Laura Codruta Kovesi da raportul la dosare

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 09:53
3977 citiri
Laura Codruta Kovesi da raportul la dosare

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, declara ca Ion Iliescu este in continuare cercetat penal in Dosarul Revolutiei in timp ce dosarul FNI ar putea fi redeschis dupa audierile lui Nicolae Popa, arestat in Indonezia.

Fostul presedinte Ion Iliescu este cercetat de procurori pentru rolul pe care l-a jucat dupa 22 decembrie 1989, cand la Bucuresti au murit circa 500 de oameni. Pana dupa alegerile din 2004 fostul procuror de caz Dan Voinea nu l-a inclus si pe Ion Iliescu printre personajele Revolutiei, scrie Romania Libera.

Procurorul general nu comenteaza declaratia data de Mircea Geoana inainte de alegeri, prin care acesta anuntase ca urma sa o schimbe din functie daca ar fi castigat alegerile, in schimb precizeaza ca in acest moment sunt in lucru mai multe dosare ale unor oameni politici de la toate partidele.

"O statistica a dosarelor mari arata ca in aceasta perioada au fost trimisi in judecata 22 de actuali si fosti membri ai Parlamentului si Guvernului si opt secretari de stat si consilieri de ministri. De la inceputul mandatului am formulat 14 solicitari de incepere a urmaririi penale catre Presedintie sau Parlament", a declarat Kovesi.

Procurorul general a facut cateva precizari si referitor la dosarul FNI, care in acest moment nu mai este in lucru, dar care ar putea fi redeschis in anumite conditii. "Exista o cale extraordinara de atac in care apar date sau fapte care nu au fost cunoscute de instanta la solutionarea cauzei; atunci hotararea de condamnare poate fi revizuita si cercetarile in acest dosar se pot relua", a explicat procurorul general facand referire la arestarea in Indonezia a lui Nicolae Popa, fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest.

Kovesi a declarat ca extradarea acestuia depinde de raspunsul autoritatilor indoneziene la solicitarea Ministerului roman de Justitie, dar audierea acestuia poate fi facuta chiar si in aceste conditii.

"Dupa prinderea lui in Indonezia, noi am constituit un dosar penal care are ca obiect favorizarea infractorului si consta in lamurirea si cercetarea persoanelor care l-au ajutat pe acesta sa se sustraga de la urmarirea penala. Noi nu incercam sa aflam cum a fugit din tara, ci sa stabilim daca anumite persoane l-au ajutat financiar si in alt fel pe Nicolae Popa sa se sustraga de la executarea pedepsei de 20 de ani de inchisoare", a explicat procurorul general.

Citeste si:
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...