Metode de a stinge rivalitatea intre frati

Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 10:35
3689 citiri
Metode de a stinge rivalitatea intre frati
Foto: Arhiva

Rivalitatea intre copii da batai de cap chiar si celor mai iubitori si mai atenti dintre parinti. Sursele de scandal sunt nesecate si sunt legate de cele mai multe ori de necesitatea de a imparti ceva, de la jucarii pana la dragostea mamei sau a tatalui.

Gelozia, lipsa de atentie, dorinta de a se impune, sunt tot atatea motive ca intre doi frati sa existe animozitati permanente care afecteaza atat atmosfera familiala cat si relatiile cu rudele sau prietenii, care prefera deseori sa pastreze distanta.

Iata cateva sfaturi oferite de suite101.com parintilor obositi sa isi potoleasca zilnic copiii.

Fiti mai atenti cu fiecare in parte

Acordati-le atentie in mod egal. Bagati-i in seama, cum se spune, cat mai des, pentru a preveni incidentele cauzate de lipsa de comunicare cu parintii.

Discutati cu ei si separat, nu ii tratati mereu ca pe un grup compact. Spre deosebire de adulti, copiii simt deseori nevoia de a fi perceputi individual, cu aptitudinile si nevoile lor specifice. Un astfel de comportament din partea parintilor le intareste celor mici increderea in fortele proprii si ii ajuta sa se aprecieze la adevarata lor valoare.

Adaptati-va programul la activitatile lor. Incurajati-i sa faca sport, sa aiba un cerc separat de prieteni si sa participe la cat mai multe activitati extrascolare. De multe ori copiii se cearta si din cauza plictiselii si monotoniei vietii de familie.

Recompensati-i pentru tot ce fac bun, dar in aceeasi masura pe toti! Stabiliti reguli foarte clare de comportament in familie, apreciati-i daca le respecta si din contra, aplicati pedepsele anuntate in cazul in care acestea sunt incalcate.

Violenta fizica si verbala intre frati trebuie sa fie exclusa din start, iar parintii trebuie sa dea cel mai bun exemplu in acest sens, evitand sa foloseasca vorbe aspre sau sa aplice pedepse corporale.

Antrenati-i pe copii si in activitati care necesita lucrul in echipa, cum ar fi lectiile sau proiectele scolare. Si sarbatorile sunt un bun prilej, in acest sens. De exemplu, indemnati-i sa se ajute unul pe celalalt la confectionarea de felicitari de Craciun, sa cumpere impreuna cadouri parintilor, nu separat.

Nu mai faceti comparatii intre frati

Tineti minte: Orice copil este unic! Nu faceti comparatii intre cei mici de fata cu ei, si nici chiar in absenta. Remarci de genul "de ce nu esti si tu cuminte ca fratele tau?" sau "o sa iti cumpar si tie cand o sa meriti, ca el!" sunt traumatizante pentru cei mici si starnesc invidie si resentimente.

Puteti fi onest si impartial, dar in acelasi timp sa ii menajati pe copii. Reamintiti-le in permanenta ca trebuie sa respecte drepturile celor din jur, sa fie intelegatori, responsabili de ceea ce fac si spun si, mai ales, sa faca tot posibilul pentru a nu rani pe cineva.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#rivalitate frati, #relatii parinti copii , #copii