluţii contrare

Marţi târziu, opt camioane cu apă, alimente şi medicamente au intrat în Gaza din Egipt. Agenţiile ONU au spus că sunt necesare livrări de 20 de ori mai mari pentru cei 2,3 milioane de locuitori ai fâşiei de coastă înguste.

La ONU, Statele Unite şi Rusia au prezentat planuri rivale privind ajutorul umanitar pentru civilii palestinieni. Washingtonul a cerut pauze, iar Rusia vrea o încetare a focului umanitar. O pauză este în general considerată mai puţin formală şi mai scurtă decât o încetare a focului.

”Întreaga lume aşteaptă de la Consiliul de Securitate un apel pentru o încetare a focului rapidă şi necondiţionată”, a declarat ambasadorul rus al ONU, Vasili Nebenzia, Consiliului de Securitate.

Statele arabe susţin cu fermitate un apel pentru o încetare a focului umanitar pe fondul distrugerii pe scară largă a clădirilor din Gaza.

”Am urmărit cu regret incapacitatea acestui Consiliu de a adopta de două ori o rezoluţie sau chiar de a cere o încetare a focului pentru a pune capăt acestui război”, a declarat ministrul egiptean de Externe Sameh Shoukry.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut săptămâna trecută o încetare a focului umanitară imediată în Gaza.

”Deşi ne opunem încetării focului, credem că pauzele umanitare legate de livrarea de ajutor care permit Israelului să desfăşoare operaţiuni militare pentru a se apăra, merită luate în considerare”, a spus un înalt oficial american.

Spitalele rămân fără combustibil

Medicii din Gaza spun că pacienţii care sosesc la spitale dau semne de boală cauzate de supraaglomerare şi salubritate deficitară, după ce peste 1,4 milioane de oameni au fugit din casele lor din enclavă pentru adăposturi temporare.

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a declarat că mai mult de o treime din spitalele din Gaza şi aproape două treimi din clinicile de asistenţă medicală primară au fost închise din cauza avariilor sau a lipsei de combustibil.

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a avertizat într-o postare pe platforma de mesagerie X că va opri operaţiunile în Gaza miercuri seara din cauza lipsei de combustibil.

Cu toate acestea, armata israeliană a reafirmat marţi că va interzice intrarea combustibilului pentru a împiedica Hamas să-l captureze.

Mediatorii din Qatar îndeamnă Hamas să accelereze ritmul eliberării ostaticilor pentru a include femei şi copii şi să facă acest lucru fără a se aştepta la concesii israeliene, au declarat trei diplomaţi şi o sursă din regiune familiarizată cu discuţiile.

Statul din Golf, în coordonare cu SUA, conduce discuţii de mediere cu Hamas şi Israel cu privire la eliberarea ostaticilor.

Hamas a eliberat până acum patru ostatici - o mamă şi fiică cu dublă naţionalitate SUA-Israel vineri şi două femei civile israeliene luni.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
#Israel, #Gaza, #Hamas, #lupte, #ajutoare umanitare , #Razboi Gaza