Kovesi: Coruptia influenteza viata de zi cu zi a cetateanului

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 23:28
2812 citiri
Kovesi: Coruptia influenteza viata de zi cu zi a cetateanului
Foto: Digi24

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, subliniaza faptul ca viata de zi cu si a cetatenilor este influentata de coruptie, de multe ori ei fiind cei care platesc, fara sa stie mita, care se da in contractele de achizitii publice.

Invitata miercuri seara la Digi24, Kovesi a fost intrebata ce se mai intampla cu dosarele deschise dupa tragedia de la clubul Colectiv, in urma careia a fost lansat sloganul "Coruptia ucide".

Procurorul sef al DNA a reamintit ca sunt doua dosare deschise, dintre care unul ii vizeaza pe cei doi reprezentanti ISU, iar cel de-al doilea pe primarul sectorului 4, dar a precizat ca nu se poate pronunta cu privire la ele, pentru ca sunt in lucru.

"Coruptia influenteza viata de zi cu zi a cetateanului", a subliniat insa sefa DNA, dand un exemplu concludent.

"Sunt situatii in care persoane care au dorit sa introduca pe piata un nou medicament au dat mita unor functionari publici. De foarte multe ori se solicita mita de 5-15-20% din validarea contractului. Mita se pretinde in numerar si inainte de incheierea contractului, iar asta ii determina de foarte multe ori pe comercianti sa obtina bani nelegal, prin evaziune, contrabanda (...) Apoi se constata ca pretul produselor a fost marit datorita acestui fapt - cei care au oferit au trebuit sa isi recupereze mita. Cetatenii platesc", a explicat Kovesi.

In context, procurorul sef al DNA a reamintit ca in 2015, in dosarele intocmite in cadrul institutiei pe care o conduce "sumele care au facut obiectul infractiunilor de coruptie s-au ridicat la peste 400 de milioane de euro".

"O suma enorma", a punctat Kovesi.

In urma cu doua saptamani, procurorul sef al DNA a prezentat raportul anual al institutiei pe anul trecut, la eveniment participand presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos.

Bilant 2015: DNA are cele mai bune rezultate de la infiintare. Mita de 431 milioane de euro intr-un an

Statisticile impresionante prezentate in cadrul bilantului DNA i-au determinat pe cei care au luat cuvantul sa sublinieze rezultatele excelente obtinute anul trecut de procurorii anticoruptie.

Laura Codruta Kovesi isi incheie mandatul in luna mai, ea preluand conducerea DNA in data de 16 mai 2013. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a propus-o pentru reinvestire pentru inca un mandat de trei ani.

Ce spune Kovesi despre o cariera in politica si ce modificare legislativa propune

Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#Kovesi coruptie mita achizitii, #Kovesi mita cetateni , #DNA