Iohannis a promulgat legea prin care parintii primesc zile libere cand scolile sunt inchise

Sambata, 14 Martie 2020, ora 09:45
23464 citiri
Iohannis a promulgat legea prin care parintii primesc zile libere cand scolile sunt inchise

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, sambata, legea prin care parintii primesc zile libere platite cand scolile sunt inchise in situatii speciale, pentru supravegherea copiilor.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat sambata, 14 martie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant (PL-x 337/02.09.2019)", a anuntat Administratia Prezidentiala.

Camera Deputatilor a adoptat, joi, acest proiect de lege. Numarul zilelor libere urmeaza sa fie stabilit prin hotarare de guvern.

Proiectul prevede acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor cu varsta de pana la 12 ani, respectiv pana la 18 ani pentru cei cu dizabilitati, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, ca urmare a conditiilor meteoro nefavorabile sau a altor situatii extreme decise de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.

Zilele libere se acorda in cazul in care locul de munca nu permite sa se lucreze la domiciliu sau telemunca, la cererea unuia dintre parinti, depusa la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul.

Cererea va fi insotita de o declaratie pe proprie raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.

Indemnizatia pentru fiecare zi libera se va plati din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este in cuantum de 75% din salariul corespunzator unei zile de lucru, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat.

Sumele pentru plata indemnizatiei se iau din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. Pana la inchiderea anului fiscal, sumele decontate vor fi inapoiate Fondului, potrivit unei proceduri stabilite de Guvern.

Cursurile in invatamantul preuniversitar sunt suspendate in perioada 11 - 22 martie.

Pana acum, in Romania au fost confirmate 95 de cazuri de coronavirus.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre epidemia de coronavirus si masurile luate de autoritati

Citeste si:
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Joi, 29 iunie, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a trecut prin parlament mai multe amendamente privind protejarea avertizorilor de integritate, în ciuda avertismentelor venite din partea...
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
Demisiile din USR se țin lanț după ce membrii echipei USR din Țările Nordice au demisionat în bloc. Printre cei 24 de demisionari s-au regăsit președintele filialei, vicepreședinții...
Comentarii
PopuliVax
rank 5
copilul
rank 1
a facut hacat pe surcea ! dar aia,care n-au copii,dar au animale de