Dragnea, la Covansa - Vrea o lege care sa permita arborarea de steaguri proprii pe institutii

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 23:10
2372 citiri
Dragnea, la Covansa - Vrea o lege care sa permita arborarea de steaguri proprii pe institutii
Foto: Arhiva

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat vineri, la Balvanyos, ca va initia un proiect de lege care sa dea posibilitatea autoritatilor locale sa adopte si sa-si poata arbora steaguri proprii alaturi de insemnele nationale, deoarece in prezent acest lucru nu este reglementat.

"Voi propune Guvernului ca in foarte scurt timp sa adopte un act normativ care sa dea fiecarei comunitati locale posibilitatea sa-si adopte steaguri proprii care sa poata fi arborate pe institutiile administratiilor locale si a celor din subordinea lor, langa drapelul national (...)

Vreau sa adoptam cat mai repede acest act normativ care sa reglementeze un domeniu care in mod inexplicabil a ramas nereglementat", a spus Liviu Dragnea, la o dezbatere publica pe tema regionalizarii, la care au participat peste 200 de persoane, printre care primari, reprezentanti ai administratiilor locale, politicieni si lideri ai societatii civile din judetele Covasna, Harghita si Mures.

Acesta a mai adaugat ca, in mod evident, exista un sentiment de apartenenta la o comunitate care se exprima si prin acest simbol, prin urmare trebuie acceptat si reglementat.

Intrebat daca si steagurile comunitatilor etnice, cum ar fi cel secuiesc, va putea fi arborat pe institutiile publice, Dragnea a spus ca din acest punct de vedere Guvernul poate sa reglementeze doar problema steagurilor unitatilor administrativ-teritoriale, mentionand ca in vederea elaborarii proiectului de lege pe care intentioneaza sa il inainteze Executivului se va consulta si cu autoritatile locale.

Subiectul a fost adus in discutie dupa ce instanta de judecata a decis ca steagul judetului Covasna arborat pe institutiile publice este ilegal, deoarece in legislatia romaneasca nu exista prevederi legate de acest insemn. Steagul judetului, dar si al municipiului Sfantu Gheorghe au fost atacate in instanta pe acest motiv de fostul prefect al judetului, Codrin Munteanu, actual secretar general in Ministerul Apararii Nationale.

"Singurul simbol care poate fi aprobat de autoritatile locale este legat de stema. Nu exista in legislatia romaneasca steag sau fanion al unitatii administrativ teritoriale", a spus la acea vreme Codrin Munteanu.

Luna trecuta, Curtea de Apel Brasov a dat o sentinta irevocabila, dispunand anularea si inlaturarea steagului judetului Covasna din spatiile publice. Presedintele Consiliului Judetean, Tamas Sandor, a aratat ca si alte judete si localitati au steaguri proprii si ca nu va pune in executare sentinta, desi acest lucru atrage dupa sine amenda civila, iar ulterior dosar penal.

Prefectura Covasna a cerut si inlaturarea steagurilor secuiesti arborate pe institutiile publice, aratand ca potrivit legilor in vigoare, pe fatadele institutiilor publice trebuie arborat in mod obligatoriu drapelul Romaniei, dar alaturi pot fi arborate steagul Uniunii Europene, precum si insemnele unitatilor administrativ-teritoriale adoptate legal.

Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul Romaniei numai impreuna cu drapelul national si numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitati si reuniuni internationale. Legea nu interzice minoritatilor nationale sa-si foloseasca simbolurile nationale in spatiile publice, insa numai cu prilejul manifestarilor specifice acestora, deci nu cu caracter permanent.

Drapelele secuiesti au fost arborate de primarii la indemnul presedintelui Consiliului judetean Covasna, Tamas Sandor, liderul organizatiei UDMR, care a cerut, totodata, si populatiei sa arboreze steaguri secuiesti la propriile locuinte.

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#Dragnea lege steaguri secui, #Dragnea lege steaguri, #steag institutii , #ministrul Dezvoltarii Regionale