Portretul „pensionarului” Nursultan Nazarbaiev. Deține bănci, hoteluri, canale TV și un avion de peste 100 de milioane de dolari

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 23:19
7453 citiri
Portretul „pensionarului” Nursultan Nazarbaiev. Deține bănci, hoteluri, canale TV și un avion de peste 100 de milioane de dolari
Fostul președine al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev/ FOTO: elbasy.kz

Fostul președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbaiev, care se autointitulează pensionar care „a muncit neobosit timp de 30 de ani de dragul Patriei”, administrează active în valoare de 8 miliarde de dolari printr-o rețea de fonduri, deține bănci, hoteluri, canale TV și un avion pentru 100 de milioane de dolari, potrivit unei investigații comune a Centrului de Cercetare a Corupției și Crimei Organizate (OCCRP), (Kârgâzstan) și Vlast (Kazahstan).

Potrivit unei investigații a jurnaliștilor, fundațiile caritabile ale lui Nazarbaiev, pe lângă organizația de caritate în sine, îndeplinesc o altă funcție - gestionează active în valoare de miliarde de dolari. Printre proprietățile primului președinte al Kazahstanului se numără hoteluri de elită, bănci, fabrici, depozite și alte active în valoare de cel puțin opt miliarde de dolari. Formal, aceste bogății nu aparțin lui Nazarbaiev, dar el, fiind fondatorul fondurilor, le controlează. Potrivit avocaților, Nazarbaiev este cel care ia deciziile finale în legătură cu activitățile fondurilor, inclusiv vânzarea sau transferul de active.

Fundațiile lui Nazarbaiev, mai tari ca multe conglomerate internaționale

„Fondurile nu publică rapoarte anuale, iar unele active sunt ascunse în spatele unor structuri comerciale netransparente din străinătate. Nu este clar unde se află aceste fonduri și ce se va întâmpla cu ele după revoltele politice și sociale”, notează autorii anchetei.

O parte din active au intrat sub controlul fondurilor lui Nazarbaiev de la oligarhi, care își datorează averea „capitalismului de cumetrie“ care s-a dezvoltat în timpul domniei sale. Unele dintre companiile private achiziționate ulterior prin fonduri au primit finanțare de la guvernul Kazahstanului. Fondurile lui Nazarbaiev controlează acum mai multe afaceri decât multe conglomerate internaționale.

Deci, „Fondul Nazarbaiev” și „Fondul Nursultan Nazarbaiev” ca fundații private au fost fondate de Nazarbaiev în 2009, respectiv 2010. Și încă două fonduri - Fondul Demeu și Fondul Elbasî - în 2013 și 2021.

Fondul Nazarbaiev nu a făcut investiții vizibile până în 2019, când Nazarbaiev a părăsit președinția. Până atunci, două fonduri educaționale au creat holdingul de investiții Pioneer Capital Invest și prin acesta au cumpărat banca kazahă ExpoCredit pentru 30 de milioane de dolari. Apoi, Fondul Nazarbaiev a preluat 75% din Pioneer Capital

După aceea, Pioneer Capital a început să investească activ în diverse întreprinderi, inclusiv achiziționarea unui mare creditor kazah - Tsesnabank, a achiziționat mai multe bănci, operatori de telefonie mobilă, o platformă de tranzacționare online, depozite, centre comerciale și chiar o fabrică de paste.

Până în prezent, activele Pioneer Capital sunt evaluate la 7,8 miliarde de dolari. Printre acestea se numără bonurile de trezorerie ale SUA, obligațiunile guvernamentale ale Kârgâzstanului și Kazahstanului și 3,4 miliarde de dolari în numerar. În 2020, profitul fondului a fost de peste 500 de milioane de dolari.

În 2020, în structurile lui Nazarbaiev a apărut un nou holding, Jusan Technologies, înregistrat în Marea Britanie. Pioneer Capital și-a transferat băncile, depozitele, centrele comerciale și toate celelalte active către acesta.

Fondul Nazarbaiev folosește, de asemenea, structuri corporative netransparente din Luxemburg, ceea ce i-a permis să achiziționeze în secret un pachet de 24% din acțiunile unui important operator de telefonie mobilă kazah.

Celelalte trei fonduri ale lui Nazarbaiev s-au implicat activ în investiții după ce acesta a părăsit președinția. Tot în august 2020, Fundația Nursultan Nazarbaiev a achiziționat o nouă aeronavă de la o companie aeriană elvețiană. Business Insider a numit aeronava un „penthouse zburător”, iar Airbus ACJ320neo este evaluat la peste 100 de milioane de dolari în total.

Acum se află în flota Berkut Air, o companie aeriană de stat care este în subordinea Administrației Prezidențiale. Nu se știe dacă avionul aparține oficial fundației, dar există dovezi copleșitoare că Nazarbaiev îl folosește.

Printre cele mai interesante active ale The St. Regis Astana este un hotel din centrul orașului Nur-Sultan, care a fost deschis în septembrie 2017. Face parte din grupul Marriott International.

Alte active majore ale fondului fostului președinte includ un alt hotel, un club de golf, un teatru de balet și mai multe instituții media. Una dintre ele, ediția online „Karavan”, acoperă activ activitățile caritabile ale fundațiilor.

Explicațiile lui Nazarbaev

Influentul fost preşedinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a dat asigurări marţi, 18 ianurie, că este în continuare „un pensionar“, dezminţind orice conflict cu succesorul său, după revoltele sângeroase care au zguduit ţara la începutul lunii ianuarie, scrie Reuters.

„Sunt un pensionar şi mă aflu acum într-o odihnă binemeritată în capitala Kazahstanului. Nu mă aflu nicăieri altundeva“, a spus Nazarbaev, care a apărut, pentru prima dată de la revolte, într-o înregistrare video, aşezat la un birou masiv, în faţa unor steaguri naţionale.

În mesaj, Nazarbaev a dat asigurări că succesorul său, Kasîm-Jomart Tokaev, căruia i-a cedat preşedinţia în 2019, „avea toate puterile“. „Nu există, în consecinţă, vreun conflict sau vreo confruntare în interiorul elitei“ a adăugat el, denunţând „zvonurile fără fundament“ pe acest subiect.

Vorbind despre tulburările sângeroase care au zguduit ţara la începutul lunii, Nazarbaev a afirmat că obiectivul protestatarilor a fost acela de „a distruge integritatea ţării şi fundamentele statului“.

„Această tragedie a devenit o lecţie pentru noi toţi. Este important să descoperim cine a organizat toate aceste pogromuri şi aceste crime“, a mai spus fostul preşedinte kazah.

În timpul revoltelor, furia protestatarilor a fost îndreptată mai ales împotriva lui Nazarbaev, acuzat că a făcut să prospere corupţia în această fostă republică sovietică, pe care a condus-o timp de aproape trei decenii.

După plecarea sa din funcţie în 2019, Nazarbaev păstrase un rol influent pe scena politică, luându-şi titlul de Elbaşî (părintele naţiunii) şi rămânând la conducerea Consiliului de securitate.

Însă după revolte, succesorul său Tokaev şi-a întărit propria influenţă şi a preluat conducerea consiliului.

Mai mulţi apropiaţi ai fostului lider au trebuit să plece din posturi importante şi cel puţin unul dintre ei, care conducea serviciile secrete, a fost încarcerat.

Tokaev a denunţat de asemenea rolul pe care l-a avut predecesorul său în îmbogăţirea necuvenită a elitelor, care a alimentat furia populară în ultimii ani.

Cu toate acestea, preşedintele în funcţie a declarat că revoltele au fost rezultatul unui atac terorist de amploare provenit din străinătate, afirmaţie pe care însă nu a susţinut-o cu dovezi.

Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#kazahstan, #nursultan nazaerbaev, #avere, #pensionar, #proteste , #Kazahstan