Adevaruri neasumate - A avut dreptate Madonna?

Vineri, 28 August 2009, ora 13:01
9569 citiri
Adevaruri neasumate - A avut dreptate Madonna?
Foto: Reuters

"Mi-a atras atentia ca exista multa discriminare a rromilor in Europa de Est. Toti oamenii sunt egali. Nu trebuie sa discriminam nici rromii, nici homosexualii. Noi credem in drepturile si libertatile fiecaruia", a spus Madonna de pe scena de la Bucuresti, atunci cand publicul a reactionat prost la momentul tiganesc din concertul ei.

A suparat pentru ca a spus un neadevar sau, dimpotriva, pentru ca a atins un adevar neplacut si neasumat? Multi spun ca Madonna nu are calitatea morala sa dea astfel de lectii. Poate, insa asta seamana cu bancul acela: "Am auzit ca ai luat o palma in gara la Lehliu! Dar ce, aia-i gara?"

Pana la urma, Madonna are dreptul la o parere si are dreptul sa si-o exprime. In plus, peste tot in lume marii artisti sunt purtatori ai unui mesaj public. Madonna are, probabil, o sensibilitate fata de tigani, sa nu uitam ca fostul ei sot, regizorul Guy Ritchie, a facut un celebru film, in care nu mai putin celebrul Brad Pitt juca rolul unui tigan.

Pana la urma, ceea ce ar trebui sa ne intereseze este fondul afirmatiilor, nu autorul lor.

Asadar, are sau nu dreptate Madonna atunci cand considera ca Romania face parte dintre tarile in care tiganii sunt discriminati? Dupa parerea mea, da. Si huiduielile publicului la vorbele ei par sa dovedeasca acest lucru. In general, se zice ca reactionam mai vehement la adevarurile pe care nu vrem sa le acceptam, decat la minciunile usor de infirmat.

Este adevarat, foarte multi dintre tigani, poate majoritatea, sunt infractori, mincinosi, lenesi, imputiti, adica oameni cu care mai bine sa nu ai de a face. Ceea ce eu nu cred si nicio minte deschisa nu poate crede, este ca ei s-au nascut asa.

Daca am fi toleranti, lucizi si drepti am admite ca toate aceste tare sunt in cea mai mare masura rezultatul unei lipse cronice de educatie si perspective. Nu cred ca un copil de tigan luat din maternitate de o familie normala, indiferent de etnie, care sa-l educe bine, sa-l trimita la scoala unde sa se simta egal cu ceilalti si respectat, devine un infractor, in mod obligatoriu, pentru ca vocea sangelui l-ar impinge sa dea in cap si sa fure.

Cred insa ca un copil cu date normale, care creste intr-o familie unde nu vede decat furt si violenta, care este pus de mic sa cerseasca si sa fure, care nu ajunge la scoala sau daca ajunge este respins si marginalizat, are toate sansele sa ajunga un infractor, nu din cauza vocii sangelui, ci a lipsei de educatie si a inrairii.

Iar noi romanii 'cei superiori' nu incercam niciodata sa privim lucurile asa, ci ne multumim sa-i impingem mai adanc in bezna inferioritatii lor. Nu valorificam intr-un sens bun superioritatea educatiei si civilizatiei, ci o folosim ca sa-i umilim si mai tare si sa-i facem astfel si mai rai. Si asa bulgarele cauzelor si mecanismului discriminarii se rostogoleste mai departe.

Recunosc, e greu sa iti infrangi repulsia si, pana la urma, propria educatie discirminatorie. Odata, cand fetita mea a fost mult prea insistenta intr-o cerere, ba chiar a incercat sa ma fraiereasca pentru a obtine ce voia, am fost tentata sa-i spun "esti tiganca!". M-am oprit la timp. Daca as fi scapat totusi vorba, probabil ca m-ar fi intrebat ce-i aia tiganca si, fiind prea mica, mi-ar fi fost greu sa-i explic.

Ar fi trebuit sa-i spun ca o tiganca este, in acceptiunea insultatoare data de mine, o femeie necinsitita si fara rusine, chiar hoata. Dar ar fi trebuit sa adaug ca aceasta femeie a ajuns asa pentru a crescut intr-o familie inapoiata, unde numai asa ceva a vazut si auzit, pentru ca nu a avut acces la educatie, pentru ca nu a avut niciodata sansa sa o ia pe un alt drum, o femeie inraita pentru ca de mica a tot fost alungata si jignita, o femeie fara niciun respect pentru valori deoarece niciodata nu a avut acces la ele si nu a fost tratata prin prisma lor.

Daca ma gandesc bine, cred ca si multor, prea multor, adulti intoleranti e greu sa le spui asta fara sa ai parte huiduili si injuraturi, dupa cum probabil forumul de mai jos o va arata cu varf si indesat.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Madonna tigani, #discriminare tigani , #stiri Madonna