Iohannis: A sosit timpul sa ne unim fortele si sa actionam pentru o Europa a consensului si a solidaritatii

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 19:48
3951 citiri
Iohannis: A sosit timpul sa ne unim fortele si sa actionam pentru o Europa a consensului si a solidaritatii

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, marti seara, cu ocazia Zilei Unitatii Germane, un mesaj de unitate si solidaritate la nivelul Uniunii Europene, subliniind ca "in aceste timpuri in care tendintele de dezbinare devin puternice, noi trebuie sa ramanem uniti".

Apelul a fost lansat in contextul in care mai multi politicieni romani, nemultumiti de criticile si avertismentele venite dinspre Bruxelles, au lansat in spatiul public speculatii cu privire la o posibila indepartare a Romaniei de proiectul european.

"Ziua de 3 octombrie are o simbolistica speciala nu doar pentru Germania, ci si pentru intregul continent european, prin valorile pe care le intruchipeaza - pace, unitate si solidaritate. Acestea stau astazi la baza comunitatii de valori si de principii democratice din care facem parte impreuna", a subliniat presedintele Iohannis in alocutiunea sustinuta cu ocazia acestui eveniment.

"2018 reprezinta anul celei de-a 28-a aniversari a reunificarii Germaniei, 28 de ani de cand poporul german si-a realizat visul de a trai din nou impreuna, unit in cadrul aceluiasi stat. 2018 este, totodata, si anul in care Romania celebreaza 100 de ani de la faurirea statului modern, un secol de cand poporul roman si-a indeplinit dorinta Unirii si a invatat care este puterea solidaritatii. (...)

Astfel de lectii de istorie ne arata ca unitatea reprezinta o conditie sine qua non pentru progres, atat in plan national, cat si in cadru european. De aceea, eforturile noastre comune pentru pastrarea unitatii trebuie sa continue. In aceste timpuri in care tendintele de dezbinare devin puternice, noi trebuie sa ramanem uniti", a mai spus Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei s-a aratat convins ca "Romania si Germania impartasesc o viziune comuna cu privire la proiectul european, intarita de spiritul profund pro-european al societatilor noastre".

"Ne aflam la doar cateva luni inainte de prima Presedintie romana a Consiliului Uniunii Europene. Doresc sa va asigur de angajamentul ferm al Romaniei pentru consolidarea proiectului european. Desi se prefigureaza multe provocari, suntem hotarati sa le facem fata si sa contribuim la identificarea de solutii eficiente si la consolidarea rolului Uniunii pe scena internationala.

Un moment definitoriu pentru viitorul Europei va fi Summitul de la Sibiu, din luna mai a anului viitor, in cadrul caruia va trebui sa gasim impreuna o noua directie si sa identificam cea mai buna cale de urmat pentru o Uniune mai puternica, o Uniune mai apropiata de cetatenii sai.

In acest context, ne bucuram sa putem conta pe sprijinul Germaniei, care este un reper al constructiei europene, si, cel mai important, un partener care ne-a sustinut constant eforturile de integrare europeana", a subliniat presedintele Romaniei.

In plus, Klaus Iohannis a reamintit ca relatiile bilaterale dintre Romania si Germania se bazeaza pe "prietenie si incredere".

"Pe palier economic, Germania este de multi ani primul partener comercial al tarii noastre. Mai mult, Germania a investit in diverse moduri in dezvoltarea economiei romanesti, contribuind astfel la cresterea competitivitatii acesteia.

Relatiile foarte bune dintre Romania si Germania sunt potentate si de legaturile socio-umane deosebite: pe de o parte, minoritatea germana din Romania si germanii repatriati in Germania, iar, pe de alta parte, comunitatea de romani care a gasit in Germania o noua casa. Aceste legaturi reprezinta un veritabil catalizator al relatiilor noastre", a adaugat presedintele Iohannis.

La finalul alocutiunii sale, presedintele Romaniei a transmis inca un mesaj de unitate.

"Ziua de 3 octombrie reprezinta o confirmare a faptului ca unitatea in actiune este putere. Invatand din trecut, a sosit timpul sa ne unim fortele si sa actionam pentru o Europa a consensului si a solidaritatii!", a subliniat Klaus Iohannis.

C.B.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...