Restaurantele unde românii au mâncat în 2023 de 1,4 miliarde de lei. Profit record pentru companie

Joi, 29 Februarie 2024, ora 10:06
2446 citiri
Restaurantele unde românii au mâncat în 2023 de 1,4 miliarde de lei. Profit record pentru companie
Cele mai pupulare restaurante de tip fast food au avut vânzări record în România, în 2023 FOTO: Pixabay.com

Sphera Franchise Group, deţinătorul companiilor care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, brandul KFC în Republica Moldova şi acelaşi brand în unele zone din Italia anunţă rezultate financiare record pentru anul trecut. Conform datelor făcute publice de către oficialii grupului, KFC România a depăşit pragul de 1 miliard de lei vânzări în 2023

„Sphera Franchise Group (simbol bursier SFG), cel mai mare grup din industria de food service din România, încheie cel mai bun an din istoria sa, cu vânzări de 1,47 mld. lei şi indicatori de profitabilitate îmbunătăţiţi – EBITDA normalizat mai mare cu 44,1% faţă de 2022, de 147,9 mil. lei, şi profit net normalizat în creştere cu 80,3% comparativ cu anul precedent, de 79,8 mil. lei. Cea mai mare contribuţie la rezultatele financiare de excepţie obţinute de Sphera Group anul trecut a avut-o KFC România, care a depăşit pragul de 1 mld. lei vânzări în 2023, o creştere de 12,5% faţă de 2022. Pe fondul unui trimestru patru 2023 excelent, cu o marjă de profitabilitate EBITDA de 15,7%, brandul fanion al Grupului a încheiat anul cu un profit net de 86,8 mil. lei (+26,5%)”, se arată într-un comunicat dat publicităţii joi de către reprezentanţii grupului.

Conform sursei citate, brandul Taco Bell a atins pragul de rentabilitate şi a încheiat anul 2023 cu profit, urmare a unor vânzări mai mari cu 22% şi a unor creşteri de trei cifre la nivelul profitului operaţional al restaurantelor (+148,6%) şi al EBITDA (+139,3%).

KFC Italia a devenit, de asemenea, profitabilă în 2023, înregistrând profit net de 3 milioane lei, într-un an în care profitul înainte de impozite, dobânzi şi amortizare EBITDA a crescut cu 436%.

KFC Moldova, care operează două restaurante din Chişinău, raportează un profit net de 2,8 milioane lei cu 42,6% mai mult decât de anul trecut. Unităţile operate de Sphera în Moldova au avut vânzări cu 18,4% mai mari, ajungând la 20,59 milioane lei), profit operaţional la nivelul restaurantelor mai mare cu 42,5%, la 3,78 milioane lei, EBITDA mai mare cu 35,2%, la 3,66 milioane lei.

În ceea ce priveşte brandul Pizza Hut, acesta trece prin-un proces de reconfigurarea reţelei, care a avut în vedere uniformizarea brandurilor Pizza Hut şi Pizza Hut Delivery şi este de aşteptat ca, pe termen mediu, să se vadă efectele pozitive ale acestei reorganizări, precizează sursa citată.

„Rezultatele bune la nivelul companiilor se datorează unor volume mai mari de vânzări, strategiei eficiente de preţ şi măsurilor riguroase de control al costurilor. În pofida costurilor în creştere şi a unor presiuni fiscale suplimentare (majorări de taxe, ale salariului minim), printr-un management adecvat, cheltuielile în restaurante au crescut într-un ritm mai lent decât vânzările. Astfel, Sphera a realizat în 2023 un profit operaţional al restaurantelor cu 45,7% mai mare faţă de 2022. Compania încheie anul cu un nivel confortabil al profitabilităţii, marja EBITDA situându-se la 10,1%”; se arată în comunicatul Sphera Group.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#KFC, #hamburgeri, #Pizza Hut, #vanzari record, #profit , #stiri sociale