Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Iluminatul pentru o atmosfera ce readuce buna dispozitie

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 17:50
3916 citiri
Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Iluminatul pentru o atmosfera ce readuce buna dispozitie
Foto: Arhiva personala

Cu totii stim cat de important este iluminatul intr-un spatiu, fie el interior, exterior, public sau privat. De cate ori nu am fost neplacut surprinsi de cate o lumina septica intr-un restaurant sau la intrarea in bloc? Termenul de "mood lighting" este auzit din ce in ce mai des in amenajarile ingenioase.

Tema iluminatului am mentionat-o intr-unul din articolele precedente ca fiind o problema uzuala intalnita in diverse spatii interioare, insa de data aceasta abordarea este diferita. Arhitect Miruna Pavoni, fondatoarea biroului de arhitectura & design interior Pavoni Studio, explica pentruZiare.comcum ne putem juca cu lumina ambientala pentru a crea atmosfera perfecta.

Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Greseli in decorarea locuintei

Trebuie clarificat inca de la inceput ca iluminatul ambiental nu are nicio legatura cu iluminatul necesar desfasurarii unei activitati specifice, motiv pentru care aceste doua tipuri de iluminare trebuie sa se completeze, nu sa se inlocuiasca.

Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: 5 solutii simple pentru un dormitor desprins din reviste

"Conteaza mai putin ce am vazut sau auzit in mod concret, ci mai degraba modul in care m-am simtit in acel moment" - cu siguranta, aceasta fraza nu va este deloc straina. Iluminatul are puterea de a genera sentimente sau a ne influenta starea de spirit (de aici termenul de "mood lighting").

Atmosfera unui cadru (interior sau exterior) este definita in linii mari de cateva elemente cheie: texturi, culori, miros, sunet si lumina. Lumina esteinsacel mai important element care poate pune in valoare si spori calitatea unui spatiu, sau din contra, il poate anula, daca este folosita necorespunzator.

La fel si cu starea noastra de spirit. Nu de putine ori am intalnit situatii in care unei amenajari medii din punct de vedere al calitatii materialelor i s-a sporit calitatea cu 50% prin iluminare, asa cum si un spatiu cu materiale pretioase nu este perceput ca atare din cauza luminii nepotrivite.

Iluminatul reprezinta un factor cheie nu numai in spatiul de locuit sau cel de lucru, ci si in cadrul amenajarii evenimentelor de care ne bucuram in mod trecator. De multe ori nu retinem neaparat diverse detalii, cum ar fi modelul mesei sau scaunele pe care am stat (e drept, unii dintre noi le retinem, nu vrem sa generalizam!), ci mereu ramanem cu amintirea a cum ne-am simtit in momentul respectiv. Ambianta este intr-o mare masura definita de nivelul si modul iluminarii.

Iata mai jos cateva trucuri pentru crearea prin lumina a unui cadru de poveste:

1. Borcane de diferite dimensiuni cu lumanari

Sunt la mare cautare, usor de folosit si incadrat in orice amenajare. Pe pervazele geamului, pe masa sau chiar pe jos (atentie sa nu fie puse in drum, sa dea cineva peste ele!), borcanele-felinar isi vor gasi mereu locul. In plus, romantica prin excelenta, lumina lumanarii nu va da gres niciodata.

Foto: Pavoni Studio

2. Ghirlande luminoase

Flexibile si de efect maxim, cu beculete mai mari sau mai mici, ghirlandele pot fi montate atat pe un perete, cat si deasupra capului. Atentie ca acestea sa aiba lumina alba si calda, pentru o atmosfera placuta.

3. Instalatii luminoase si textile

Atunci cand lumina calda, difuza si misterioasa este combinata cu o perdea de voal sau in subtire, rezultatele sunt incredibile. Mare atentie ca becurile folosite sa fie LED, sa nu se incalzeasca si sa provoace situatii nedorite in combinatie cu materialele textile!

Foto: Urban Outfitters

4. Instalatii luminoase si obiecte de decor

Atat timp cat lumina are o intensitate scazuta si, mai mult, ea nu este directa, vorbim despre o lumina ambientala. Atunci cand aceasta este asociata cu diferite obiecte de decor, cum ar fi globuri, vaze sau sculpturi, atmosfera creata capata note scenografice.

Foto: Urban Outfitters

Arhitect Miruna Pavoni, fondator Pavoni Studio

Miruna Pavoni este abolventa a Scolii Superioare de Arhitectura din Barcelona ("Escola Tecnica Superior d'Arquitectura de Barcelona" - Universitat Politecnica de Catalunya) si a desfasurat proiecte de arhitectura si design in Anglia, Spania, Italia, Olanda, China si Romania. Proiectele "Learning Centre" si "Mirunette Concept Office", semnate Pavoni Studio, au castigat ambele locuri I si II in cadrul competitiei Elle Decoration Design Awards (noiembrie 2014), pentru cel mai bun design de birouri de companie din Romania.

Pavoni Studio este un birou interdisciplinar, cu activitate in arhitectura, design interior, design grafic si artwork.

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistul Ziare.com, va invitam sa o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Trucuri pentru iluminarea feerica a camerei, #idei iluminat, #idei iluminare incapere, #corpuri iluminat atipice, #reguli iluminare camera , #decoratiuni interioare