10 minuni ale lumii, pe care s-ar putea sa nu le stii (Galerie foto)

Duminica, 24 Aprilie 2011, ora 08:23
10571 citiri
10 minuni ale lumii, pe care s-ar putea sa nu le stii (Galerie foto)
Foto: listverse

In afara asa-numitelor sapte minuni ale lumii antice, destul de bine-cunoscute, in lume exista si alte constructii ori locuri naturale uimitoare, mai putin cunoscute, dar care merita aflate si admirate, fiecare iesind in evidenta cu ceva ce poate fi considerat minunat.

Listverse a intocmit o lista cu zece astfel de exemple.

1. Terasele de orez din Banaue - Filipine

Este vorba de terase vechi de 2.000 de ani, care au fost sapate in muntele Ifugao din Filipine de catre indigeni, filipinezii referindu-se la acestea ca la "a opta minune a lumii".

Se crede ca terasele au fost realizate cu un minim de echipament, mai mult cu manile, ele avand un sistem de irigare antic, apa provenind de la padurile de deasupra lor. Sunt situate la aproximativ 1.500 de metri deasupra nivelului marii si acopera 10.360 de kilometri patrati, iar localnicii cultiva si astazi orez si legume pe aceste terase.

2. Sigiriya - Sri Lanka

Sigiriya este o fortareata antica situata in centrul districtului Matale din Sri Lanka, inconjurata de ramasitele unor gradini, rezervoare si alte structuri. Fiind o destinatie turistica populara, Sigiriya este renumita si pentru frescele antice, care sunt reminiscente ale pesterilor Ajanta.

Fortareata a fost construita in timpul domniei regelui Kassapa I (477-495 d. Hr.) si a fost folosita ca manastire cam din secolul V.

3. Turnul lui Hercule - Spania

Acesta este un far antic, situat la aproximativ 2,4 kilometri de centrul orasului La Coruna, Galicia, in nord-vestul Spaniei. Structura are o inaltime de 55 de metri si "priveste" peste coasta din Atlanticul de Nord a Spaniei.

Are o vechime de aproape 1.900 de ani, a fost reamenajat in 1791 si este cel mai vechi far roman aflat inca in functiune.

4. Torun - Polonia

Torun este un oras din nordul Poloniei, situat pe ambele maluri ale raului Vistula, fiind locul de nastere al lui Nicolaus Copernic. Arheologii au descoperit ca zona era locuita inca din 1.100 i.Hr., iar in timpurile medievale a fost locul unei asezari poloneze in preajma careia Cavalerii Teutoni au construit un castel, in anii 1230-1231. Orasul Torun isi pastreaza si astazi aspectul medieval, care atrage turisti.

5. Pesterile Ajanta - India

Situate in Maharashtra, India, acestea dateaza din secolul al II-lea i.Hr. si contin picturi si sculpturi ce sunt considerate capodopere ale artei religioase budiste.

In anul 480 d.Hr. pesterile au fost abandonate. In urmatorii 1.300 de ani jungla le-a acoperit, insa, in primavara anului 1819 un ofiter britanic le-a descoperit din intamplare, reusind sa patrunda in locuri in care nu se mai aflau decat lilieci, pasari si alte animale. El si-a inscris numele si data pe unul dintre pereti - capitanul Smith, aprilie 1819, iar ulterior pesterile au revenit in atentia oamenilor.

6. Valea Florilor - India

Este vorba de o vale uimitoare, care iti taie respiratia, situata la mare altitudine in Himalaya. Zona este acoperita cu sute de specii de flori apline bogat si viu colorate, iar localnicii cred ca este locuita de zane. Valea Florilor a fost declarata parc national in 1982.

7. Meteora

Meteora sau "rocile suspendate" reprezinta unul dintre cele mai mari si importante centre monastice ortodoxe din Grecia, dupa Muntele Athos. Meteora se afla in partea de nord-vest a Campiei Tesaliei, aproape de raul Pinios si de muntii Pindus. Accesul la manastiri a fost initial (si deliberat) dificil, fie pe scari lungi legate, fie prin plase.

8. Bagan - Myanmar

Bagan este un oras antic situat in districtul Mandalay si a fost capitala antica a multor regate in Burma. UNESCO a refuzat insa sa introduca orasul in patrimoniu pe motiv ca juntele militare ar fi refacut unele dintre constructiile originale cu materiale moderne si fara sa respecte intocmai stilul arhitectural de atunci, "acuzatie" dezmintita de autoritatile din Myanmar.

9. Leptis Magna - Libia

Leptis Magna a fost un oras de seama al Imperiului Roman, ruinele sale fiind localizate in Al Khums, Libia, la 130 de kilometri est de Tripoli. Acestea reprezinta unele dintre cele mai spectaculoase si nealterate ruine din bazinul mediteranean.

10. Biblioteca lui Celsus - Turcia

Aceasta a fost construita pentru a adaposti 12.000 de manuscrise si pentru a servi drept mormant pentru Celsus - devenit consul roman in anul 92 d.Hr. si guvernator al Asiei in 115 d-Hr.

Constructia a fost restaurata masiv, cat mai aproape de aspectul cladirii originale, iar fatada serveste acum ca prim exemplu al arhitecturii romane.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#minuni lume, #locuri minunate lume, #locuri uimitoare lume, #noi minuni ale lumii, #peisaje extraordinare , #inedit