Cocktailuri flambate pentru musafiri cu pretentii

Luni, 10 Februarie 2014, ora 08:39
175265 citiri
Cocktailuri flambate pentru musafiri cu pretentii
Foto: Mixstuff

Astazi, o cina sau un dejun impresioneaza nu atat prin ceea ce servesti, cat prin cum prezinti meniul. Chiar si marile localuri fac tot ce pot sa lase de inteles ca priceperea culinara a bucatarilor lor se ridica la rang de arta si sa ofere clientilor o ambianta cat mai originala.

Una din "gaselnitele" cele mai spectaculoase este prezentarea "flambata". Poti fi servit cu clatite flambate, cu cocktailuri flambate si multe altele, toate bazate pe vaporii de alcool incalzit, dar si pe substantele volatile degajate de condiment, parca anume pentru ca alcoolul, aroma si imaginea lor sa sugereze un context mistic.

Singura, concentratia alcoolica din alimente n-ar fi suficienta ca sa aprinda vaporii si sa mentina flacara. O ajuta alimentele care degaja uleiuri volatile aromate, capabile sa ia foc la prima scanteie si sa mentina aprinsa flacara. Cele mai multe se degaja simultan cu cele provenite din bauturile alcoolice, altele din combinatii pe care n-ai de unde sa le ghicesti: rom, cognac, whisky, unele vinuri, uleiuri vegetale incinse.

Portalul Mixtuf ofera cateva exemple de coktailuri, carora le-a mers vestea cu privire la spectacolul pe care il ofera cand sunt servite flambate. Niciuna dintre bauturi n-ar lua foc, daca, inainte de flambare, n-am incalzi licoarea, astfel incat sa degajeze vaporii necesari aprinderii.

Blazer

Cocktailul abastru Blazer a ajuns vestit datorita comandantului american Ulisses Simpson Grant, cunoscut din timpul razoiului civil (1822-1885). A fost presedinte al SUA (1869-1877). Nu se poate preciza in ce masura licoarea era bautura preferata a presedintelui si in ce masura s-a format in jurul ei o legenda si un brand, sustinute de personalitatea la care ajunsese succesul ei.

Reteta mai constituie si astazi un secret de firma. La baza sta vinul bourbon, apa si un amestec de ierburi aromate, care se fierb pana degaja aromele necesare. In timpul fierberii, se produce autoaprinderea amestecului, care se toarna in pahare si se serveste rapid. Se bea imediat ce flacara s-a stins.

Cafe-Bruhl

Se toarna zahar tos in fiecare ceasca in parte (dupa gust), sa adauga coaja de lamaie si de portocala rase, cate o lingrita de suc din aceste fructe si se completeaza cu cognac original (2/3 din volum) si lichior de fructe (1/3 din volum).

Cand a inceput sa fiarba, se aprind vaporii, se adauga cafea fierbinte dinainte pregatita si se serveste flambat.

B-53

Sub aceasta denumire, specialistii in arta culinara prezinta foarte multe varietati flambate, adesea nascocite chiar de ei, alteori folosind retetele clasice care au fost "individualizate". Oricine poate individualiza usor o reteta si, daca a avut succes la invitatii sai, o poate repeta, explicand: asta e bautura mea, B-53.

Daca a placut, iar prezentarea flambata a fost de efect, nu mai e decat un pas pana la notorietatea definitiva. Daca nu, nu.

Cocktail senior

Este cea mai simpla dintre retete. Se amesteca gin cu suc de lamaie, se adauga lichior chartreuse (50% din volum), se pun la fiert si, cand incep sa se degaje vapori, se da foc. Se seveste imediat: flacara dureaza cateva minute.

Cocktail Fantasy

Lichior de fructe de 2-3 sortimente, cognac, zahar pudra. Totul se amesteca si se pune la foc, pana da in clocot. Se aptind vaporii si se serveste flambat, turnat cand inca mai clocoteste, in cesti de portelan, intrucat paharele de sticla se sparg usor.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#bauturi flambate, #lichior flambat, #concentratie alcoolica, #retete cocktailuri flambate , #bucatarie
Comentarii
Poza PSD.Erie
PSD.Erie
rank 5
Toarasi, un cocktail flambat la timp, face mai mult ca 10 conea ce !