Liderii G7, discuții privind situația din Rusia. „Nu ştim cât de instabilă va deveni şi cine va avea controlul şi cine cu cine îşi va uni forţele”

Sambata, 24 Iunie 2023, ora 17:49
1728 citiri
Liderii G7, discuții privind situația din Rusia. „Nu ştim cât de instabilă va deveni şi cine va avea controlul şi cine cu cine îşi va uni forţele”
Steagurile țărilor G7 FOTO captură video

Liderii G7 poartă discuţii pe măsură ce evoluează situaţia din Rusia, au confirmat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.

''Am avut o convorbire telefonică cu miniştrii de externe din G7 pentru un schimb de opinii privind situaţia din Rusia. Înaintea Consiliului Afaceri Externe al UE de luni, coordonez în cadrul Uniunii Europene şi am activat centrul de răspuns la criză'', a anunţat Josep Borrell într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter şi preluat de agenţia DPA.

''Sprijinul nostru pentru Ucraina continuă fără încetare'', a adăugat responsabilul UE.

Grupul G7, format din principalele democraţii, include Franţa, Italia, Japonia, Canada, SUA şi Marea Britanie, alături de Germania.

''Ministrul de externe (Annalena) Baerbock tocmai s-a consultat cu miniştrii de externe din G7 cu privire la situaţie'', a confirmat sâmbătă după-amiază un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.

Guvernul german urmăreşte îndeaproape evoluţiile din Rusia, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că echipa de criză a guvernului se reuneşte în prezent la minister, condusă de secretarul de stat Andreas Michaelis.

În această dimineaţă, ministerul a ajustat deja recomandările de călătorie şi de securitate pentru cetăţenii germani din Rusia, recomandând cetăţenilor să evite zonele afectate şi în special oraşul Rostov şi împrejurimile sale.

''În Moscova, instituţiile de stat, în special cele militare, trebuie evitate pe cât posibil. Centrul oraşului ar trebui evitat până la noi ordine'', se arată în recomandări.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, spune că este prea devreme pentru a ghici posibilele consecinţe ale revoltei armatei mercenare Wagner din Rusia şi ce ar putea însemna acest lucru pentru războiul Kremlinului împotriva Ucrainei.

''Este dificil de evaluat, mai ales că nu ştim cât de instabilă va deveni Rusia şi cine va avea în cele din urmă controlul şi cine cu cine îşi va uni forţele'', a declarat el în marja unei conferinţe de partid a social-democraţilor din Saxonia Inferioară.

Ca răspuns la o întrebare despre opţiunile Germaniei, ministrul a spus: ''În această situaţie, nu există opţiuni pentru noi de a acţiona. Este un conflict politic intern în Rusia. Nu putem spune încă dacă se va transforma într-o luptă pentru putere. Noi suntem observatori. Urmărim foarte îndeaproape, la fel ca toţi ceilalţi aliaţi şi, în rest, rămânem atenţi la sprijinirea Ucrainei''.

UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#liderii G7, #G7, #Rusia, #razboi civil Rusia , #Rusia