Tată judecat pentru lipsirea de libertate a fiicei de șapte luni. De ce nu a putut fi condamnat bărbatul

Joi, 01 Septembrie 2022, ora 22:25
2861 citiri
Tată judecat pentru lipsirea de libertate a fiicei de șapte luni. De ce nu a putut fi condamnat bărbatul
Un bărbat acuzat de lipsirea de libertate a fiicei în vârstă de șapte luni a fost declarat nevinovat FOTO / Pixabay

Un bărbat din județul Brașov, judecat pentru lipsirea de libertate a fiicei sale în vârstă de șapte luni, a fost declarat nevinovat. Judecătorul a decis că fapta bărbatului, care s-a încuiat cu fata într-o cameră și a amenințat că o omoară pe fetiță și se sinucide, nu este infracțiune. Sentința nu este definitivă.

Judecătoria Brașov a pronunțat la începutul lunii august 2022 o primă sentință într-un dosar de lipsire de libertate în care a fost trimis în judecată un bărbat acuzat că în data de 17 septembrie 2019 „a luat-o din brațele mamei sale pe fiica sa minoră, în vârstă de 7 luni, şi s-a încuiat cu aceasta în interiorul locuinței sale amenințând că o va omorî și se va sinucide, refuzând să permită accesul vreunei persoane în imobil”.

Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, între bărbat și concubina sa a izbucnit un conflict, iar „inculpatul a devenit agresiv, ameninţând că se va sinucide şi o va ucide şi pe fiica sa în vârstă de 7 luni care se afla în acel moment în braţele mamei sale”.

„În continuare, inculpatul a luat o foarfecă cu care a ameninţat că se va tăia şi, de asemenea, a luat o farfurie pe care şi-a spart-o de cap. Ulterior, inculpatul a luat-o cu forţa pe fiica sa de 7 luni, din braţele mamei sale şi a fugit cu aceasta în stradă, iar înainte de a fugi, acesta a strigat: „Plec cu ea la mine. Mai bine mă omor decât să îţi las fetiţa!”, moment în care ……(mama fetei) a început să ţipe să îi dea copilul înapoi”, se mai arată în rechizitoriu.

Alertați, polițiștii au ajuns la fața locului, iar după ce au spart geamul camerei în care s-a încuiat bărbatul, „au reuşit să-l imobilizeze pe inculpat şi să recupereze copilul care nu a suferit vătămări”.

De ce a fost declarat bărbatul nevinovat

În urma procesului, judecătorul l-a declarat nevinovat pe bărbat, stabilind că „fapta sa nu este prevăzută de legea penală”.

„Nu se poate reţine caracterul nelegal al restrângerii de către inculpat a libertăţii de mişcare a minorei, câtă vreme inculpatul, în considerarea exercitării autorităţii părinteşti, este îndreptăţit să hotărască asupra deplasării copilului său, respectiv are posibilitatea de a lua minora şi de a o deplasa către propriul domiciliu, chiar în lipsa acordului mamei acesteia (în condiţiile inexistenţei unei hotărâri prin care să fie decăzut din drepturile părinteşti).

S-a avut în vedere faptul că minorii cu vârste fragede nu se pot deplasa singuri, fiind dependenţi de adulţii care îi au în îngrijire şi creştere, respectiv, în cauză, minora, în vârstă de 7 luni la momentul incidentului, nu avea autonomie în plan decizional şi motric, astfel că era dependentă de părinţii săi sub acest aspect”, a explicat judecătorul.

Magistratul a subliniat că „este evident că inculpatul a acţionat în mod reprobabil din punct de vedere comportamental şi moral (acţiunile sale putând fi apreciate drept abuzive în relaţie cu celălalt părinte) însă probatoriul administrat în cauză nu justifică reţinerea în sarcina sa a infracţiunii pentru care s-a dispus trimiterea în judecată”.

Sentința Judecătoriei Brașov nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Gigi Becali a pus în genunchi statul român. Ce despăgubiri trebuie să primească în urma deciziei CEDO
Gigi Becali a pus în genunchi statul român. Ce despăgubiri trebuie să primească în urma deciziei CEDO
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat motivarea oficială în procesul lui Gigi Becali și a stabilit o sumă istorică pentru daune morale. „Azi am primit o veste pe care o...
Cum soția Melania și fiica Ivanka ar putea salva afacerile lui Donald Trump
Cum soția Melania și fiica Ivanka ar putea salva afacerile lui Donald Trump
Imperiul imobiliar al lui Donald Trump ar putea fi salvat de soția sa, fosta primă doamnă Melania Trump, după ce fostului președinte i s-a interzis să desfășoare afaceri în statul New York...
#lipsire de libertate, #proces, #fiica, #sapte luni, #achitare , #justitie