Exclusiv Sesizarea lui Kovesi a fost admisa in principiu de CEDO. Ce urmeaza si ce poate sa faca Guvernul

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 16:35
65458 citiri
Exclusiv Sesizarea lui Kovesi a fost admisa in principiu de CEDO. Ce urmeaza si ce poate sa faca Guvernul
Foto: Arhiva Ziare.com

Sesizarea la CEDO formulata de fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, in care contesta modul in care a fost revocata din functie, a trecut rapid de procedura de filtru, ceea ce inseamna ca este in principiu admisibila si ca incepe judecata pe fond.

Surse specializate pe cazuistica CEDO au declarat pentru Ziare.com ca rapiditatea cu care a trecut de acest prim filtru sesizarea lui Kovesi, depusa acum nici o luna, arata ca institutia europeana ia foarte in serios aceasta cauza.

Ziare.com a stat de vorba cu Nicoleta Popescu, avocatul Laurei Codruta Kovesi. Aceasta a confirmat ca termenul in general in astfel de cazuri este de trei luni.

Avocatul ne-a explicat si care este procedura si ce urmeaza din acest punct.

"Procedura in fata Curtii este urmatoarea: reclamantul depune o plangere, plangerea e inregistrata si trece printr-un filtraj. In acest filtraj practic 90% dintre cauze cad. Reclamantul primeste raspunsul 'plangerea dvs. a fost declarata inadmisibila'.

Noi suntem in faza in care am depasit acest filtraj, deci as putea sa zic ca ne aflam in procentul acela de 5 pana la max 10% dintre cauze. S-a considerat ca plangerea indeplineste acele criterii de admisibilitate.

Acum urmeaza sa treaca spre un complet de judecatori care sa identifice acele incalcari ale Conventiei, se va redacta un set de intrebari pentru Guvern, se va comunica plangerea, si Guvernul va avea un termen sa raspunda atat la plangerea reclamantei, cat si la acele intrebari, pe ce va comunica CEDO ca exista probleme de incalcare a Conventiei.

Dupa ce aceasta procedura va fi si ea indeplinita, in sensul ca Guvernul va raspunde, reclamantei i se va trimite raspunsul Guvernului, va avea si ea la dispozitie un termen sa isi faca apararea, sa raspunda la apararea Guvernului, si in acel moment poate sa mentioneze si despagubirile pe care le solicita ca urmare a incalcarii Conventiei Europene.

Dupa ce ambele parti au epuizat aceasta procedura scrisa, se va inchide dosarul si de o parte si de alta, urmand Curtea sa ia o hotarare in acest sens: de violare sau neviolare a Conventiei", a declarat, pentru Ziare.com, Nicoleta Popescu.

Am vrut sa stim si ce optiuni are Guvernul in acest caz si ce s-ar intampla daca n-ar trimite in termenul alocat de CEDO raspunsurile solicitate.

"Guvernul raspunde intotdeauna, va zic din zecile mele de plangeri. Sigur ca Guvernul poate sa recunoasca daca a fost o incalcare, ceea ce nu face niciodata, sau poate sa solutioneze pe cale amiabila conflictul si sa propuna reclamantei o solutie, ceea ce face in foarte putine cazuri, in general cu o declaratie unilaterala in care impune niste despagubiri si are aceasta posibilitate.

Sa nu raspunda nu am intalnit, dar poate fi si asta o strategie de aparare. Asta pur si simplu ar insemna ca Guvernul nu-si face apararea si atunci Curtea va avea in vedere doar argumentele reclamantei. Procedura in fata Curtii continua", ne-a mai explicat Nicoleta Popescu.

Ce reclama Kovesi

Amintim ca Laura Codruta Kovesi sustine in plangerea adresata CEDO ca procedura de revocare a incalcat drepturile omului pentru ca nu a avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu a fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu a avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de intervenienta pentru a exprima un punct de vedere in apararea sa.

In plus, deciziile CCR nu pot fi contestate, potrivit legislatiei din Romania.

"Am formulat in luna decembrie 2018 o plangere, in nume personal, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in care am aratat ca au fost incalcate mai multe drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului in ceea ce priveste revocarea din functia de procuror sef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronuntata de Curtea Constitutionala", a declarat Kovesi.

In 30 mai, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

CCR a stabilit ca, pentru solutionarea acestui conflict, presedintele urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al DNA.

Citeste si: Cum ar putea face Kovesi din nou istorie. Tribunalul CCR, la judecata CEDO

Bolojan avertizează despre urgența restructurării aparatului bugetar: ”Se poate ajunge și la creșteri de taxe”
Bolojan avertizează despre urgența restructurării aparatului bugetar: ”Se poate ajunge și la creșteri de taxe”
Restructurarea aparatului bugetar va viza fiecare instituție publică din România, a anunțat președintele interimar, Ilie Bolojan. În caz contrar, nu pot fi excluse creșterile de taxe și...
Analiză: Se retrasează sferele de influență? Unde e România?
Analiză: Se retrasează sferele de influență? Unde e România?
România face parte din coaliția europeană care sprijină Ucraina, dar în același timp glisează între Statele Unite și Rusia. Moscova joacă tare pentru a-și recupera influența în estul...
#Kovesi CEDO , #DNA
  1. Marcel Ciolacu i-a lăudat pe polițiști de ziua lor. "Siguranța de care ne bucurăm noi românii este rezultatul muncii susținute a zeci de mii de oameni în uniformă" VIDEO
  2. Cutremur puternic în Noua Zeelandă. Ce magnitudine a avut FOTO/VIDEO
  3. Rusia cere mai multe regiuni din Ucraina ca să oprească războiul. Kremlinul se așteaptă ca Washingtonul să facă presiuni asupra Kievului pentru a-și retrage trupele
  4. DIICOT a înapoiat cannabisul confiscat de la doi cetățeni români, pe aeroport. Care a fost motivarea în instanță
  5. Relația României cu SUA suferă în absența unui președinte ales, avertizează expertul în securitate Hari Bucur-Marcu. ”Nu o voiau pe Lasconi”
  6. „Mike Waltz e un idiot.” Consilierul lui Trump ar putea fi demis, după scandalul publicării planurilor secrete ale SUA pe un grup de chat
  7. Noi discuții despre pace cu Ucraina, după negocierile SUA-Rusia. Ce decizii sunt așteptate
  8. Cinci aspecte dezvăluite de mesajele secrete ale administraţiei Trump ajunse din greşeală la un jurnalist. Resentimente față de unii dintre cei mai apropiați aliați
  9. Donald Trump îl critică pe George Clooney după comentariile privind libertatea presei: „Un star de cinema de mâna a doua” VIDEO
  10. Fenomen ciudat pe cer, observat și din România. Ce spun specialiștii despre imaginile care fac înconjurul lumii