Macovei il acuza pe Toader ca vrea sa puna o marioneta la sefia DNA

Marti, 10 Iulie 2018, ora 18:00
6522 citiri
Macovei il acuza pe Toader ca vrea sa puna o marioneta la sefia DNA
Foto: Facebook / Monica Luisa Macovei

Europarlamentarul Monica Macovei sustine ca este inacceptabil ca interviul candidatilor pentru sefia DNA sa se desfasoare doar cu ministrul Justitiei "sprijinit de secretarii de stat", care au "un rol consultativ".

"'Concursul' prin care Tudorel Toader vrea sa propuna un nou procuror-sef DNA arata adevaratele intentii: controlul total asupra anchetelor penale. Acest lucru trebuie schimbat!

Este inacceptabil ca interviul candidatilor pentru sefia DNA sa se desfasoare doar cu ministrul Justitiei 'sprijinit de secretarii de stat', care au 'un rol consultativ'.

De ce la interviu nu participa si procurorul general? De ce la interviu nu participa si un psiholog, care poate da informatii esentiale despre caracterul, onestitatea si integritatea unei persoane?

Si cine evalueaza capacitatile de management, comunicare, de reactie rapida si munca sub presiune? Doar nu doctorul in drept Toader care ii slujeste pe condamnatii si anchetatii din coalitia de guvernare.

Apoi, secretarii de stat pot adresa intrebari procurorului participant la selectie, 'direct sau prin intermediul ministrului justitiei'. Adica, daca ministrului Justitiei nu ii place o intrebare pusa de un secretar de stat, o poate cenzura? Ce rost are precizarea ca secretarii de stat pot intreba 'direct sau prin intermediul ministrului'?", afirma Macovei.

In opinia europarlamentarului, criteriile publicate de Ministerul Justitiei mai arata ca selectarea procurorilor "are loc pe baza aprecierilor proprii ale ministrului Justitiei".

"Urmareste Tudorel Toader sa puna o marioneta la sefia DNA care sa asculte ordinele de la sediile de partid? Un ministru al Justitiei responsabil si de buna-credinta, care sustine lupta anticoruptie, nu poate propune la conducerea DNA decat un procuror din interior, care stie ce inseamna anchete impartiale, care a dovedit ca poate rezista atacurilor politice si nu se lasa intimidat.

Un procuror care are deja experienta in anchetarea faptelor de coruptie la nivel inalt, pentru ca nu mai suntem la sfarsitul lui 2004, cand marea coruptie nu era anchetata. Un procuror care a dovedit independenta fata de factorul politic. Acestea trebuie sa fie principalele calitati ale unui procuror-sef al DNA. Si, cu siguranta, in DNA sunt multi procurori competenti. Toti acestia ar trebui sa se inscrie la concurs, sa dea peste cap orice aranjament pe care Tudorel Toader l-ar gandi cu prietenii lui politici", mai spune Macovei.

Monica Macovei considera ca presedintele Klaus Iohannis, care, potrivit legii in vigoare, poate refuza propunerea, ar trebui, la randul lui, sa numeasca "numai un procuror puternic, hotarat sa ancheteze politicieni".

Citește și:
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Europarlamentarul Mihai Tudose ia apărarea subofiţerilor şi ofiţerilor de rang inferior care au pensii de 2.000, 3.000 şi 4.000 de lei, precizând că acestea nu sunt pensii nesimţite....
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Viorel Lis (79 de ani), fost primar al Bucureștiului în perioada 1998-2000, a făcut dezvăluiri despre căsnicia sa cu Oana, o femeie cu 35 de ani mai tânără. Viorel și Oana Lis sunt...
#Macovei procuror DNA, #Toader concurs DNA, #procuror sef DNA , #DNA