S-a dezlegat misterul miezului de foc din interiorul Pamantului

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 18:36

   

S-a dezlegat misterul miezului de foc din interiorul Pamantului
Miezul de foc al Pamantului produce o caldura enorma, iar mare parte din aceasta este cauzata de radioactivitate, mai precis de materialele radioactive descompuse in interiorul planetei.

Mai precis jumatate din caldura uriasa din interiorul Pamantului, care erupe la suprafata terestra prin vulcani si produce miscari titanice ale continentelor, este cauzata de radioactivitate, au descoperit oamenii de stiinta, potrivit relateaza Msnbc.

Aceasta noua descoperire arata ca planeta a conservat o cantitate extraordinara de caldura, pe care a avut-o din zilele primordiale. Pentru a intelege mai bine sursele de caldura ale Pamantului, oamenii de stiinta au studiat antineutrinii, particule elementare care, la fel ca neutrinii, interactioneaza rar cu materia normala.

Folosind un detector de antineutrini aflat sub un munte din Japonia, cercetatorii au analizat geoneutrinii - cei emisi de materialele radioactive descompuse in interiorul Pamantului - pe parcursul a mai mult de sapte ani.

Cercetatorii au descoperit ca dezintegrarea izotopilor radioactivi de uraniu-238 si de thoriu-232 au contribuit cu 20 de trilioane de watti la valoarea caldurii radiate de Pamant in spatiu, de aproximativ sase ori mai multa putere decat consuma Statele Unite. Consumul de putere electrica al SUA din 2005 a fost de aproximativ 3,34 de trilioane de watti.

"Caldura din primele zile ale Pamantului este considerata a fi legata de miezul planetei, in timp ce caldura cauzata de dezintegrarea radioactiva se distribuie in straturile scoartei si in mantaua Pamantului, care influenteaza curentii din manta.

Acestia produc o activitate a placilor tectonice si una geofizica", a spus Itaru Shimizu, fizician la Universitatea Tihoku din Miyagi, din Japonia.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5841 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Cititor ziare com
rank 5
Geo-neutrinii
Cei care au descoperit mai inainte,geo-neutrinii au fost cercetatorii italieni cu ajutorul unui instrument special,detectorul Boreximo plasat sub un munte din Italia. Detectarea unui semnal foarte precis provenind din interiorul Pamantului i-a facut pe geofizicieni si geologi sa se intrebe daca nu cumva planeta noastra ascunde in miezul ei un urias reactor nuclear natural. Tot anumiti oameni de stiinta,vin cu precizarea insa ca acesta nu prezinta nici un pericol, deoarece acest miez pentru a deveni periculos este necesara o fortă inimaginabilă, care să intre in coliziune cu Terra si să destabilizeze nucleul său.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor