Borbely: UDMR intotdeauna a ales calea dialogului, dar sunt si alte parghii

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 20:36
1541 citiri
Borbely: UDMR intotdeauna a ales calea dialogului, dar sunt si alte parghii

Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Sfantu Gheorghe, ca Uniunea intotdeauna a ales calea dialogului pentru apararea drepturilor minoritatii maghiare, adaugand ca exista si alte parghii, precum demonstratiile.

Intrebat cum poate acum UDMR sa protejeze drepturile si interesele comunitatii maghiare, fiind in opozitie, unde are mai putine parghii, Borbely a spus ca puterea trebuie sa trateze Uniunea altfel decat pe un partid politic.

"Noi suntem reprezentantii unei comunitati, si nu un partid si, indiferent de jocul politic, pe noi trebuie sa ne trateze altfel puterea decat pe un partid politic. (...) Noi, deocamdata, avem un anumit dialog cu guvernantii, ii vom provoca la discutii saptamanile viitoare in legatura cu aceste teme si vom vedea care vor fi parghiile", a spus vicepresedintele politic al UDMR.

Borbely a mentionat ca, din 1990, UDMR a ales calea dialogului, si nu a confruntarii, cand este vorba de protectia comunitatii maghiare si la fel vor proceda reprezentantii Uniunii si acum, dar exista si alte posibilitati, precum demonstratiile.

"Noi din 1990 am ales calea dialogului, si nu a confruntarii, dar, daca vom epuiza aceste parghii, atunci, si sper ca in consens cu alte organizatii ale minoritatii, vom discuta si despre alte posibilitati, cum ar fi si unele demonstratii care se pot face si pe zona regionalizarii, cea mai importanta provocare in momentul de fata", a spus el.

Borbely a subliniat ca UDMR este deschisa la dialog, dar daca, spre exemplu, regionalizarea se va face contra intereselor unei comunitati, atunci sunt si cai care tin de aceste eventuale manifestatii.

"De trei saptamani discutam doar de steagul secuiesc, prefectii ameninta in scris primari, presedintii consiliilor judetene si toata lumea stie ca din punct de vedere legal nu au dreptate... atunci ne punem intrebarea ce fel de stat de drept este Romania?

Ni se aduc acuze nejustificate pe diferite canale de televiziune si atunci trebuie sa stam de vorba cu guvernantii in mod organizat si sa clarificam: uitati, este steagul secuiesc, putem clarifica aceasta problema sau nu? Regionalizarea: putem sa cadem de acord, si se pot discuta mai multe alternative, sau nu? Noi dorim o discutie institutionala pentru ca suntem reprezentantii unei comunitati importante din Romania, nu partid politic", a conchis Borbely.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Laszlo Borbely drepturi minoritate maghiara, #Laszlo Borbely secui, #Borbely UDMR drepturi maghiari, #Laszlo Borbely steag secuiesc , #UDMR