Freeganismul sau mancatul de la gunoi, un stil de viata in Marea Britanie

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 16:46
3150 citiri
Freeganismul sau mancatul de la gunoi, un stil de viata in Marea Britanie

Mancare in valoare de 17 miliarde de lire sterline este aruncata la gunoi in fiecare an doar in Marea Britanie. Risipa este mana cereasca pentru cei care traiesc din resturile de la gunoi, care se numesc, mai nou, "freegani".

Jurnalistul Charlie Cooper de la Independent, a petrecut o seara cu un freegan, Marc Brown, si a vazut care e "recolta" din containerele de gunoi. In fiecare duminica seara acesta viziteaza cinci supermarketuri de langa casa sa si gaseste la gunoi suficienta mancare pentru a-si hrani familia si prietenii timp de o saptamana.

Freeganul denumeste o persoana care traieste din mancarea pe care altii o numesc "gunoi". Expeditia jurnalistului alaturi de Marc scoate la iveala mai multe pachete de bacon si carnati, o punga de budinca de ciocolata, mai multi ardei, nenumarate ciuperci, iaurt, branza, doua pizza si aproape 100 de rosii, dar si jumatate de rata. Toata mancarea, spune Marc, este perfect comestibila.

Recesiunea a facut mancarea sa fie si mai valoroasa. Peste 2,2 milioane de copii si 2 milioane de adulti traiesc in saracie in Marea Britanie. Organizatia Oxfam estimeaza ca doar in Marea Britanie sunt irosite 3 milioane de tone de mancare de industria alimentara, ironia fiind ca aproape un miliard de oameni la nivel global se culca seara flamanzi.

Freeganul Marc Brown nu este, insa, sarac, el locuieste intr-o casa mica din suburbiile Wakefield din West Yorkshire. El nu cumpara niciodata mancare si traieste exclusiv din ce gaseste in cosurile de gunoi de langa supermarketuri.

"Mi-as dori sa nu se risipeasca atata mancare si sa nu pot sa fac asta", spune el. Multe supermarketuri, insa, le ingreuneaza treaba freeganilor prin incuierea containerelor de gunoi sau prin sabotarea mancarii inainte de a o arunca, pentru a descuraja freeganismul.

Mare parte din mancare aruncata de supermarketuri este expirata, dar asta nu inseamna nimic pentru un freegan. Marc spune ca poti sa-ti dai seama singur daca mancarea mai este buna sau nu dupa cum arata si miroase. In trei ani de cand este freegan nu s-a imbolnavit niciodata.

La valoarea mancarii din supermarketuri, recolta pe care o strange pentru o saptamana ar valora cam 1.000 de lire sterline.

Guvernul estimeaza ca, anual, se risipeste mancare in valoare de 17 miliarde de lire sterline in Marea Birtanie, trei sferturi provenind din locuinte, iar restul de la industria alimentara. Guvernul britanic a initiat o campanile, Love Food Hate Waste, prin care incearca sa schimbe mentalitatea britanicilor si sa ii determine sa foloseasca ingredientele cat mai eficient pentru a reduce cantitatea de mancare aruncata la gunoi.

Citeste mai mult despre Freeganismul sau mancatul de la gunoi, un stil de viata in Marea Britanie pe Think Outside The Box.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#freeganism, #mancat gunoi, #mancare expirata, #mancare aruncata gunoi , #ciudat
Comentarii
Poza ivanturbinca
ivanturbinca
rank 5