Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, afirmă că persoanele care lucrează în condiţii speciale sau deosebite de muncă vor beneficia în continuare de reducerea vârstei de pensionare, prevederea legislativă urmând a fi valabilă până în 2035. Conform ministrului, România şi-a asumat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, reducerea posibilităţii de pensionare anticipată pentru astfel de condiţii, însă în urma discuţiilor cu oficialii europeni s-a convenit ”o reformă mai blândă”, urmând ca în anii viitori angajatorii să asigure condiţii optime de lucru, având în vedere progresul tehnologic.
”Astăzi a fost o dezbatere interesantă cu privire la condiţiile speciale şi deosebite de muncă. Este important ca românii să ştie că acestea vor fi menţinute până în 2035, până atunci angajatorii trebuie să normalizeze condiţiile de muncă. Este, în acelaşi timp, important ca românii să ştie care sunt condiţiile de eligibilitate pentru condiţiile speciale şi deosebite de muncă. Pentru condiţiile speciale trebuie să fie expuşi la factori de risc care să le afecteze sănătatea şi securitatea în muncă pe sută la sută durata programului de lucru, la condiţiile deosebite, 50% din această durată.
Trebuie, la fel, ca românii să ştie că în majoritatea ţărilor europene, în acest moment, condiţiile speciale şi deosebite de muncă au fost reduse, în unele chiar eliminate, nu mai avem decât ţările baltice în care acestea sunt menţinute la modul la care şi noi îl avem în România, fiindcă aceasta este considerată o condiţie derogatorie de la contributivitate şi o condiţie care favorizează pensionarea anticipată”, a afirmat, luni seară, la TVR Info, Simona Bucura Oprescu.
Ea a precizat că România şi-a asumat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), eliminarea prevederilor legale privind condiţiile speciale şi deosebite de muncă, însă în urma dialogului cu oficialii Comisiei Europene România a obţinut o reformă treptată în această privinţă.
”Ei bine, angajamentul în PNRR este un angajament pe care România şi l-a luat, fiindcă PNRR, prin angajamentul luat în 2021 de România prevedea reducerea posibilităţilor de pensionare anticipată. Cu alte cuvinte, solicitarea a fost aceea de a elimina condiţiile speciale şi deosebite de muncă, dar printr-un dialog susţinut atât cu Comisia, cât şi datorită unui grup de lucru pe care l-am făcut împreună cu experţi, instituţii competente în acest domeniu, am reuşit să găsim argumente pentru a avea o reformă mai blândă, pentru a încerca să trecem treptat la această normalizare a condiţiile speciale şi deosebite de muncă”, a adăugat ministrul.
Bucura Oprescu a explicat, de asemenea, că pentru persoanele care lucrează în condiţii speciale sau deosebite reducerea vârstei de pensionare scade de la 13 la 10 ani pentru cei care au condiţii generale de muncă, de la 10 la 7 ani pentru condiţii deosebite de muncă.
Conform ministrului, dacă în urmă cu peste 20 de ani, respectiv în anul 2001, doar anumite categorii precum minerii sau persoanele dispuse direct la boli profesionale erau încadrate în condiţiile speciale de muncă, modificările ulterioare făcute în Parlament au inclus în aceste categorii silvicultorii, ambulanţierii sau alte categorii.
Simona Bucura Oprescu a spus că, având în vedere progresul tehnologic, ”se are în vedere normalizarea condiţiilor de muncă”, ea arătând că este important ca acest aspect să fie monitorizat permanent de către autorităţi. Ea a precizat că, în funcţie de acest lucru, se pot face ”ajustări necesare de aşa manieră încât să găsim o corelare între condiţiile de muncă, nevoile angajatorilor şi ceea ce are România nevoie”.
”E important de ştiut că acum mai avem undeva la 1% din sistemul public de pensii, 1% dintre pensionari mai sunt în condiţii speciale şi deosebite de muncă, cam 40 şi ceva de mii de oameni”, a adăugat Bucura Oprescu.
Conform noii legi, condiţiile speciale şi deosebite au fost menţinute ”acolo unde acestea s-au justificat”, a explicat Bucura Oprescu.