Stii cum au aparut unele superstitii?

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 18:35
6393 citiri
Stii cum au aparut unele superstitii?
4bpblogspot

Chiar si in secolul in care traim unii oameni tin cont de superstitii, chiar daca sunt constienti ca acestea reprezinta doar inchipuiri si prejudecati.

Stii insa cum au aparut unele dintre acestea? Divinecaroline.com a scos in evidenta evenimentele care au stat la baza catorva dintre cele mai comune superstitii.

1. Vineri 13

Superstitia legata de aceasta asociere (dintre ziua de vineri si numarul 13) isi are radacina intr-un eveniment care a avut loc la 13 octombrie 1307, data care a picat tocmai intr-o zi de vineri. In acea zi, regele Filip al IV-lea al Frantei a dat ordin ca sute de cavaleri templieri sa fie aruncati in temnite, printre acestia numarandu-se si Marele Maestru Jacques DeMolay.

Acesta a fost apoi torturat timp de sapte ani si in cele din urma ars pe rug. Legenda spune ca, inainte sa fie executat, DeMolay i-a blestemat pe rege si pe papa Clement al V-lea sa moara in acelasi an. Ceea ce s-a si intamplat. De atunci se crede ca vineri 13 aduce ghinion.

2. Sare aruncata peste umar

Aceasta superstitie, ca si cea potrivit careia daca versi sare nu e bine, ar putea fi legata de momentul in care Iuda a imprastiat sare pe masa la Cina cea de Taina.

3. Pisica neagra

Aici este vorba de egipteni. Una dintre zeitele egiptene, Bast, era o pisica neagra. Cand romanii au cucerit Egiptul, ei si-au incurajat soldatii sa distruga toate intruchiparile zeitatilor egiptene, inclusiv pe cele ale zeitei Bast. Ba chiar au ucis multi oameni care aveau pisici negre ca animale de casa. Mai tarziu, in Evul Mediu, oamenii incepusera sa creada ca vrajitoarele aveau puterea de a se transforma in pisici negre si ca, daca iti taiau calea, insemna ca sunt cu ochii pe tine.

4. Bate in lemn

Se crede ca daca bati in lemn ai putea tine departe de tine ceva rau, prin urmare lemnul ar avea puterea de a face un bine. Originile acestei superstitii au aparut la druizi, care traiau pe locul in care in prezent se afla Marea Britanie. Acestia divinizau arborii si credeau ca spiritele salasluiesc in acestia; de fiecare data cand spuneau ceva despre noroc sau ghinion druizii bateau intr-un arbore pentru a cere astfel spiritelor sa ii ajute.

5. Oglinda sparta

Inainte ca oglinzile sa fie inventate, oamenii credeau ca reflectarea in luciul unei ape insemna o privire aruncata in sufletele lor. Daca cineva arunca o piatra atunci cand o persoana se uita la ea in apa, tulburand reflexia, se credea ca sufletul celui care se privea va fi afectat. Mai tarziu, cand au aparut oglinzile, in vremea romanilor, acestia au dus mai departe superstitia, crezand ca daca o oglinda se sparge in timp ce o persoana se uita in ea este de rau.

Mai mult, ei credeau ca trupul suporta un proces de intinerire o data la sapte ani si de aceea au inceput sa creada si ca sufletul s-ar reface abia in sapte ani daca s-a spart o oglinda. De aici superstitia si mai mare ca o oglinda sparta ar aduce sapte ani de ghinion.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#explicatii superstitii, #origini superstitii, #cum aparut superstitii , #inedit
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
minciuni - adevaratele superstitii au aparut cand Vanghelie a participat la prima zi de scoala