Ce faci cand colegul de camera te scoate din minti?

Duminica, 31 August 2008, ora 10:20
9000 citiri
Ce faci cand colegul de camera te scoate din minti?

Pentru multi tineri studentia nu inseamna numai cursuri, seminarii, burse sau restante ci si traiul in comun, la camin sau intr-un apartament inchiriat impreuna cu mai multi colegi.

Ce presupune acest lucru? Multa distractie si amintiri frumoase, vor spune unii. Un calvar, vor raspunde cu siguranta o buna parte dintre fostii si actualii studenti, obligati sa isi imparta dulapul, masa, baia, CD-urile si orele de somn cu persoane mai putin sau chiar deloc cunoscute.

Pe de alta parte, de multe ori se intampla ca cineva sa para extrem de amabil si de simpatic la prima vedere dar sa se dovedeasca dificil si nesuferit intre cei patru pereti ai camerei.

Ce faci daca esti nevoit sa locuiesti impreuna cu un coleg cu care simti ca nu ai nimic in comun, ci dimpotriva, de care totul te desparte?

La inceput ti se pare ca va fi imposibil sa petreci un intreg an universitar impartind cei cativa metri patrati cu cineva care face totul pe dos, din punctul tau de vedere. Zilele trec si fiecare gest, vorba sau reactie a celuilalt te scoate din sarite, iar tensiunea dintre voi creste pana se ajunge la scandal si vorbe grele.

Pare incredibil, dar sociologii spun ca nu e deloc imposibil sa supravietuiesti unei asemenea relatii cu un coleg de camera pe care pur si simplu nu il poti suferi. Cum?

In primul rand, este foarte important sa stabiliti foarte clar, inca de la inceput, care sunt regulile dupa care veti convietui impreuna. Decideti cand si cum faceti curatenia, daca si cand va imprumutati hainele sau celelalte obiecte personale unul celuilalt, stabiliti care sunt orele de studiu si in ce conditii primiti vizitatori. Altfel nu vei avea argumente puternice in incercarea ta de a-l face pe celalalt sa inteleaga unde si cand greseste.

Comunica in permanenta. Calm, hotarat, trebuie sa spui deschis ceea ce te nemultumeste. Este gresit sa crezi ca celalalt stie ce gandesti tu daca nu te exprimi, sau, mai rau, ca face totul ca sa te enerveze. Dimpotriva, de multe ori o sa constati ca acesta habar nu avea ca te deranjeaza. Fii atent, daca vrei sa rezolvi ceva pe termen lung adopta o atitudine echilibrata, nici defensiva dar nici agresiva.

Rezuma-ti plangerea la ceea ce face colegul tau si te deranjeaza, nu la felul lui de a fi. De exemplu, spune-i sa vorbeasca mai incet sau mai putin in timp ce tu inveti, in loc sa il jignesti spunandu-i ca e un palavragiu sau un pisalog. Nu are rost sa incerci sa ii schimbi personalitatea , trebuie sa te multumesti cu o schimbare a felului in care aceasta se manifesta.

Ramai flexibil si tine cont in permanenta ca nimeni nu e perfect. Si tu gresesti uneori fata de colegul tau, asa ca trebuie sa recunosti acest lucru atat fata de tine insuti cat si fata de el si sa remediezi situatia, daca vrei ca si celalalt sa adopte o atitudine similara.

Rezuma-te la a stabili si rezolva impreuna cu colegul tau problemele cu adevarat importante. Sigur ca pot fi multe lucrurile care va diferentiaza dar incearca sa convietuiesti cu o parte din ele si sa le rezolvi pe acelea care va aseaza pe pozitii ce par a fi ireconciliabile.

Incearca sa privesti si dintr-o alta perspectiva faptul ca locuiesti vrand-nevrand cu o persoana total opusa tie. De multe ori, contrariile chiar se atrag. Studiaza-ti cu atentie colegul de camera si, cine stie, poate chiar ajungi sa inveti ceva bun de la el. De exemplu, daca esti o persoana timida, indrazneala si tupeul celuilalt se pot lipi intr-o oarecare masura si de tine, ajutandu-te sa devii mai puternic.

Incearca sa afli care sunt preferintele celuilalt, ce pasiuni are, discutati despre familie sau vacantele pretrecute. Este imposibil sa nu gasiti ceva in comun, care sa va apropie si sa reduca tensiunile dintre voi. Odata infiripate aceste sensibile legaturi, conflictele aparute ulterior vor fi mult mai usor de rezolvat.

Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#colegi camera, #studenti, #camera camin, #locuinta , #experiment