Epilogul instanței la închiderea Dosarului Loteria: Reînnoirea pe șpăgi a parcului auto al companiei de stat a aparținut în 2010 politicienilor PDL MOTIVARE

Miercuri, 24 Ianuarie 2024, ora 21:30
3716 citiri
Epilogul instanței la închiderea Dosarului Loteria: Reînnoirea pe șpăgi a parcului auto al companiei de stat a aparținut în 2010 politicienilor PDL MOTIVARE
Conducerea din 2010 a CNLR a reînnoit parcul auto în schimbul unor șpăgi pe peste 1,5 milioane de lei. FOTO: Arhiva Ziare.com

Foștii directori ai Loteriei Române care au primit mașini noi cu titlu de mită în schimbul reînnoirii parcului auto al instituției cu autovehicule de la Rădăcini Motors au comis faptele așa cum le-au descris procurorii DNA, dar între timp a intervenit prescripția, rețin judecătorii Curții de Apel București în motivarea deciziei de încetare a procesului penal. Mai mult, magistrații notează că ideea ca Loteria Română să achiziționeze mașini de la firma respectivă a venit pe linie de partid, respectiv PDL.

Directorii CNLR Remus Lăzăreanu și Ovidiu Rîpanu au pretins și primit în anul 2010 șpăgi de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi (Cadillac, Hummer, Opel și BMW) și un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back.

Singurul inculpat condamnat în acest dosar a fost directorul general al Loteriei Române, Gheorghe Benea, care a decedat între timp. El a recunoscut faptele, în schimbul unei pedepse de 3 ani de închisoare cu suspendare.

În schimb, Ovidiu Rîpanu (la data faptelor șef Serviciu Achiziții în cadrul Loteriei Române), Remus Leonard Lăzăreanu (director executiv), Nicolae Virgil Sorescu și Constantin Brăduț Răducanu (ultimii doi administratorii de firme) au scăpat definitiv prin prescripție, pe 19.01.2024.

Instanța: „Directorii CNLR erau la curent cu absolut tot ce se întâmpla”

Iată ce rețin judecătorii Curții de Apel București în motivarea deciziei:

  • „Nota de fundamentare privind proiectul programului de investiții pe anul 2010 a fost înregistrată la Departamentul Logistică și Administrativ sub nr. 982/22.01.2010, iar inculpaţii propuneau suma de 16.000.000 lei pentru înlocuirea parcului auto, echivalentul a aproximativ 3.500.000 euro.
  • Se poate observa că stabilirea valorii investiției pentru schimbarea parcului auto s-a făcut în mod ad-hoc de inculpaţii (Lăzăreanu Remus – n.r.) și (Rîpanu Ovidiu – n.r.), fără ca în acest sens să se întocmească un studiu de piață, o analiză a prețurilor pe categorii de autovehicule ce reprezentau necesarul CNLR.
  • La data de 01.02.2010 inculpatul (Lăzăreanu Remus – n.r.) a convocat ședința ordinară (…) și a prezentat membrilor AGA și CA argumente privind necesitatea schimbării parcului auto. Acesta a menționat că autovehiculele din parcul auto sunt deteriorate în proporție de 85% și că eforturile financiare ale CNRL cu întreținerea și reparațiile parcului auto sunt mari, inclusiv în legătură cu asigurarea acestora.
  • După cum era practica, cutuma la acea vreme şi poate şi în prezent, cei care obţineau contracte de achiziţie publică („abonaţii la contracte cu statul”), plăteau cu titlu de mită conducătorilor instituţiilor un procent din valoarea contractului, procent care era de regulă, de 10%.
  • Din aceste procent o parte mergea către partidul politic din care făceau parte ori erau afiliaţi conducătorii instituţiilor, iar o altă parte se împărţea între conducătorii instituţiilor şi eventual, dacă nu aveau încotro, conducătorii mai dădeau mici sume/beneficii şi altor angajaţi.
  • Şi în cauza de faţă, dacă se face un calcul al sumelor primite de inculpaţi cu titlu de mită se ajunge la o valoare de 1.579.720,47 de lei, care reprezintă aproximativ 10 % din valoarea plăţilor făcute de CNLR către Rădăcini Motors, de 15.717.960,48 lei.
  • Din declaraţiile inculpaţilor (Rîpanu Ovidiu – n.r.) şi (Sorescu Nicolae Virgil – n.r.) rezultă că cei doi, împreună cu inculpatul (Lăzăreanu Remus – n.r.) s-au înţeles ca administratorul Rădăcini Motors să dea suma de 1.500.000 de lei, patru autovehicule noi, precum şi autovehiculele vechi ale CNLR pentru ei şi (…), în schimbul atribuirii contractului de achiziţie publică.
  • Ulterior, din această sumă, inculpatul (Lăzăreanu – n.r.) a pretins suma de 250.000 de lei, pe care a şi primit-o. Inculpatul (Sorescu – n.r.) a precizat că cel care a pretins şi primit sumele de bani şi autovehiculele a fost (Rîpanu Ovidiu – n.r.), care i-a spus că din ceea ce va primi „îi va rezolva pe toţi”.
  • Chiar dacă sunt unele inadvertenţe legate de persoana care a negociat mita (…), Curtea nu poate considera că inculpatul (Lăzăreanu – n.r.) era străin de aceste negocieri şi de pretinderea mitei, deoarece era la curent cu absolut tot ce se întâmpla legat de contractul de achiziţie publică încheiat şi derulat de CNLR cu Rădăcini Motors. Totodată, aspectul rămâne lipsit de relevanţă în condiţiile în care inculpatul a primit suma de 250.000 de lei cu titlu de mită, prin intermediul inculpatului (Rîpanu Ovidiu – n.r.).
  • Curtea nu neagă faptul că nu inculpatul (Lăzăreanu Remus – n.r.) a avut iniţiativa încheierii contractului de achiziţie autoturisme cu Rădăcini Motors şi apreciază că nici inculpatul (Rîpanu Ovidiu – n.r.) nu a avut-o. Aceasta a aparţinut politicienilor PDL şi inculpatului (Sorescu Nicolae Virgil – n.r.) care avea legături cu persoane politice din acest partid. Inculpatul (Lăzăreanu – n.r.) a fost implicat în atribuirea, încheierea, derularea contractului şi a obţinut cu titlu de mită suma de 250.000 de lei, în schimbul desfăşurării în bune condiţii a achiziţiei şi blocării altor participanţi la licitaţie.
  • Împrejuarea că nu s-a stabilit cu exactitate data la care inculpatul (Rîpanu – n.r.) i-a remis inculpatului (Lăzăreanu – n.r.) suma de 16.000 de lei nu înlătură existenţa faptei, în condiţiile în care s-a stabilit că a primit această sumă în jurul datei de 22.04.2010 şi este unanim cunoscut că în cazul comiterii unor astfel de infracţiuni cu grad ridicat de conspirativitate, unde se tranzacţionează cu bani cash, este dificil de stabilit o dată exactă.
  • În prezenta cauză, pentru infracţiunile de luare de mită şi spălare de bani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani, termenul de prescripție a răspunderii penale, conform art. 154 alin. 1 lit. c C.pen., este de 8 ani şi curge de la data săvârşirii ultimei acțiuni aferente infracțiunii continuate, adică în cauză:
  • Pentru inculpatul (Lăzăreanu Remus Leonard – n.r.) de la data de 22.04.2010 şi s-a împlinit la data de 21.04.2018
  • Pentru infracţiunile săvârşite de inculpatul (Rîpanu Ovidiu – n.r.) din ianuarie 2011, respectiv, luna octombrie 2010 şi s-a împlinit în luna ianuarie 2019, respectiv, octombrie 2018.
  • Pentru inculpatul (Sorescu Nicolae Virgil – n.r.) din luna august 2011 şi s-a împlinit în luna august 2019.
  • Pentru inculpatul (Răducanu Constantin Brăduţ – n.r.) din luna aprilie 2010 şi s-a împlinit în luna aprilie 2018”, reține Curtea de Apel București.

Acuzațiile DNA pentru conducerea Loteriei Române din anul 2010

La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de inculpatul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române.

Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit anume pentru a favoriza respectiva societate comercială, potrivit DNA.

În acest sens, au fost preluate de la inculpatul Sorescu Nicolae specificațiile tehnice ale autoturismelor ce urmau a fi comercializate – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.

Mai mult, din analiza documentației existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că nu se impunea schimbarea parcului auto în integralitatea lui, pentru anul 2010 fiind solicitate de către centrele din Maramureș și Bistrița-Năsăud doar 5 autoutilitare și un autovehicul.

În aceste condiții, până la sfârșitul anului 2010, Compania Națională Loteria Română a virat dealer-ului auto suma totală de 9.902.498,48 lei. Pentru atribuirea contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea Loteriei române au primit sume de bani și bunuri după cum urmează:

  • „În cursul lunii februarie 2010, inculpatul Rîpanu Ovidiu, în calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R. și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, împreună cu inculpații Lăzăreanu Remus Leonard, Olaru Cornelia și Benea Gheorghe, a pretins suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv: un autovehicul marca Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW și un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back.
  • Din aceste foloase inculpatul Rîpanu Ovidiu a primit următoarele: a. suma totală de 831.062 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparținând lui Rîpanu Ovidiu); b. două autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac în sumă de 160.683 lei și un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.365 lei; c. autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011.
  • Din cele patru autovehicule pretinse anterior, în cursul lunii iulie 2010, Benea Gheorghe, director general al C.N.L.R. a primit, prin intermediul fiicei sale, Benea Laura și pentru aceasta, autovehiculul marca BMW în valoare de 139.230 lei.Inculpatul Lăzăreanu Remus Leonard a primit de la inculpatul Sorescu Nicolae Virgil suma de 250.000 lei.
  • Inculpatul Răducanu Constantin Brăduț, în calitate de administrator al unei societăți comerciale (care a vândut C.N.L.R., prin intermediul firmei lui Sorescu Nicolae Virgil, un număr de 51 autoturisme), a remis inculpaților Rîpanu Ovidiu și Lăzăreanu Remus Leonard suma de 41.347 lei, din care 16.000 lei au ajuns la inculpatul Lăzăreanu Remus Leonard, iar diferența de 25.347 lei au rămas în contul unei societăți controlate de inculpatul Rîpanu Ovidiu”, arată procurorii.

Mită mascată în servicii fictive IT

Procurorii DNA au mai reținut că pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor și a banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, Ovidiu Rîpanu, folosindu-se de două firme pe care le controla, a preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive.

  • „În acest sens, Rîpanu Ovidiu și Sorescu Nicolae Virgil au inventat în sarcina firmei care a obținut contractul cu loteria o „datorie” fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat).
  • Astfel, s-a creat aparența că banii nu ar fi fost primiți drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate.În același mod s-a procedat și cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule.
  • Inițial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate.
  • În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la C.N.L.R. (în baza contractului de buy-back), societatea - dealer auto a emis către una din firmele controlate de Rîpanu Ovidiu un număr de 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la C.N.L.R. în sistem buy back) în valoare de 1.212.935 lei.
  • Cu toate acestea, firma controlată de Rîpanu Ovidiu nu a achitat decât suma de 33.905 lei.
  • Așadar, conform înțelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu și autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back, ulterior fiind inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidențele contabile ale dealerului auto”, mai notează DNA.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#Loteria Romana, #parc auto, #luare de mita, #spalare de bani, #Gheorghe Benea mita, #DNA, #prescriptie, #motivare instanta , #justitie