Comitetul National pentru Situatii de Urgenta decide, cu cateva ore inainte de finalul starii de urgenta, ce reguli trebuie respectate de maine

Joi, 14 Mai 2020, ora 20:55
9182 citiri
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta decide, cu cateva ore inainte de finalul starii de urgenta, ce reguli trebuie respectate de maine
Foto: Guvernul Romaniei

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, condus de premierul Ludovic Orban, s-a reunit in aceasta seara, cu o intarziere de aproximativ 40 de minute, in prima sedinta in cadrul careia urmeaza sa fie declarata starea de alerta.

"Am convocat Comitetul National pentru Situatii de Urgenta pentru a lua decizia de instituire a starii de alerta incepand de la ora 24.00. La ora 24.00 inceteaza starea de urgenta. In baza prevederilor legale, decizia pe care am luat-o este de a declara starea de alerta, pentru a permite autoritatilor sa ia masurile necesare pentru a apara siguranta cetatenilor", a spus Orban la inceputul sedintei.

Premierul a subliniat ca este pentru prima data in istorie cand in Romania este declarata stare de alerta.

"Este pentru prima data in istorie in care se declara starea de alerta in Romania, vom face fata unei situatii noi, va trebui sa ne comportam responsabil pentru a apliaca toater masurile necesare astfel incat sa ne atingem obiectivul de limitare a raspandirii virusului si pentru a trece spre normalitatea pe care o asteptam.

Va trebui sa luam in aceasta seara toate deciziile pentru a institui regului, restrictii necesare. Se vede ca a existat o tendinta de reducere a numarului de persoane infectate si a cazurilor active, au fost zile in care numarul persoanelor care s-au vindecat a fost mai mare decat al celor infectate", a afirmat Orban.

Primul ministru a dat doar cateva detalii, in mare, despre cum va arata starea de alerta. Masuri, de altfel, care au fost anuntate inca de zilele trecute.

"Se vor ridica o serie de restrictii. Romanii vor redobandi libertatea decirculatie in interiorul localitatilor. In afara localitatilor se va permite circulatia in anumite conditii. Vor fi deschise spatiile comerciale cu suprafata mai mica de 15.000 mp., se va relua activitatea in frizerii, cabinete stomatologice, se va elimina orice restrictie in materie de internari in spitale.

Se vor relua activitatile sportive, in cantonamente. Interactiunile intre oameni se vor inmulti si va presupune o responsabilitate suplimentara a cetatenilor", a mai spus Orban.

Ludovic Orban a anuntat ca va face declaratii la finalul sedintei. Ziare.com le va transmite in format LIVE TEXT.

Guvernul a adoptat OUG care defineste starea de alerta

Guvernul a adoptat in sedinta de joi o ordonanta de urgenta care defineste starea de alerta.

In proiectul adoptat de Guvern se defineste starea de alerta ca fiind "raspunsul la o situatie de urgenta, de amploare si intensitate deosebita, determinate de unul sau mai multe tipuri de risc, constand intr-un ansamblu de masuri cu caracter temporar. proportionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia si necesare pentru prevenirea si inlaturarea amenintarilor iminente la adresa vietii, sanatatii persoanelor, mediului inconjurator, valorilor materiale si culturale importante ori a proprietatii".

Premierul Ludovic Orban a anuntat, la inceputul sedintei, ca astazi va fi declarata starea de alerta in Romania.

"Astazi Comitetul Nantional pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU) va declara starea de alerta in cadrul situatiei de urgenta provocata de epidemia de coronavirus", a anuntat prim-ministrul la debutul sedintei Executivului de joi.

El a adaugat ca, "tot azi, odata cu declararea starii de alerta, CNSSU va institui toate masurile necesare pentru a apara viata si sanatatea romanilor", in contextul pandemiei de coronavirus.

Premierul a subliniat ca masurile luate de CNSSU vor fi obligatorii.

"Aceste masuri vor avea caracter de obligativitate si ele vor fi stabilite in baza ordonantei 21, care reglementeaza situatia de urgenta, raspunsul autoritatilor si care stabileste starea de alerta. Nimic nu ne va impiedica sa luam toate deciziile necesare pentru a putea sa facem fata in continuare provocarii generate de epidemie", a spus premierul.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#stare alerta Romania, #Comitet situatii Urgenta Ludovic Orban , #premier