Macron spune în prima şedinţă, la Élysée că vrea „solidaritate şi viteză, care sunt condiţiile eficienţei” de la Guvernul Attal

Vineri, 12 Ianuarie 2024, ora 16:33
1446 citiri
Macron spune în prima şedinţă, la Élysée că vrea „solidaritate şi viteză, care sunt condiţiile eficienţei” de la Guvernul Attal
Emmanuel Macron, președintele Franței Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, președintele Franței a prezentat vineri, 12 ianuarie în prima şedinţă a noului său Guvern condus de către Gabriel Attal, la Palatul Élysée, marile orientări celor 11 miniştri şi trei miniştri delegaţi numiţi cu o zi mai înainte, relatează Le Figaro.

Președintele Franței cere de la Guvernul Attal, solidaritate şi viteză, care sunt condiţiile eficienţei.

”Vă cer solidaritate şi viteză, care sunt condiţiile eficienţei”, le-a spus el miniştrilor săi.

”Aştept de la voi rezultate, rezultate şi rezultate”, a subliniat el.

Şeful statului a evocat o ”întoarcere la rădăcinile” Partidului ”République en Marche!”, pe care l-a înfiinţat în prima sa campanie prezidenţială şi a cerut o ”depăşire în servirea ţării”, potrivit ”spiritului din 2017”.

”Aceasta este o responsabilitate istorică. Fiţi la înălţime”, le-a spus el miniştrilor din primul Guvern Attal.

El şi-a exprimat dorinţa unui Guvern marcat de ”disciplina republicană”.

”Nu vreau stări de spirit, vreau starea serviciilor”, a cerut el.

”Nu vreau miniştri care administrează, vreau miniştri care acţionează. Nu vreau gestionari, vreau revoluţionari”, a cerut şeful statului.

După ce toţi miniştrii s-au reunit la o masă lungă la Palatul Élysée, camerele de luat imagini s-au retras, iar şedinţa a avut loc cu uşile închise.

”Un Guvern adunat, la muncă!”, a spus Macron înainte ca uşile să se închidă.

STEPHANE SEJOURNE ÎN LOCUL LUI CATHERINE COLONNA LA QUAI D'ORSEY

Catherine Colonna, înainte să plece de la ministerul de Externe, a vorbit apăsat despre Războiul din Fâşia Gaza.

”Am vrut să arăt că putem fi solidari cu ambele popoare”, a spus ea.

”Empatia, morala, dar şi raporturile de forţă şi respectarea dreptului pot să fie enunţate clar, însă cu timbrul calm al celui care ştie să fie drept. Nu este o naivitate, este forţa noastră”, a declarat fosta şefă a diplomaţiei franceze.

”Vă las un minister în ordine şi o lume prea în dezordine, să nu vă supăraţi pe mine”, a încheiat ea, adresându-se succesorului său.

Stéphane Séjourné a salutat bilanţul predecesoarei sale, marcat de ”susţinerea popoarelor ucrainean şi armean şi menţinerea unei poziţii echilibrate în Orientul Mijlociu” şi a declarat că este conştient de ”sarcina grea” care-i revine.

”Nu sunt diplomat de meserie, dar crescând în străinătate ştiu ce înseamnă Franţa în lume”, a declarat noul şef al diplomaţiei franceze.

ŞCOALA, ”PRIORITATEA ABSOLUTĂ” A LUI ATTAL

Gabriel Attal a evocat ”nivelul elevilor” şi subiectul hărţuirii, de care a spus că a fost ”electrocutat” şi a anunţat că educaţia va fi ”prioritatea absolută” a Guvernului său.

Noul premier francez s-a declarat ”garantul” reformelor angajate.

”Tot ceea ce am început va merge până la capăt, mă angajez la acest lucru”, a declarat el, cerând ”mai multă exigenţă” la şcoală, la ”toate nivelurile”.

El i-a predat postul de ministrul al Educaţiei lui Amélie Oudéa-Castera, care păstrează Ministerul Tineretkui şi Sporturilor, cu şapte luni înainte de Jocurile Olimpice (JO) de la Paris.

RACHIDA DATI: ”ÎNŢELEG CĂ NUMIREA MEA POATE SURPRINDE”

Rachida Dati, a cărei numire la conducerea Ministerului Culturii a surprins şi a creat un adevărat scandal în familia sa politică - Les Republicains (LR, dreapta, opoziţie), s-a apărat în ceremonia de preluarea puterii.

”Înţeleg că această numire poate surprinde. Pe mine nu mă surprinde. ea răsounde unei adevărate nevoi”, a justificat ea.

”Cultura este o luptă de zi cu zi, într-o lume în care există numeroase provocări”, a declarat ea, citând ”radicalizarea” şi ”comunitarismul”.

”Marea mea armă este combativitatea. O voi pune în serviciul Culturii”, a declarat zâmbind primarul arondismentului al VII-lea al parisului - cunoscută prin atacuri verbale aprige.

”Toată lumea ştie că îmi place să mă bat, nu vă fie frică”, a dat ea asigurări, declarându-se ”hotărâtă să acţionez şi să acult”.

BRUNO LE MAIRE: ”NU EXISTĂ VICEPREMIER AL FRANŢEI”

Bruno Le Maire preia sub tutela sa perimetrul energiei.

Numărul doi în Guvern iese mai puternic după această remaniere, ceea ce ridică semne de întrebare despre cum va coabita cu premierul - fostul său ministru delegat, cu 20 de ani mai mic ca el.

”nu există vicepremier în Franţa”, a declarat Le Figaro Bruno Le Maire, care dă asigurări că ”totul va fi bine cu Gabriel Attal”.

OLIVIER VERAN: ”ÎI IUBESC PE TOŢI FRANCEZII, INCLUSIV PE CEI CARE SE SMIORCĂIE”

Olivier Véran a salutat-o, înainte de a-i preda puterea, pe succesoarea sa Prisca Thévenot.

”Avem noroc, mult noroc. Viaţă lungă şi succes în Guvernul Attal”, a început el, apreciind că înlocuitoarea sa este ”omul bun la locul potrivit, la momentul potrivit”.

Fostul ministrul al Sănătăţii, numit apoi purtător de cuvânt, s-a adresat copiilor săi. ”Nu prea i-am văzut crescând în ultimii ani”, a spus el şi a recomandat noii generaţii ”să fiţi fericiţi, să faceţi sport, nu staţi cu nasul în ecrane, învăţaţi să iubiţi”.

”Îmi regăsesc de-acum libertatea deplină a cuvântului. O voi folosi, credincios convingerilor mele umanitare, hotărât progresiste”, a declarat el, fără să spună ce va face după plecarea din Guvern.

”Îmi place politica, aşa cum marinari sunt chemaţi de mare”, a spus el. ”Îmi plac toţi francezii, inclusiv cei care contestă, care se smiorcăie, care nu sunt niciodată mulţumiţi”. ”Continuaţi să combateţi populismul, extrema dreaptă. Eu o voi face neîncetat”, a spus el.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#macron, #presedinte Franta, #guvern, #gabriel attal, #solidaritate, #viteza, #eficienta, #conditii, #Franta , #stiri Emmanuel Macron