Motive pentru care nu reusim sa ne intelegem intre noi

Duminica, 26 Februarie 2012, ora 14:14
4508 citiri
Motive pentru care nu reusim sa ne intelegem intre noi

Cei diferiti de noi vor fi intotdeauna considerati niste enigme. Vor uri lucrurile care noua ne plac si le vor placea cele pe care noi le uram. Toate acestea in timp ce se comporta in feluri pe care noi nu le putem prezice. Asta ne cam face sa-i uram, macar putin.

Concluzionam ca acesti oameni, fie ca e vorba despre cei de sex opus, cei cu viziuni politice complet diferite, cei care lucreaza pentru o companie rivala etc., nu sunt decat personaje cu rol de obstacol in filmul pe care-l reprezinta viata noastra.

Si uite asa societatea incepe sa semene cu un sitcom. Ar fi de ras daca rezultatele nu ar fi atat de tragice pe alocuri. Iar cauza o reprezinta faptul ca nu numai ca nu ne intelegem unii pe altii, dar ca nici nu incercam.

Iata, conform Cracked, unde gresim:

Credem ca daca incercam sa intelegem pe cineva e ca si cum ne-am da de partea acestuia

Imediat dupa dezastrul de la 11 septembrie, o voce a rostit, la un post de stiri: "Trebuie sa intelegem de ce acesti oameni ne urasc". A fost imediat asaltata de mii de alte voci, care i-au replicat: "Tot ce trebuie sa intelegem la acesti maniaci este unde sa tintim. Nu e timpul sa-i menajam/rasfatam pe teroristi, hipiotule!".

Aceeasi reactie vei primi si daca vei spune ca vrei sa intelegi motivele care stau in spatele actiunilor unui ucigas sau violator. Ca si cum a incerca sa intelegi un astfel de individ e totuna cu a te da de partea sa.

Cei mai multi gandesc ca a intelege pe cineva pe care il urasti va aduce beneficii doar "celuilalt", ca tinta finala e sa fii plin de compasiune fata de acesta. Multi gandesc ca un astfel de comportament este menit sa dea individului rau posibilitatea de a arata ca nu e asa de ingrozitor.

Ne este teama ca a incerca sa intelegem un terorist deschide usa unor afirmatii de genul ca a arunca civili in aer nu e asa de rau sau ca a intelege un criminal inseamna ca trebuie sa-l iertam pentru toate crimele sale infaptuite din cauza copilariei nefericite. Ceea ce nu e deloc adevarat.

A intelege nu inseamna decat sa dobandim cunostinte. Indata ce le-am obtinut, putem decide cum sa le folosim. Iar asta poate presupune sa il invingem, daca acesta este scopul. Un astfel de scenariu se poate aplica in cazul teroristilor, criminalilor, colegilor de munca agresivi sau celor care ne hartuiesc pe Internet. Nu poti lupta cu ceea ce nu cunosti.

Uneori, este suficient, pentru a ajunge aici, sa oferi unui terorist despre care stii ca e diabetic prajituri fara zahar sau sa-i afli porecla din copilarie si sa-l strigi asa. Bineinteles ca nu trebuie sa ai de-a face neaparat cu un terorist, insa ideea e aceeasi.

E adevarat ca, uneori, a incerca sa-i intelegi pe ceilalti le aduce si lor foloase, insa intotdeauna iti va aduce tie, in primul rand. Iar cunostintele, informatiile, inseamna putere.

Ne punem in locul lor

"Dar, stai", ai putea spune. "Nu asta ar trebui sa facem? Nu e bine sa procedezi astfel?". Problema este ca nu facem asta decat pana la jumatatea drumului. Adesea ne punem in locul altcuiva, insa continuam sa fim noi. Practic, ne postam in locul cuiva, insa cu bagajul nostru de informatii si cu propriile resurse emotionale.

In loc sa facem asta, mai bine am uita de noi pentru cateva minute si am pune intrebari, am citi. Trebuie sa ajungem la performanta de a fi capabili sa ne imaginam acea persoana in situatia ei, reala, si nu pe noi.

Ii tratam pe unii oameni ca si cum ar fi roboti ori extraterestri

In mod paradoxal, a-ti imagina ca ai multe in comun cu cineva e la fel de rau cu a crede ca nu aveti nimic in comun. In timp ce actionam din motive individuale si pe baza propriei experiente, personalitati si a altor factori, multe dintre deciziile ce presupun relatiile le luam pentru ca suntem programati, ca indivizi apartinand unuia dintre sexe.

La fel se intampla si in cazul in care "ceilalti" sunt oameni cu convingeri politice diametral opuse, cei care in ciuda tuturor dovezilor continua sa creada neadevaruri atat de evidente incat nici nu-ti mai pierzi vremea incercand sa-i intelegi si gandesti ca pur si simplu sunt extraterestri. Stii sigur ca tot ceea ce ii mana e ura, pentru ca altfel nu-ti poti explica ce ii motiveaza, si gandesti ca sunt toti la fel.

Insa ai fi uimit de cat de diversa si de diferita e aceasta masa de oameni manati de ura. Chiar acest sentiment porneste din motivatii diferite (unii se tem pentru familiile lor, altii pentru locurile de munca etc.), frici diferite si nu incearca o masa omogena de oameni.

Afland toate acestea, intelegand care e motivul urii lor, teama lor mare, poti evita ca in intruniri, la evenimente etc. sa le "le dai apa la moara".

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#relatii oameni, #greseli relatii inter umane , #relatii