Vârsta de pensionare pentru femei și bărbați. Cum se calculează pensia potrivit noii legi: Ministerul Muncii a finalizat proiectul

Marti, 31 Octombrie 2023, ora 16:23
9674 citiri
Vârsta de pensionare pentru femei și bărbați. Cum se calculează pensia potrivit noii legi: Ministerul Muncii a finalizat proiectul
Cuplu de pensionari FOTO / Pixabay

Ministerul Muncii a finalizat proiectul noii legi a pensiilor și urmează să fie prezentat în cadrul ședintei coaliției de guvernare marți, 31 octombrie.

Asumată prin PNRR, legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024 și are la bază mai multe principii: cel al obligativităţii, al contributivităţii, al egalităţii sau al stabilității asigurării la sistemul public de pensii.

„Persoanele fizice şi juridice au, conform legii, obligaţia de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor” (principiul obligativităţii), scrie în capitolul introductiv al proiectului de lege.

„Asigurații care au realizat cel puțin stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii beneficiază de tratament nediscriminatoriu, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege”, prevede principiul egalităţii, definit în proiect.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi, se acordă un număr suplimentar de puncte de pensie, prevede principiul stabilității asigurării la sistemul public de pensii.

Un alt articol se referă la egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani, obiectiv asumat în PNRR.

„Art. 47 - (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei”. Stagiul minim de cotizare contributiv, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

De asemenea, persoanele care doresc să rămână în activitate și după vârsta pensionării pot face acest lucru, cu acordul angajatorului, până la 70 de ani.

„Art. 46 (2) - Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.”

De când se aplică creșterea vârstei de pensionare pentru femei

Creșterea vârstei de pensionare pentru femei, la 65 de ani, se va aplica din anul 2035.

Femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, astfel încât pentru creșterea a doi copii vârsta de pensionare se reduce cu 1 an, pentru patru copii cu 2 ani, iar pentru șase copii cu 3 ani.

Stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România.

Când poate fi obținută pensia anticipată

Pensia anticipată poate fi obținută cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare dacă persoana a realizat cu 5 ani mai mult decât stagiul complet de cotizare, adică peste 35 de ani, rezultând că pensia anticipată poate fi obținută dacă persoana a muncit 40 de ani.

Pensia anticipată va fi penalizată pentru fiecare lună de anticipare cu: 0,4% dacă perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv este de până la 1 an, între un an și 2 ani penalizarea este de 0,35%, între 2 și 3 ani – 0,30%, între 3 și 4 ani – 0,25%, între 4 și 5 ani – 0,20%.

Formula după care se calculează pensia

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Cum se acordă punctele de stabilitate

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: - 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Sunt considerate perioade asimilate vechimii acele perioade în care asiguratul:

  • a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar pe toată perioada de studii
  • a satisfăcut serviciul militar
  • a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnizații de asigurări sociale
  • a beneficiat după 1 ianuarie 2005 de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă sau boli profesionale
  • a beneficiat după 1 ianuarie 2006 de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani respectiv 7 ani.

Vești bune pentru pensionari. Banii pe luna mai vor veni în avans
Vești bune pentru pensionari. Banii pe luna mai vor veni în avans
Vine minivacanța de 1 mai și Paște, iar pensionarii se întreabă deja ce se va întâmpla cu drepturile lor financiare. Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, 25 aprilie, ca plata...
Vârsta de pensionare pentru mame ar putea fi redusă. Care sunt condițiile pentru a beneficia de măsură
Vârsta de pensionare pentru mame ar putea fi redusă. Care sunt condițiile pentru a beneficia de măsură
Mai mulţi parlamentari liberali propun, într-un proiect depus la Parlament, reducerea vârstei standard de pensionare de la un an până la trei ani şi jumătate pentru femeile care au realizat...
#legea pensiilor, #varsta pensionare, #calcul, #pensie, #ministerul muncii, #noutati , #legea pensiilor